27 srp 2024
KORAK BLIŽE TROFEJU Krševan Klarica sa 28 koševa povukao Zadar prema završnom turniru Krešinog kupa
Foto: KK Zadar
KK Zadar

KORAK BLIŽE TROFEJU Krševan Klarica sa 28 koševa povukao Zadar prema završnom turniru Krešinog kupa

Košarkaši Zadra izborili su završni turnir Kupa Krešimira Ćosića pobjedom protiv Dubrovnika rezultatom 84:56 (19:15, 23:18, 23:6, 19:17). Dubrovčani su u prvom poluvremenu kako-tako parirali Zadranima, vratili se u aktivan rezultat nakon zaostatka od 18 poena, ali ipak u ni jednom trenutku nisu ugrozili pobjedu domaćina. Na završnici kupa u veljači sljedeće godine nastupit će osam najboljih momčadi.

Zadar je u utakmicu ušao dosta oprezno, iako je nedavna prvenstvena utakmica uvjerljivo otišla na stranu Jusupove momčadi. Drugi put uvijek je teže nego prvi, a i kup utakmice uvijek nose dodatnu neizvjesnost zbog opasnosti da se ispadne iz natjecanja radi jedne lošije partije. Gosti su bili ravnopravan protivnik petorci u kojoj nije bilo Božića i Drežnjaka, a ovaj drugi svojim ulaskom i dvjema realiziranim akcijama donio je Zadru prvo opipljivo vodstvo, 17:10. Dubrovnik je uspio odgovoriti tricom Džajića i slobodnim bacanjima Vujičića te je prva četvrtina okončana rezultatom 19:15.

Dubrovčani su u ovoj utakmici bili jači za oporavljenog Amerikanca Levija, koji je uz Vujačića njihov najvažniji igrač. Nije im to pomoglo u drugoj četvrtini koju je otvorio Mekić, nastavio Klarica s dvije trice, da bi Ramljak i Mazalin polaganjima povisili na 33:15 (serija 16:0 kroz dvije četvrtine). Do kraja četvtine Zadar je živio uglavnom na poenima Klarice (17 u poluvremenu), a na drugoj strani razigrao se Dubelj i razlika se do velikog odmora vratila na jednoznamenkasti broj (42:33).

Nije Zadar briljirao u trećoj četvrtini, ali što TEK reći za Dubrovnik koji je do prvog koša, trice Dubelja, stigao nakon četiri minute igre? Rođeni Dubrovčanin opet je bio jedini motor svoje momčadi, a na drugoj strani razigrala se Jusupova momčad i Perinčić zove minutu odmora nakon atraktivne akcije Mekića i Klarice za 58:39. Serija bez primljenog koša Zadra nastavila sve do početka posljednje četvrtine, kada je Mekić pogodio tricu za 68:39.

Utakmica se mogla privesti kraju u revijalnom tonu, Dubrovnik najjačom postavom kako rezultat ne bi otišao u katastrofu, a Zadar s igračima koji nisu nositelji igre u zahtjevnijim utakmicama.

Najbolji igrač utakmice bio je Krševan Klarica sa 28 postignutih poena, a kod Dubrovčana bolji od ostalih Dubelj s 21 poenom. STATISTIKA