22 velj 2024
JUSUP NADMUDRIO OBRADOVIĆA Zadar u božićnoj čaroliji razvalio euroligaški Partizan
Foto: Dragana Stjepanović / ABA liga
KK Zadar

JUSUP NADMUDRIO OBRADOVIĆA Zadar u božićnoj čaroliji razvalio euroligaški Partizan

U 13. kolu regionalne ABA lige košarkaši Zadra večeras su u prepunoj Dvorani Krešimira Ćosića ostvarili jednu od najspektakularnijih pobjeda u novijoj klupskoj povijesti. Momčad Danijela Jusupa do nogu je potukla euroligaša Partizana pod vodstvom najtrofejnijeg europskog trenera Željka Obradovića i razgalila srca preko 9000 navijača u dvorani, ali i na desetke tisuća ljudi diljem Hrvatske pa i šire kojima je KK Zadar u srcu. Završilo je 84:68 (20:13, 27:21, 16:16, 21:18).

Zadar je bolje ušao u utakmicu. Povukao je kapetan Ramljak sa četiri poena, a Željko Obradović je, nezadovoljan igrom svoje početne postave, pozvao time-out već u drugoj minuti susreta. No, zadarski niz uspješnih napada nastavili su Lakić i Drežnjak pa je Zadar ubrzo pobjegao na +7, 11:4. Dozier i Vukčević nakratko su približili goste, ali su Vujačić (trica) i Mazalin zaključili prvu četvrtinu serijom 5-0 za 20:13.

Foto: Dragana Stjepanović / ABA liga

Ramljak je košem otvorio i drugu četvrtinu, a kada mu se sa pet vezanih poena (njegovih prvih na utakmici) priključio Božić, Zadrani su prvi put otišli na dvocifrenu razliku, 27:15. Opet je Vukčević tricom i dvicom nakratko trgnuo Partizan (27:20), no Jusupova je momčad jednostavno bila u boljem ritmu. Dvjema tricama Drežnjaka Zadar je poveo +14, 34:20 i natjerao Obradovića na još jedan time-out. Ali ni ovaj nije bitno promijenio odnos snaga na terenu, jer su Božić, Lakić i društvo odlično odradili završnicu prvog poluvremena. I baš Lakićevom tricom u posljednjem napadu otišli na veliki odmor sa 13 poena prednosti, 47:34.

Naravno da nitko u dvorani u tim trenucima nije pomišljao da će “crno-bijeli” u nastavku pasti bez ispaljenog metka. Božić i Drežnjak u dva su navrata odveli Zadar na dotad najvećih +15 (52:37), no uslijedila je reakcija gostiju, koji preko Smailagića, Puntera i Doziera dolaze na -6, 52:46. Mogao je Dozier još malo približiti svoje, ali je promašio dva bacanja pa i Nunnaly tricu.

Preživio je Zadar tako svoje najlošije razdoblje od preko pet minuta bez koša i u pravi čas stigla je nova Drežnjakova trica za 56:46. Isti je igrač nedugo zatim još jednom pogodio iz nemoguće pozicije preko ruke ogromnog Cabocla s istekom napada pa onda još jednom za dva, da bi treću četvrtinu zaključio Božić bacanjima za +13, 63:50.

I dalje je svima bilo jasno da je utakmica daleko od gotove, ali onda su Božić (5) i Ramljak otvorili završnu dionicu serijom 7-0 za bijeg na ogromnih +20, 70:50 i Višnjik je potpuno proključao. Na semaforu je ostalo osam i pol minuta kada je Obradović još jednim time-outom pokušao oživiti utakmicu.

Smailagić i Anđušić (trica) brzo su smanjili na -15, ali opet je uzvratio fantastičan zadarski trio Ramljak – Božić – Drežnjak (nova trica). Sada je na semaforu ostalo tek šest i pol minuta, a razlika je pokazivala +21, 76:55. Teklo je vrijeme, ali nije se topila zadarska prednost, jer su Ramljak i Božić i dalje držali +21, 80:59.

Pa iako je u košarci doista sve moguće, pogotovo kada je Zadar u pitanju, tu je gotovo svima postalo jasno da u preostale četiri minute Beograđani neće moći kreirati čudo. Čudo i to pravo božićno kreirao je Jusupov Zadar, koji je svojim navijačima poklonio još jednu pobjedu o kojoj će pričati generacije. S razlogom se sa razglasa i iz svih grla orila ona legendarna: “Nije u šoldima sve…”

MVP Luka Božić susret je završio na granici novog triple-doublea sa 26 koševa te po devet skokova i asistencija i još jednom potvrdio da je apsolutno euroligaški potencijal. Fantastičnu utakmicu Dario Drežnjak završio je sa 25 poena, sjajan je bio i kapetan Marko Ramljak sa 15 koševa, a važan je bio i doprinos Arijana Lakića (9p, 4sk, 3as), kao i svih ostlaih koji su participirali. Kod indisponiranih gostiju najefikasniji je bio Tristan Vukčević sa 16 poena. STATISTIKA UTAKMICE

Zadar je sada ponovno na pozitivnom omjeru u ABA ligi 7-6, čak nedaleko od samog Partizana (9-4).

Ima li bolje pozivnice za 30. prosinca u 16 sati, kada u Krešin dom stiže podgorička Budućnost. Ako je danas dvorana mogla biti puna, nema razloga da sljedeću subotu ne bude!