27 srp 2024
NIKO ŠARE: “Prilika u razvojnoj momčadi Zadra puno mi znači”
Foto: KK Zadar
KK Zadar

NIKO ŠARE: “Prilika u razvojnoj momčadi Zadra puno mi znači”

Među mladim igračima Košarkaškog kluba Zadar, koji se ove sezone razvijaju igrajući Prvu ligu za momčad Jazina, statistički najučinkovitiji u dosadašnjem dijelu natjecanja je 18-godišnji Niko Šare. U prvih 11 utakmica on je prosječno igrao 28 minuta i za to vrijeme “bilježio” 12,9 poena, 7,6 skokova i 3,9 asistencija. U prošlom kolu stigao je i nadomak triple-double učinka, za što su mu nedostajala tek dva skoka.

– Bila mi je to jedna od boljih utakmica u dosadašnjoj karijeri i sigurno najbliža triple-double učinku. Otvorilo mi se malo više prostora, suigrači su precizno iskorištavali moja dodavanja i tako je ispalo. Zadovoljan sam svojom igrom, ali nikada nisam bio tip igrača koji je samo ganjao statistiku. Puno više bi volio da smo tu utakmicu pobijedili, nego da sam ja ostvario ne znam kakav učinak – skromno će na prvu Niko.

A pobjeda je zadarskoj momčadi izmakla u samoj završnici, jer je svega malo više od minute prije kraja rezultat još uvijek bio neriješen.

– Znali smo da nas čeka teško gostovanje kod jedne od najboljih momčadi lige. Uz to smo još bili i oslabljeni neigranjem nekoliko igrača, a i put do Osijeka je bio poprilično dugačak. No, unatoč svemu tome odigrali smo jako dobru utakmicu i bili u igri do samoga kraja. Ostaje žal zbog poraza, ali doista smo se borili i dali sve od sebe, tako da si nemamo što zamjeriti.

Jazine su sada na omjeru 5-6 što je, s obzirom na određene otegotne okolnosti, dobar učinak. A ono što je najvažnije jest prilika koju u seniorskoj konkurenciji dobivaju mladi igrači Košarkaškog kluba Zadar.

– Dobro smo otvorili sezonu, dobili dvije utakmice, da bi onda izgubili nekoliko u nizu, no ova momčad ima zaista nevjerojatan karakter i jako sam sretan što sam dio takvog kolektiva. Treneri Roko Jurlina i Mario Mandir jako puno rade s nama, vjeruju u nas i meni osobno igranje u Prvoj ligi puno znači da vidim gdje sam u odnosu na iskusnije igrače i na čemu još trebam raditi. Nadam se da ću nastaviti napredovati i u budućnosti to prenijeti u viši rang natjecanja.

Foto: Marija Vuruna / Igokea

Inače, narančasta je lopta Niki bila prva (i jedina) sportska ljubav.

– Ljubav prema košarci javila mi se još u vrtiću, gdje sam jutra provodio šutirajući na koš sa časnama iz vrtića Blagovijest. Sa sedam godina počeo sam trenirati u Školi košarke Zadar, gdje su me vodili treneri Alen Zdrilić, Marin Pulja, Umberto Piasevolli, Roko Giergia, Martina Šango i Marija Sipina. Potom su me kroz omladinski pogon KK Zadar trenirali Rajko Vidaković, Petar Popović, Toni Matešić, Tihomir Bujan, Lovre Perinić i Mario Jeličić i evo sada u Jazinama treneri Jurlina i Mandir uz Antona Kazarnovskog.

Iako se nitko iz Nikine uže obitelji nije bavio sportom, djedov brat itekako je poznato sportsko ime. Riječ je o legendarnom igraču Nogometnog kluba Zadar Slavku Šari.

– Naravno da sam čuo priče o njemu, svi kažu da je bio izvanredan nogometaš. Iako se u mojoj obitelji nitko ne bavi sportom, ona mi je najveća podrška u svemu što radim pa tako i u košarci – ističe Niko.

Ivan Njegovan, Niko Šare i Michael Ružić slave titulu juniorskih prvaka Hrvatske (Foto: KK Zadar)

Za najljepšu sportsku uspomenu ne treba ići predaleko u prošlost.

– Daleko najljepša uspomena mi je osvajanje juniorskog prvenstva Hrvatske prošle sezone i to bez poraza. Nadam se da ćemo to ponoviti i ove godine, a onda da ću to uspjeti barem jednom i kao senior.

Ima Niko i jedan poseban sportski san.

– Zaigrati za reprezentaciju Hrvatske na Olimpijskim igrama.

A košarkaškog uzora?

– Iskreno i nemam, a najviše volim gledati igrače kreativce poput Miloša Teodosića i Rajona Ronda – za kraj će mladi zadarski playmaker koji bi, ukoliko mu struka posveti dovoljno pažnje, mogao biti budućnost Košarkaškog kluba Zadar na toj vrlo zahtjevnoj poziciji.