28 lis 2024
DERBI OPET PRIPAO ZADRU Od -6 do +10 u završnih šest minuta
Foto: Zvonko Kucelin / KK Zadar
KK Zadar

DERBI OPET PRIPAO ZADRU Od -6 do +10 u završnih šest minuta

U 5. kolu FAVBET Premijer lige košarkaši Zadra pobijedili su Cibonu rezultatom 78:68 (20:14, 19:17, 13:25, 26:12). Nakon vodstva u prvom poluvremenu, Zadrani su došli u podređeni položaj nakon što je Cibona u drugom poluvremenu napravila seriju 20:4 i došla do osam poena prednosti. No, uz podršku bučnih navijača i veliku borbu na terenu momčad Danijela Jusupa uspjela je preokrenuti utakmicu i osvojiti nove bodove. Zadar nakon ove utakmice ostaje, uz Split, jedina neporažena momčad, dok je Ciboni ovo bio drugi prvenstveni poraz.

Nakon početnog ispitivanja snaga i dvije minute bez poena, Zadar prvi radi seriju 8:0, da bi Cibona iz tri uzastopna uspješna napada smanjila na 8:6. Nakon trica Žganeca i Klarice Zadar u 8. minuti prvi put ima 10 poena prednosti (18:8). Krajem prve četvrtine u zadarskom dresu debitirao je Kalajžić, postigao i svoje prve poene, ali zaključuje ju tricom Perasović za rezultat 20:14.

Ročak, Katanović i Rogić tricom smanjili su zadarski zaostatak na svega 22:21. Trica Klarice otvara novu zadarsku seriju 11:2, ali još uvijek nema bijega na sigurniju udaljenost. Dvaput je s vanjskih pozicija precizan Bundović, jednom Bart, a Mazalin skokom i polaganjem na isteku poluvremena postavlja “prolazno vrijeme” na 39:31. Bundović s 11 i Gegić s 10 poena bili su najefikasniji igrači prvog poluvremena.

Skoro sve što su “zaradili” u prvom poluvremenu košarkaši Zadra prosuli su u tri minute nastavka. Sterilnost u napadu Cibona je kaznila serijom 7:0, tricom Bundovića došla do “ravnih” 41:41, a zatim i novom serijom  10:0 ušla u kontrolu utakmice rezultatom 43:51. U tim minutama Zadar je napade završavao uglavnom izgubljenim loptama ili promašenim tricama. Prodori Žganeca i Mazalina bili su način na koji je Jusupova momčad vratila priključak i do kraja treće četvrtine smanjila na 52:56.

Dvije trice Ramljaka održale su Zadar u trenucima kada je Cibona zaprijetila rješavanjem pitanja pobjednika. Dugo je Zadar lovio Cibonu i u 38. minuti nakon dugo vremena poveo 66:64. Gegić i Žganec tricama su prelomili utakmicu i samu završnicu pretvorili u formalnost.

Igrač utakmice bio je Karlo Žganec s 18 poena, 9 skokova i valorizacijom 24, dok je najefikasniji bio Amar Gegić s 20 postignutih poena. Filip Bundović i Peter Jok bili su najefikasniji igrači Cibone s po 13 postignutih poena. STATISTIKA