19 srp 2024
FANTASTIČNO FINALE NA VIŠNJIKU Jug na peterce osvojio Kup protiv Jadrana
Foto: HVS
Vaterpolo

FANTASTIČNO FINALE NA VIŠNJIKU Jug na peterce osvojio Kup protiv Jadrana

Dubrovački Jug osvojio je Hrvatski vaterpolo kup po 16. put u svojoj povijesti, pobijedivši u finalu u Zadru splitskog Jadrana i to raspucavanjem peteraca.

Jugaši su vodili 6:1 i 7:2, da bi Jadran uspio izjednačiti početkom zadnje četvrtine na 9:9, uz čak sedam pogodaka Lorena Fatovića. U raspucavanju, pogodak odluke u sedmoj seriji postigao je Maro Joković.

Ovo je samo dio nezaboravnog sraza dostojnog finala nacionalnog Kupa, koji je viđen večeras na Bazenu ŠC Višnjik. Bio je to sudar dvije najbolje hrvatske momčadi u ovom trenutku, koje su to u bazenu i dokazale. Primarno silnim izgaranjem, željom, neodustajanjem, rezultatskim obratima.

Kako je utakmica počela, činilo se da će brzo završiti. Naime, nakon prve četvrtine je bilo čak 5:1 za Jug, koji je otvorio s 4:0 uz tri gola Amerikanca Daubea. Početkom druge četvrtine bilo i 6:1 pa 7:2. Inače, potpuno isto kao prije dvije godine, u susretu istih klubova u finalu Kupa, ali tada u Zagrebu.

Međutim, Jadranaši su malo po malo “nagrizali” vodstvo Dubrovčana, da bi do kraja treće dionice došli na samo gol zaostatka (9:8), a u prvim sekundama zadnje četvrtine i izjednačili na 9:9.

Ključni čovjek tog preokreta bio je bivši “jugaš”, hrvatski reprezentativac Loren Fatović. On je sam postigao sedam od ukupno devet golova Jadrana! Bila je to, šahovskim rječnikom, klasična simultanka. I da je Jadran imao još samo jednog malo raspoloženijeg pojedinca u svojim redovima, uz takvog Fatovića, možda ne bi ni došlo do raspucavanja peteraca.

Dubrovački sastav je imao nekoliko sjajnih prilika ranije riješiti utakmicu, ali nije to uspio. Valja pohvaliti i vratare, “jugaša” Tonija Popadića (12 obrana), ali na drugoj strani i Matu Anića (6 obrana), koji je u drugoj četvrtini zamijenio Marcelića i pred kraj susreta “pohvatao” neke bitne lopte.

U raspucavanju peteraca, odluka je pala tek u sedmoj seriji, a dotad se, između ostalog, dogodilo i to da je, inače izvanredno siguran izvođač, Konstantin Harkov uspio oba puta promašiti gol. Nakon pogotka Mara Jokovića za 15:14 dubrovačko slavlje moglo je početi. Slavnom klubu to je jubilarni 70. trofej u povijesti.

Zadar se još jednom pokazao odličnim domaćinom. Uz Hrvatski vaterpolo savez, suorganizator završnice bio je Športski centar Višnjik, a domaćin Vaterpolo klub Zadar 1952.