28 stu 2023
MIHOVIL FANTELA: “Pripremali smo se za jaki vjetar, a dočekala nas je bonaca, ali zadovoljni smo rezultatom”
Foto: Prow media 2023
Jedrenje

MIHOVIL FANTELA: “Pripremali smo se za jaki vjetar, a dočekala nas je bonaca, ali zadovoljni smo rezultatom”

Braća Šime i Mihovil Fantela zauzeli su peto mjesto na Europskom prvenstvu u olimpijskoj klasi 49er u portugalskoj Vilamouri, nakon što je finalni dan otkazan zbog nedostatka vjetra. U konačnici Zadrani mogu biti zadovoljni rezultatom, s obzirom na vrlo teške uvjete za jedrenje, ali i činjenicu da im ovo natjecanje u godini uoči Olimpijskih igara u Parizu, nije bilo u maksimalnom fokusu što se priprema tiče.

– Zadovoljni smo, iako nam je žao što posljednjega dana nismo imali uvjete na moru da se odjedri još jedan plov ujutro i zatim plov za odličja. Bila je cijeli dan bonaca, bez ijednog malog refulčića pa nije bilo ni tračka nade da uspijemo izići na more i pokušamo napasti medalju – kaže Mihovil Fantela.

Zanimljivo, zadarska posada je do sada imala znatno drugačija iskustva sa Villamourom.

– U prošlom ciklusu za Tokio tu smo proveli dosta vremena i s obzirom na iskustvo očekivali smo jaki vjetar i velike valove. Zato smo u Zadru hvatali svako jako jugo i izlazili na more praktički po svakoj neveri. Spremali smo se za takve uvjete, za 20+ čvorova, a na kraju je sve ispalo uzalud. Bilo je bolje da smo izlazili i trenirali po bonacama – smije se Miho pa dodaje.

– Šteta, ali i to je dio sporta. Sve u svemu, svjesno smo uoči ovoga prvenstva napravili malu pauzu, jer da nismo imali bismo gotovo dvije godine bez ikakve stanke do Olimpijskih igara, što bi bilo previše. S obzirom i na te okolnosti, moramo biti zadovoljni.

A i ovako je malo nedostajalo do medalje.

– Prognoza je cijeli tjedan bila očajna, naše aplikacije su pokazivale 2 do 3 čvora, a najviše što smo vidjeli billo je 7, što je ljetni maestralić. Uvjeti za jedrenje bili su teški, jer te najmanja greška košta plasmana u prvoj polovici flote. Imali smo odličnih dana i jedan lošiji, predzadnji, koji nas je na kraju vjerojatno koštao postolja. Nismo uhvatili pravi ritam, brzina nije došla i sakupili smo previše bodova da nešto konkretnije na kraju napravimo.

Naslovom europskih prvaka na kraju su se okitili Francuzi ispred Poljaka i Austrijanaca.

– To možda jest malo iznenađenje po ovako laganom vjetru, ali riječ je o posadama koje su sve u top 10 pa iako možda nisu navikli biti na postoljima, to je samo još jedan dokaz da bilo tko od najboljih deset, ako krene dobro u tjedan i uđe u pravi ritam, može osvojiti prvenstvo. Jedrenje je takvo.

Planovi za dalje?

– Prva sljedeća velika regata je Svjetsko prvenstvo u ožujku sljedeće godine. Prije toga će biti nekoliko manjih, ali one su sve pripremnog karaktera, bez rezultatskog imperativa za nas. Prvi dio priprema ćemo odraditi kod kuće, u zadarskom kanalu, onda selimo na Lanzarote, gdje će biti cijela flota i pripremati se za SP, a samim time i za Olimpijske igre. Dosta posla je pred nama, naročito završno testiranje opreme za Igre i to nam je u narednom razdoblju glavna stvar – zaključuje Miho.