23 velj 2024
JEDAN DAN U ŽIVOTU KONDICIJSKOG TRENERA Odvozio 1200 kilometara u službi reprezentacije i kluba
Foto: Igor Kolarić / HKS
Domaća košarka

JEDAN DAN U ŽIVOTU KONDICIJSKOG TRENERA Odvozio 1200 kilometara u službi reprezentacije i kluba

Mario Mandir, kondicijski trener Košarkaškog kluba Zadar i hrvatske reprezentacije, jučer je imao dan kojega će sasvim sigurno dugo pamtiti. Unutar manje od 24 sata autom je prešao pola Hrvatske i svjedočio jednoj od najnevjerojatnijih utakmica u karijeri.

Sve je krenulo već u 6 sati ujutro, kada je iz Zadra vlastitim automobilom krenuo put Đurđevca, gdje je odradio kontrolni trening HKS-a za mlađe kategorije regije sjever te sudjelovao na trenerskoj radionici s naglaskom na probleme u radu kategorija U-14, U-15 i U-16.

Nakon toga i usputnog sendviča, u 14 sati krenuo je put Pule, gdje je u 19:30 počela utakmica 2. kola Prve muške lige između domaće Stoje i Jazina, odnosno razvojne momčadi Zadra. Mario je u funkciji kondicijskog trenera odradio pripremu i zagrijavanje s igračima, a onda svjedočio gotovo trosatnoj drami koja je završila velikom pobjedom mlade zadarske momčadi.

I kada su se, nakon slavlja i tuširanja, svi igrači i stručni stožer ukrcali u autobus, Mandir je ponovno sjeo u svoj automobil i krenuo na ne baš kratki put Pula – Zadar. Ovoga puta, sigurnosti radi, u društvu pomoćnog trenera Antona Kazarnovskog. Cijela putešestvija završila je dolaskom u Zadar u 2 sata iza ponoći nakon 1184 prijeđena kilometra.

A kada smo čuli za ovu neobičnu priču i upitali ga možemo li je objaviti, Marijova prva bila je:

– Ma nemojte to ni pisati, evo već sam jutros odradio jedan trening, sve je to normalno.

Ipak, inzistirali smo makar na kratkom komentaru.

– Istina, ispalo je da je to bio jedan zaista neobičan dan, pogotovo s obzirom na nevjerojatnu utakmicu koju smo odigrali u Puli. Najviše me veseli mentalna i fizička snaga koju sam vidio kod naših igrača, a koja je na kraju rezultirala i pobjedom, jer to znači da smo na pravom putu. Odigrati ovakvu utakmicu i to praktički direktno iz autobusa je za svaku pohvalu. Nadam se da će nam to biti dodatan podstrek za dalje.

Naravno, kada su Pula, sport i karakter u pitanju, neizbježna je poveznica sa legendarnim Matom Parlovom.

– Često za vrijeme teških treninga igračima istaknem njegov moto i kažem: “Ako je nama teško, zamislite kako će tek biti našim protivnicima.” Zaista puno i jako treniramo i samo tako trebamo nastaviti. Vjerujem da će ovo biti još jedna vrlo dobra i korisna sezona u razvoju naših mladih igrača – ističe Mandir.

A što se putovanja tiče, zadarski kondicijski trener zaključuje:

– Vjerujem da bi moj prijatelj i vrhunski šofer Ive Šimičević bio ponosan kako sam odvozio, ali nadam se da to ipak neće postati praksa. Ovo je bila samo jedna izvanredna situacija u kojoj se trebalo staviti u službu reprezentacije i kluba, ali iz ove perspektive još više cijenim naše vozače koji svakoga tjedna prevoze nas sportaše diljem Hrvatske pa i šire.