27 srp 2024
PREGLED 2023. Uspjesi zadarskog sporta koji su obilježili godinu na izmaku
Ostali sportovi

PREGLED 2023. Uspjesi zadarskog sporta koji su obilježili godinu na izmaku

Sportsku godinu na izmaku iz zadarske perspektive ponajviše je obilježio četvrti naslov prvaka Hrvatske Košarkaškog kluba Zadar. Momčad Danijela Jusupa u finalu je pomela Split i proslavila titulu u prepunoj Dvorani Krešimira Ćosića, okrunivši tako uspješnu sezonu u kojoj je prvi put nakon dugih 15 godina dohvatila i doigravanje regionalne lige (poraz od Crvene zvezde u četvrtfinalu).

I dok je na terenu sve išlo jako dobro (naslovom državnog prvaka okitili su se i kadeti i juniori), van terena nastavile su se već uobičajene turbulencije sa promjenama u upravljačkoj strukturi, no to je već tema za neki drugi pregled.

Hrvatska nogometna reprezentacija je, s trojicom Zadrana u sastavu, kapetanom Lukom Modrićem te Dominikom Livakovićem i Martinom Erlićem došla do finala UEFA Lige nacija, gdje je nakon jedanaesteraca poražena od Španjolske. Svakako, pobjeda protiv Nizozemske u polufinalu u Rotterdamu ostat će upisana kao još jedan veliki trenutak hrvatskog nogometa sa neizbježnim zadarskim potpisom. Osim toga “Vatreni” su izborili plasman na još jedno veliko natjecanje, Euro 2024.

Sa fantastičnim rezultatima nastavio je Matej Nevešćanin, mladi zadarski skakač u vodu, koji je u Rijeci osvojio naslov europskog juniorskog prvaka u skokovima sa daske od jednog metra. Uz to je po prvi put nastupio na Svjetskom seniorskom prvenstvu u japanskoj Fukuoki, gdje je bio 23. u olimpijskoj disciplini sa daske od tri metra.

Foto: Bernardi Bibiloni / MCS 2023

Braća Šime i Mihovil Fantela zauzeli su osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u klasi 49er u nizozemskom Scheveningenu te tako osigurali nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Na Europskom prvenstvu u portugalskoj ViIlamouri bili su peti, nakon što je posljednji dan jedrenja otkazan zbog nedostatka vjetra.

Zadarska tenisačica Bernarda Pera prvi se put u karijeri plasirala se u osminu finala Grand Slam turnira i to u Parizu, gdje je prošla tri prepreke na Roland Garrosu, da bi je na četvrtoj zaustavila Tunižanka Ons Jabeur. Na Australian Openu i US Openu došla je do trećeg kola i u ovoj godini dohvatila zasad najbolji ranking karijere – 27. mjesto.

Kuglači Zadra drugu godinu zaredom osvojili su NBC kup i izborili nastup u Ligi prvaka. Prvenstvo Hrvatske u sezoni 2022./23. okončali su na trećem mjestu.

Ženski košarkaški klub Zadar Plus po prvi je put u povijesti izborio plasman u Premijer ligu i to samo dvije godine nakon osnutka. S vrlo dobrim igrama zadarske su košarkašice nastavile i ove sezone, gdje su na dobrom putu da osiguraju ostanak u najvišem razredu hrvatske ženske košarke.

KKOI Zadar osvojio je naslov prvaka Hrvatske u košarci u kolicima te drugo mjesto u kupu.

Titulom državnog prvaka u bacanju koplja okitio se paraatletičar Vladimir Gašpar, koji je nastupio i na Svjetskom prvenstvu, gdje je zauzeo deveto mjesto.

Fantastične rezultate ostvario je Mateo Škara, član Taekwondo kluba Donat, koji je u Meksiku osvojio naslov svjetskog seniorskog prvaka u parataekwondou, a u Austriji i naslov europskog prvaka.

Iz Veslačkog kluba Jadran stigla je dobra vijest, jer je osmerac juniora osvojio naslov prvaka Hrvatske prvi put nakon devet godina, a titulu su drugu godinu zaredom osvojili i mlađi juniori.  

Kao potvrda dobrog rada s mladima u Vaterpolo klubu Zadar 1952 stigli su drugo mjesto mlađih juniora na prvenstvu Hrvatske te treće mjesto iste selekcije u kupu.

Klub daljinskog plivanja Donat po prvi je put osvojio timski naslov prvaka Hrvatske u daljinskom plivanju, završivši CRO CUP na prvom mjestu i to u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu Saša Martinović osvojio je treće mjesto.

U ribolovu štapom iz brodice Ivan Galzina, član ŠRD Zubatac, postao je svjetski prvak, a njegov klupski kolega Marko Sikirić osvojio je broncu.

Zadarski stolnotenisač Andrej Gaćina došao je do polufinala Europskih igara u Krakovu, ali zbog ozljede nije uspio pružiti pravi otpor protivniku u tom meču, da bi na koncu predao meč za broncu.

Umberto Piasevoli, novinar Radio Zadra, dobio je godišnju nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za lokalno novinarstvo.