14 lip 2024
29 GODINA BEZ KREŠE Pino Grdović: “Njemu je Zadar bio sve, ispred svega”
Košarka

29 GODINA BEZ KREŠE Pino Grdović: “Njemu je Zadar bio sve, ispred svega”

Na današnji dan, 25. svibnja prije 29 godina napustio nas je velikan zadarske, hrvatske, europske i svjetske košarke Krešimir Ćosić. Krešo je preminuo 1995. godine u američkom Baltimoreu, prerano, od raka limfoma, s nepunih 47 godina života.

Koliko je bio velik i ispred svog vremena rekao nam je jedan od njegovih najboljih prijatelja, košarkaški trener Josip Pino Grdović.

– Bili smo u AEK-u, a stigao je poziv Real Madrida. Tamo nismo bili plaćeni a Real je nudio sve. U međuvremenu stigao je poziv iz Zadra, zvao ga je pokojni Mime Sobin. Zadar je u problemima, jedino ga ti možeš izvući. Nije razmišljao niti trenutka, vratili smo se u Zadar, i odatle ide ona uzrečica “Zove Real ali zove i Zadar”. Njemu je Zadar bio sve, ispred svega, Hrvatska i prijatelji – prisjetio se Pino.

Prije svega Krešo je najviše volio svoj Zadar. To su nam potvrdili i njegovi prijatelji, sportski novinar Drago Marić te bivši suigrač Branko Skroče.

– Njegove posljednje riječi su bile da mi je samo još jednom proći Kalelargom i vidjeti moj Zadar – rekao je Marić.

– Kao grad smo stršili uvijek kao mala sredina, košarkaški jaka. Uvijek je bilo onih koji su pokušali osporiti našu vrijednost i ljubav prema Zadru i košarci. Tada sam ga nekoliko puta vidio ljutog, jednostavno, nikome nije dozvoljavao da kaže bilo koju ružnu riječ o Zadru – prisjetio se Skroče.