28 stu 2023
ZADRANI HARAJU ŠVICARSKOM Nova senzacija Berama, Selina i Vidaića
Foto: Didier Charles
Košarka

ZADRANI HARAJU ŠVICARSKOM Nova senzacija Berama, Selina i Vidaića

Nema tome dvadeset dana da smo pisali o velikom iznenađenju koje su u švicarskom košarkaškom prvenstvu priredili Ivan Beram i Marko Selin sa svojim klubom Vevey Riviera, kojemu su prije početka sezone svi predviđali plasman na začelju tablice.

I na tome se nisu zaustavili. U sljedećem kolu ostvarili su novu, četvrtu uzastopnu pobjedu, a protekli vikend i petu, ujedno i daleko najsenzacionalniju do sada. Putujući na gostovanje kod Geneva Lionsa, bivšeg kluba Ive Ivanova i već godinama jedne od najjačih momčadi lige, očekivanja nisu bila velika. Kad ono…

Vevey je slavio rezultatom 87:92 i to nakon velike drame i produžetka. Manje od pola minute prije kraja sve je bilo u rukama Beramove momčadi, +6 na semaforu (74:80) činilo se nedostižnom razlikom. Međutim, domaći su trima tricama do kraja susreta uspjeli izjednačiti i sa zvukom sirene izboriti proužetak.

Ali ni to nije slomilo momčad zadarskih trenera, koja je u dodatnih pet minuta pronašla snagu te izborila još jednu veliku pobjedu. Ponovno je najbolji bio trojac stranaca Molson (25p), Rauch (24p), Ndugba (19p), uz najboljeg domaćeg igrač Dubasa (14p). O kakvom se iznenađenju radi govori i objava Geneva Lionsa kako je to bio “iznenađujući poraz od momčadi koja je u posljednji trenutak primljena u SBL ligu i koju na početku sezone nitko nije vidio na ovoj razini.”

Foto: Didier Charles

Nakon sedam kola Vevey se nalazi na visokom drugom mjestu s omjerom 6-1, a danas gostuje kod neprikosnovenog Fribourga, 18-erostrukog državnog prvaka, koji je na maksimalnih 7-0.

– Iskreno, da nam je netko na početku sezone rekao da ćemo nakon sedam kola imati 6-1, lijepo bismo se nasmijali. Imamo najmanji budžet u ligi, neusporediv sa nekoliko najboljih momčadi od kojih smo dvije, Massagno i Genevu, uspjeli i pobijediti. Njihovi stranicu imaju višestruko veća primanja od naših, ali eto, uspjeli smo pogoditi sa pojačanjima, stvorili dobru kemiju unutar momčadi i uz malo sreće napravili rezultat o kojemu priča cijela Švicarska. Naravno, mi ostajemo čvrsto na zemlji, jer znamo da smo tek na početku sezone i da nas čeka još puno posla i teških utakmica, ali ponekad treba i malo uživati u trenutku – kaže Beram.

Zadarski stručnjak u Švicarskoj je već tri godine (došao je 2020. kao pomoćnik Nikši Bavčeviću), a ove godine priključili su mu se Marko Selin u funkciji pomoćnika i trenera mlade (U-23) momčadi te Toni Vidaić koji također radi u omladinskom pogonu, dok je u seniorskom zadužen za skauting protivnika.

– Klub je odlično uređen, imamo sve uvjete za kvalitetan rad i naš cilj je podići mlade igrače na razinu da mogu participirati u švicarskom prvenstvu, koje je iz godine u godinu sve kvalitetnije. Rezultatskog imperativa nema, ali ljudi ovdje vole košarku, na svakoj domaćoj utakmici prati nas oko 1000 navijača pa zato i mi uživamo kada im možemo priuštiti zadovoljstvo kao u ovom periodu – zaključuju zadarski treneri.