27 velj 2024
JOSIP BADRAK: “Volio bih postati prvi Bibinjac koji će zaigrati za seniore Zadra i osvojiti titulu pred punim Višnjikom”
Foto: KK Zadar
KK Zadar

JOSIP BADRAK: “Volio bih postati prvi Bibinjac koji će zaigrati za seniore Zadra i osvojiti titulu pred punim Višnjikom”

Josip Badrak, jedan od najtalentiranijih mladih zadarskih košarkaša, prije nekoliko dana odigrao je svoju najbolju utakmicu sezone. U osmini finala Kupa Krešimira Ćosića u dresu razvojne momčadi, KK Jazina, zabio je 24 poena premijerligašu Cedeviti. Pa iako to, nažalost Zadrana, nije bilo dovoljno za pobjedu i plasman na završni turnir, Badraku je itekako značilo za samopouzdanje nakon teškog razdoblja obilježenog ozljedom i procesom povratka u puni radni režim.

– Nakon prošlosezonskog osvajanja juniorskog prvenstva Hrvatske, doživio sam neugodnu ozljedu koljena. Bilo je to dosta teško razdoblje za mene, jer sam propustio veći dio priprema, a pogotovo mi je žao što nisam mogao sudjelovati na pripremama seniorske momčadi na koje sam bio pozvan – u uvodu će Josip, čiji je talent prepoznao i Danijel Jusup.

Ipak, na seniorski debi će ovaj 18-godišnji šuter morati još malo sačekati, a za to je vrijeme u procesu rada razvojne i juniorske momčadi koju vodi trener Roko Jurlina. Sezona je za sada solidna, a ono što je najvažnije ozljeda je stvar prošlosti.

– Puno mi je u procesu rehabilitacije pomogao kondicijski trener Mario Mandir, naravno, uz liječnika Šimu Srzentića i fizioterapeuta Mladena Babića. Sada se osjećam dobro i napokon više ne razmišljam o onome što je bilo, nego mogu biti fokusiran samo na svaki sljedeći trening. Imamo dobru momčad, odlično se slažemo i jako puno treniramo. Stručni stožer na čelu s trenerom Jurlinom puno ulaže i vjeruje u nas i mislim da ćemo, kako sezona bude odmicala biti sve bolji. Ima se još dosta za igrati i nadam se najboljim rezultatima, kako u Prvoj ligi, tako i kada krene juniorsko prvenstvo Hrvatske.

Sportskih snova u svakog je mladog sportaša mnogo. Neki manji su se Josipu već ostvarili, a neki veći još čekaju svoj trenutak ostvarenja.

– Za sada mi je najljepši doživljaj bilo osvajanje prvenstva Hrvatske s juniorima KK Zadar prošle sezone te sudjelovanje na Adidas Next Generation Tournamentu, gdje smo igrali protiv zaista odličnih momčadi. Volio bih postati prvi Bibinjac koji će zaigrati za seniore Zadra, a moj najveći san je osvajanje prvenstva Hrvatske pred punim Višnjikom. Nakon toga volio bih zaigrati i Euroligu – iskreno će Josip.

A Bibinje je mjesto odakle je sve i krenulo.

– Prvo sam trenirao skokove u vodu, ali sam se nakon nekog vremena, na nagovor rodice, upisao u školu košarke u Bibinjama. Trener mi je bio Jurica Spahija, koji me naučio prve košarkaške korake. Kasnije sam bio i u Sonik Puntamici kod trenera Jure Ružića, a u sedmom razredu sam prešao u pretkadete Zadra kod trenera Rajka Vidakovića, koji me potpuno zaludio košarkom. Kasnije su me trenirali i Toni Matešić, Tihomir Bujan, Mario Jeličić, Lovre Perinić i Marko Selin i ovim putem se želim zahvaliti svima njima na radu i trudu uloženom u moj razvoj. Isto tako i sadašnjim trenerima Roku Jurlini, Mariju Mandiru i Antonu Kazarnovskom, s kojima mi je zaista gušt raditi.

A što na realnu opciju Bibinjca u prvoj momčadi Zadra kaže Tornado Bibinje?

– Tornado je uvijek tu. Dosta sumještana vjeruje u mene i to mi daje veliki motiv za daljnji rad. Nadam se da će mi se taj san ostvariti na moje i njihovo zadovoljstvo, ali znam da me do tog trenutka očekuje još puno truda i rada i sada sam fokusiran samo na to. Želim iskoristiti ovu priliku da pozdravim svog dida Marina te basketaše Luku Kindu i Dominika Sekulu, moje velike navijače.

Josip je, kako smo i rekli, šuter. Stoga je i logično da su mu košarkaški uzori ponajveći majstori na toj poziciji.

– Reggie Miller i Stephen Curry, mogao bi ih gledati dan i noć i upijati njihove poteze – za kraj će ovaj simpatični i srčani Bibinjac pred kojim je, sigurni smo, lijepa košarkaška budućnost.