14 lip 2024
IVE IVANOV: “Igrajte hrabro i sa srcem, vjerujem da ćete nas sve ponovno učiniti ponosnima”
KK Zadar

IVE IVANOV: “Igrajte hrabro i sa srcem, vjerujem da ćete nas sve ponovno učiniti ponosnima”

Večeras od 20 sati u Dvorani Krešimira Ćosića na rasporedu je prva utakmica finala doigravanja prvenstva Hrvatske između Zadra i Splita. Ive Ivanov, bivši kapetan Zadra, dobro zna kako je to igrati veliko finale za titulu državnog prvaka. Odigrao ih je tri, uz još četiri finala Krešinoga kupa. Idealan je stoga sugovornik da nam malo približi kako se to jedan igrač Zadra u ovakvim situacijama priprema za utakmicu, znajući koliko to ljudima ovdje znači?

– Iz igračkog kuta to bi trebala biti utakmica kao i svaka druga, ali pošto se radi o Zadru i ljudima koji ovdje žive za košarku, to je sasvim neka druga dimenzija. Igrač Zadra mora se, koliko god je to moguće u takvim situacijama, izolirati od javnosti i doslovno mu u tim finalnim utakmicama relacija treba biti dvorana-stan. To je jako važno da bi se postigao maksimalan fokus na ono što mora odraditi na terenu – kaže Ive.

Postoji li neki recept za kanalizirati svu tu želju koju igrač ima, a i pozitivnu energiju s tribina u konačnu pobjedu?

– Uoči velikih utakmica uvijek sam pokušavao pronaći neki svoj mir i držati se rutine koju imam prije svake utakmice. Normalno je da u svakom igraču prije izlaska na teren postoji određena doza nervoze, ali čim utakmica počne, a pogotovo ako se igra u Zadru pred punim tribinama, to jednostavno nestane. Najvažnije je da sportaš zna kontrolirati tu nervozu i želju kako u svemu tome ne bi izgorio, jer tek onda kreću problemi.

Kakvu finalnu seriju možemo očekivati? Od lanjskog finala Zadar je dobio 8 od 9 utakmica protiv Splita. Kolika je to psihološka prednost, odnosno uteg za Split? Što bi moglo biti presudno?

– Prošle sezone je Split imao prednost domaćeg terena pa je završilo 3-0 za Zadar. Ove godine je ta prednost na zadarskoj strani pa osobno smatram da će i ove godine biti 3-0 za Zadar. Momčadi se jako dobro poznaju, ali Zadar ima prednost publike, trenera i Luke Božića – jasan je Ive.

Foto: Zvonko Kucelin

MVP će zasigurno biti ključ i ove finalne serije. Ima li Split uopće načina da ga zaustavi?

– Cijelu sezonu sve momčadi i u ABA ligi i u prvenstvu Hrvatske pokušavaju udvajati Luku na “low postu”, odsjeći ga od lopte, agresivno mu iskakati na “picku”, preuzimati… No, nitko nije pronašao način da ga brani. Luka je jednostavno dominantan i vjerujem da će to još jednom dokazati.

Dobro Ive poznaje većinu igrača Zadra. Što im poručiti uoči ove finalne serije?

– Mogu im poručiti samo da igraju hrabro i sa srcem, ali i pametno, da ne izgore od velike želje. Odigrali su odličnu sezonu i nadam se da će je tako i završiti. Želim im sve najbolje i da nas na kraju ponovno sve učiniti sretnima i ponosnima – za kraj će Ivanov.