07 srp 2024
PORAZ NA GRIPAMA Zadar u završnici bacio pobjedu u bunar
Foto: KK Split
KK Zadar

PORAZ NA GRIPAMA Zadar u završnici bacio pobjedu u bunar

U 18. kolu prvenstva Hrvatske košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju kod Splita na Gripama rezultatom 67:65 (17:19, 23:20, 13:22, 14:4). Iako je momčad Danijela Jusupa krajem treće četvrtine vodila 11 razlike (50:61), u završnoj dionici je sve uprskala i prepustila Splićanima da prelako dođu do pobjede.

Minutu prije kraja rezultat je bio 65:65. Lakić je promašio tricu, a Funderburk dvicu i Zadrani su imali napad kada je na semaforu ostalo još 25 sekundi. Međutim, nisu uspjeli prenijeti loptu preko centra unutar osam sekundi pa je posjed ponovno pripao domaćima.

Funderburk je položio za 67:65, a semafor je pokazivao još uvijek pristojnih osam sekundi za posljednji zadarski napad. Međutim, Mekić je bacio loptu u bunar i Split je došao do pobjede kojom se izjednačio sa Zadrom na vrhu prvenstvene ljestvice.

Foto: Ivica Čavka / KK Split

Prema najavi, Zadar je utakmicu započeo bez ozlijeđenog Božića i rekonvalescenta Ramljaka, ali nije se prepustio defetizmu. Dosta je nervoze bilo u napadu na obje strane, s malo postignutih poena i tek nakon dvije uspješne akcije Mazalina jedna od dvije momčadi došla je do prednosti veće od tri poena (11:15). U osmoj minuti bilo je i +6, ali dvije posljednje minute četvrtine Zadrani su odigrali bez postignutog poena i na prvi mali odmor otišli s prednošću 17:19.

U drugoj četvrtini povukao je Petar Vujačić. Dvije trice ubacio je na njezinom početku, a nakon jedne krize i serije domaćina 8:2, uspio je ubaciti i treću na isteku poluvremena te zadržati Zadrane na samo jednom poenu zaostatka (40:39). Bilo je to važno ne samo zbog kretanja rezultata, nego i zbog razbijanja zone kojom su se Splićani uglavnom branili.

Potpuno se raspala obrana Splita na početku drugog poluvremena. Najprije je Davis poentirao uz prekršaj Vuke pa je Drežnjak probio Sullivana, a Žganec položio za seriju 7:0 i vodstvo Zadra 40:46. Zadar je nastavio dominirati i u 30. minuti poveo s najvećih +11, 50:61. Međutim, dekoncentracija u završnici treće četvrtine koštala ga je pada te prednosti na +8, 53:61, uoči posljednjih deset minuta igre.

Zadar je kontrolirao vodstvo i tijekom završne četvrtine, ali nije uspio ući u sigurniju zonu. Split je u svom naumu da sustigne zaostatak uspio tri minute prije kraja, preko svog najboljeg igrača Shortera. Najprije je položio za 62:65, a onda zabio tricu s istekom napada za izjednačenje, prvo u drugom poluvremenu, 65:65. Taj je rezultat ostao na semaforu do posljednje minute, nakon čega je uslijedila već opisana završnica.

Najefikasniji u zadarskim redovima bio je Lovro Mazalin sa 20 poena, dok je Dario Drežnjak pridodao 12. Split su, pak, predvodili Shannon Shorter i James Funderburk sa po 13 poena, a jedan manje postigao je Mate Kalajžić. STATISTIKA UTAKMICE

Ove momčadi ponovno će se susresti 14. veljače u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića na Gripama, a sljedeći ispit za momčad Danijela Jusupa je gostovanje kod Cibone u ponedjeljak u 20 sati u sklopu 18. kola ABA lige.