14 lip 2024
ARAMIS NAGLIĆ: “Zadar je bolja momčad, no ukoliko Split opet odigra šuterski nadahnuto sve je moguće”
KK Zadar

ARAMIS NAGLIĆ: “Zadar je bolja momčad, no ukoliko Split opet odigra šuterski nadahnuto sve je moguće”

Biti ili ne biti, pitanje je sad. Košarkaši Zadra večeras od 20 sati na Gripama igraju četvrtu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske protiv Splita, koji vodi s 2-1 u seriji. Što znači da će “žuti”, u slučaju večerašnje pobjede, na domaćem terenu podići pehar prvaka, dok Zadrani moraju dati sve od sebe da izjednače seriju na 2-2 i izbore majstoricu, koja bi se igrala u nedjelju u Zadru.

A kako je to igrati majstoricu za prvaka itekako dobro zna Aramis Naglić, kapetan Zadra iz legendarne 2005., koji je odigrao ključnu ulogu u završnici pete finalne utakmice protiv Cibone i nakon toga visoko u zrak podigao pehar na kojega su Zadrani čekali 19 dugih godina. I danas s velikim emocijama priča o tom vremenu.

– Bila je to zaista nezaboravna sezona. Prvo čega se sjetim su strahovite emocije, ali i fokus na tu utakmicu s Cibonom. I naravno, Jazina. Te silne energije koja je izbijala kroz parket i nas igrače strašno pogurala. Nisam mogao poželjeti bolji način, bolje mjesto i bolji trenutak da završim karijeru nego s onom momčadi Zadra, onakvom pobjedom u Hramu košarke – priča nam Aramis.

Nekadašnji riječki košarkaš, danas trener, imao je zaista dugu karijeru, u kojoj je između ostalih nosio i dresove Zadra i Splita. U oba je kluba ostavio trag i oba su kluba ostavila trag na njega pa ovogodišnju finalnu seriju promatra prvenstveno kao ljubitelj košarke.

– U Splitu sam proveo prvi dio igračke karijere, tamo stvorio ime, dok sam za Zadar igrao u drugom i završnom dijelu, a kasnije sam bio i trener, što je za mene bilo izuzetno emotivno. Moram priznati da nijedan klub u trenerskoj karijeri nisam vodio s toliko emocije i motiva kao Zadar i jako mi je žao što tada nismo osvojili trofej, ali o tome bismo sada mogli puno pričati. Svakako, oba su mi kluba jako draga i sretan sam što su u finalu i što se igra pred punim dvoranama.

Split ima prednost 2-1 i meč loptu na domaćem terenu. Što su pokazale dosadašnje utakmice? Je li vas nešto iznenadilo?

– Nije me ništa previše iznenadilo osim toga da Zadar izgleda nešto sporije, umornije i potrošenije od Splita. No, možda to i nije toliko iznenađenje s obzirom na potrošnju i intenzitet s kojim su igrali tijekom cijele sezone. Trener Jusup ima taj vrlo interesantan model bez klasičnog playmakera, gdje prednost stvaraju najviše kroz izolaciju u kojoj prednjači Božić te “post up” igru Božića, Mazalina pa i drugih. Prošle sezone su na taj način Splitu stvorili jako puno problema. No, za takav način igre igrači moraju biti jako nadahnuti, jer nije lako u kontinuitetu igrati izolaciju ili “postirati”. Tu ima dosta čitanja igre i ako igrači nisu svježi i nisu psihofizički na najvišoj razini, onda dolazi do problema. Mislim da se to osjetilo u ovoj seriji, što ne znači da se ne može promijeniti u sljedećoj utakmici ili dvije.

Dojam je da Zadar možda i previše ovisi o Luki Božiću. Je li to ključ ove serije?

– To je jednostavno model koji igraju. Mislim da je Luka imao sjajnu sezonu, ali nije svemoguć. Split se dobro pripremio i nešto naučio iz prošlogodišnjeg finala. U ovoj seriji me pozitivno iznenadio Tišma, koji igra vrlo dobro u oba smjera, uz Shortera koji je standardan. Ipak, mislim da je Zadar bolja momčad. Zadrovi igrači su jači i kvalitetniji, no ukoliko Split i četvrtu utakmicu odigra nadahnuto, a pod tim prije svega mislim šuterski, jer bez šuta se protiv Zadra teško može dobiti, sve je moguće. Sigurno da neće biti lako ponoviti šuterski dan iz prethodne utakmice, pogotovo s obzirom na teret i važnost, ali to je način kako Split može do pobjede.

Što Zadar mora popraviti da izbjegne poraz i u drugoj splitskoj utakmici?

– To najbolje zna stručni stožer. Moj dojam sa strane je da Zadar može odigrati mnogo čvršće. Sveukupno su mi u ovoj finalnoj seriji djelovali malo mekano, ali ako pronađu svoj ritam i priključe se neki igrači koji su im jako važni, poput primjerice Lakića i ako budu kontrolirali skok, onda je Zadar tu jači. Ukoliko, pak, budu nesigurni, mekani i bez jasne ideje u napadu, onda Split uz dobru šutersku večer možde dobiti utakmicu.

Mnogi su skloni reći da je ova četvrta utakmica zapravo majstorica za Split, jer ukoliko dođe do prave majstorice nema prevelike šanse na Višnjiku. Kako se vama čini taj psihološki aspekt iz oba kuta?

– Slažem se s time. Ukoliko Split ne dobije na domaćem terenu, po meni šanse Zadra za titulu rastu na 85%. Mislim da si ne bi dozvolili da ih Split još jednom dobije u Krešinom domu. Zato ova utakmica ima jako velik teret za obje momčadi. Split ima prvenstvo u rukama, a Zadar povratak na Višnjik, gdje i sam Split zna da su mu šanse tamo prilično male.

Na koncu, uvijek korektni i pristupačni Naglić htio je, iz respekta prema klubovima i kolegama trenerima, istaknuti još nešto.

– Sve ovo što sam naveo je samo moje mišljenje i dojam kojega sam stekao gledanjem utakmica. Inače nisam od onih koji vole previše takve stvari komentirati, jer samo trener i stručni stožer najbolje znaju što se događa u njihovoj momčadi. Ipak je jedno gledati utakmice na kauču, a drugo proživljavati ih na klupi. Nastojao sam općenito iznijeti neka svoja viđenja i korektno odgovoriti na vaša pitanja i nadam se da će i četvrta i eventualna peta utakmica biti pravi festival košarke i neka bolji pobijedi – zaključio je legendarni Ara.