27 srp 2024
DOBAR OTPOR EUROLIGAŠU Zvezda u trećoj četvrtini slomila Zadar
Foto: Zvonko Kucelin / KK Zadar
KK Zadar

DOBAR OTPOR EUROLIGAŠU Zvezda u trećoj četvrtini slomila Zadar

U 7. kolu regionalne ABA lige košarkaši Zadra su, pred 8000 navijača u Dvorani Krešimira Ćosića, poraženi od Crvene zvezde rezultatom 74:81 (24:23, 19:22, 11:25, 20:11). Zadrani su odigrali odlično prvo poluvrijeme, nakon kojega je rezultat bio 43:45 i držali su priključak još nekoliko minuta nastavka.

Međuti, Beograđani su do kraja treće četvrtine otišli na +16, 54:70, a početkom četvrte i na najvećih +19, što su bez većih problema pretvorili u konačnu pobjedu. Tako su ostali na vrhu ljestvice s omjerom 6-1, dok je Zadar sada na 3-4.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Rokas Giedraitis sa 19 koševa, dok je Yago Dos Santos postigao 12. Zadar je predvodio Luka Božić s 18 poena, a po 12 su pridodali Dario Drežnjak i Arian Lakić. STATISTIKA UTAKMICE

Lakić, Ramljak, Božić, Drežnjak, Mazalin najbolje je što je Zadar na početku utakmice mogao ponuditi, s obzirom da se Žganec kao rekonvalescent vratio u momčad, ali kao pomoć s klupe. S druge strane čekala ga je “strašna” Crvena zvezda, momčad koja se prije dva dana ravnopravno nosila s Barcelonom. Naravno, uz Zadar je bio i šesti igrač, skoro puna dvorana (dugo se punila zbog stroge kontrole na ulazu), koja je gromoglasno pozdravila prve poene Drežnjaka i Lakića.

Gosti su poput mnogih drugih momčadi protiv Zadra postavili zonu, koju su pokretljivi Zadrani uspjeli probiti ulascima, a povremeno i tricama za početno vodstvo 7:1. Zadar je prve minute uspio održavati vodstvo, a gosti su preokrenuli nakon dvije kontre koje su završile polaganjem i dodatnim poenom nakon prekršaja Drežnjaka. Tri kontre dovele su do zaostatka 11:16 i prve minute odmora trenera Jusupa. Zadar je odgovorio s četiri trice, preuzeo vodstvo i uspio na prvi odmor otići s rezultatom 24:23.

Nije se Zvezda nadala da će je Zadar zasuti tricama (Ramljak, Božić, Vujačić…) pa je uskoro odustala od zone. S druge strane puno su Zadranima problema stvarali Teodosić i Dos Santos, koji su kreirali izgledne situacije i sebi i drugima. Sve probleme kompenzirali su visokom koncentracijom u napadu i postotkom šuta. Crvena Zvezda je odigrala cijelo poluvrijeme bez “crne rupe”, nekoliko promašaja Zadra brzo su kaznili i na odmor otišli s prednošću 43:45. Bilo je to jedna od ljepših košarkaških predstava koju smo gledali ove sezone na Višnjiku, o čemu svjedoči i broj postignutih poena.

Drugo poluvrijeme donijelo je prvu veću krizu Zadra, skoro pet minuta bez postignutog poena i prvo odvajanje Crvene zvezde na 12 poena razlike (49:61). Nije to bio odraz manjeg zalaganja u igri, jednostavno u jednom trenutku velika razlika u kvaliteti došla je na naplatu. Imao je Zadar i nakon toga svijetlih trenutaka, poput kontre Ramljaka koja je donijela erupciju oduševljenja, ali semafor je uredno bilježio 54:70.

Bilo je jasno da će stizanje rezultata biti nemoguća misija, ali Zadrani nisu odustali do kraja. Serijom 8:0 dvije minute prije kraja došli su do zaostatka 71:80, no Crvena zvezda je iskusna momčad koja bi ovu razliku obranila i protiv puno boljih momčadi.