14 lip 2024
OLIMPIJSKE KVALIFIKCIJE Hrvatska na otvaranju slomila Austriju, dva gola Klarice
Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff
Rukomet

OLIMPIJSKE KVALIFIKCIJE Hrvatska na otvaranju slomila Austriju, dva gola Klarice

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Austriju 35:29 u prvom kolu Olimpijskih kvalifikacija u Hannoveru i napravila prvi, ali velik i važan korak ka Parizu. Dva potpuno različita poluvremena odigrala je naša reprezentacija u debiju novog izbornika Dagura Sigurdssona. Prvo nervozno,  pomalo rastrgano, drugo gotovo savršeno.

Austrija je rano povela +4 (1:5), a mogla je i više da Matej Mandić nije zaustavio dva napada. Onda su se naši hrvatski reprezentativci primirili i s tri pogotka za redom stigli na minus jedan (4:5) u 11. minuti. Imali smo nakon toga dva napada za izjednačenje, ali ih nismo iskoristili. A onda smo na sve to u 16. minuti ostali bez Jakova Gojuna koji je zbog grubog prekršaja na Janku Božoviću, i nakon što su suci pregledali snimku, dobio izravni crveni karton. Tako smo jako rano ostali bez ključne obrambene karike. Bio je to ozbiljan šok za momčad.

Ali nisu naši posustali. Do prvog izjednačenja na utakmici stigli su u 19. minuti (9:9). Ali nikako nismo mogli do vodstva. Austrija je ostala čvrsta, agresivna, strpljiva, čak i u trenucima kada je imala igrača manje. I držala je prednost od pogotka ili dva. Na 11:13 naš je izbornik odlučio zvati prvu minutu predaha. Isplatilo se jer su naši zabili dva pogotka za redom i u 25. minuti ponovno stigli do izjednačenja (13:13). Malo brzine i svježine donijeli su nam ulasci Zvonimira Srne, Luke Lovre Klarice i Marina Šipića.

Ali opet nam je Austrija pobjegla na dva razlike (13:15) pa je trebalo trošiti dodatnu snagu da se dostignu prije predaha. I to su naši uspjeli u posljednjoj minuti pa se na poluvrijeme otišlo sa 16:16. Prvi dio smo završili sa 73 posto realizacije. Austrija je imala 64. Imali smo čak 8 strijelaca. Matej Mandić skupio je sedam, a Constantin Mostl tri obrane. Prostora za napredak bilo je jako puno i to nam je nudilo nadu za nastavak.

Nažalost, nismo iskoristili prvi napad i priliku da povedemo. Ali smo dobili igrača više. I iskoristili smo ga i prvi put poveli u 33. minuti (18:17). A onda smo na to dodali još dva pogotka i minutu poslije bili na plus tri (20:17). Na sve to, Dominik Kuzmanović skinuo je sedmerac. Definitivno se lakše disalo u ZAG Areni.

Matej Mandić sjajno je branio na početku drugog dijela. Austriju smo ostavili na dva  postignuta pogotka u prvih 10 minuta. Aleš Pajović stoga se odlučio na igru sedam na šest. Nije bilo lako, ali su naši uspijevali držati ritam pogodak za pogodak. Nakon 13 minuta igre, izbornik je na vrata poslao Dominika Kuzmanovića.

U 45. minuti prvi je put Hrvatska otišla na plus četiri (25:21). A naš mladi vratar odmah  nam je donio upravo ono što smo trebali, obranjen čisti zicer suparniku. I pogurao nas na pet razlike (26:21). Austrija je dakako morala zvati minutu predaha.

Hrvatska međutim, nije posustala. U 50. minuti digla je svoju prednost na šest razlike (28:22). Bila je svjesna da svaki pogodak znači korak bliže Parizu. Posljednjih osam minuta promijenila je Austrija obranu. Lukas Huteček izašao je naprijed i pokušavao zaustaviti Luku Cindrića koji je sjajno organizirao naš napad.

Nezadrživi Ivan Martinović digao je našu prednost u 55. minuti na sedam razlike. Pobjeda je dakle bila tu, ali željeli smo je sa što većom prednosti da nam se na ponovi Montpellier od prije tri godine. I zato smo posljednje tri minute odigrali sedam na šest. Bilo je to iznenađenje za Austrijance, ali i proba za Njemačku ako zatreba. I uspjeli su naši održati lijepih šest razlike. Završilo je 35:29. S devet pogodaka, igrač susreta bio je Ivan Martinović. Šest je dao Zvonimir Srna, pet Mario ŠoštarićMatej Mandić imao je 11, a Dominik Kuzmanović pet obrana. Ukupno smo imali devet igrača među strijelcima i čak 71 posto realizacije. Kod Austrije najbolji Mykola Bylik s osam pogodaka.

Inače, u prvom susretu dana Njemačka je pobijedila Alžir 41:29. Za dva dana, odnosno 16. ožujka u 14.30 našu reprezentaciju čeka susret s domaćinom. Nakon toga, u 17.00 sati igraju Austrija i Alžir.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 5/13, M. Mandić 11/32, L. Mihić -/-, D. Duvnjak -/-, M. Šoštarić 5/6, J. Gojun -/-, I. Karačić 1/3, V. Načinović 2/2, M. Mamić -/-, L. Cindrić 4/5, I. Martinović 9/14, M. Šipić 4/4, F. Glavaš -/-, Z. Srna 6/8, L. L. Klarica 2/5, M. Jelinić 2/2  izbornik: Dagur Sigurdsson (ISL)

AUSTRIJA: L. T. Bergmann 0/4, C. Mostl 8/38, M. Mahr -/-, J. Božović 5/8, S. Frimmel 3/4, L. Heburger 3/3, R. Weber 3/7, L. J. Schweighofer -/-, B. Živković 0/1, E. Dambock -/-, M. Bylik 8/13, T. Wagner 4/6, J. Nigg 1/1, E. Kofler -/-, L. Hutecek 2/6, M. Miskovez -/-, izbornik: Aleš Pajovič ( SLO)