24 ruj 2023
DANIJEL JUSUP: “Bit će vrlo važno kako će reagirati mlađi igrači”
KK Zadar

DANIJEL JUSUP: “Bit će vrlo važno kako će reagirati mlađi igrači”

Košarkaši Zadra sutra putuju u Podgoricu, gdje ih u ponedjeljak od 18 sati očekuje prva službena utakmica nove sezone. U četvrtfinalu ABA Superkupa momčad Danijela Jusupa igrat će protiv Budućnosti. U slučaju pobjede u utorak bi Zadar igrao protiv boljeg iz dvoboja FMP – Studentski centar, dok je finale na rasporedu u srijedu.

– Zadovoljni smo odrađenim pripremama. Dobro smo trenirali i odigrali nekoliko pripremnih utakmica koje su nam također dosta pomogle. Iako je veći dio momčadi iz prošle sezone ostao na okupu, uvijek treba vremena da se momčad s novim igračima uigra. Sve u svemu, mislim da smo spremni za početak sezone. Prva utakmica Superkupa će sigurno biti vrlo teška, jer igramo protiv tradicionalno jake momčadi kakva je Budućnost, koja je uz to i domaćin, no dat ćemo sve od sebe da odigramo što bolju utakmicu i pokušamo otići što dalje na ovom turniru – kazao je Arijan Lakić, igrač Zadra.

Nadolazeći turnir bit će svakako dobra prilika da Danijel Jusup i njegov stručni stožer dobiju konkretniju sliku u kakvom stanju momčad Zadra ulazi u novu natjecateljsku sezonu.  

– Kao i uvijek, pripreme smo podijelili na dva dijela, prvi bazični i zatim onaj specifični. Počeli smo relativno rano, ali mislim da je to dobro, jer će sezona biti vrlo zahtjevna i naporna. U tjednu nakon utakmica s Bosnom počeli smo malo više igrati i brusiti formu, a Superkup će nam doći kao prava provjera da vidimo realno stanje u kojem se u ovom trenutku nalazimo – kazao je Jusup.

Zadar će u svakom slučaju odigrati tri utakmice u tri dana, jer će i u slučaju poraza kasnije razigravati za poredak.

– Kako nama, tako i drugima. Svakako ćemo morati kalkulirati s minutažom i dati svim igračima priliku. Ove godine smo odlučili smanjiti rotaciju za jednog igrača, tako da su prošle sezone mlađi bili 10., 11. i 12. igrač, a sada su 9., 10. i 11. Otvara im se dosta prostora i minuta, a nakon ovoga turnira ćemo podvući crtu i vidjeti gdje smo tanki, što radimo dobro, a što moramo popraviti.

Hoće li biti promjena u koncepciji igre, s obzirom na odlaske Davisa, Čampare i Šantelja te dolaske Mazalina i Jambrovića?

– Promijenila se struktura momčadi iz razloga što su Šantelj i Davis igrači s dosta visokim šuterskim rangom, dok Mazalin više igra leđima. Prema tome će se malo promijeniti i koncepcija, a što se trčanja tiče moramo napraviti sve da budemo na lanjskoj razini. Jako je bitno kako će reagirati mlađi igrači, jer ako ne budemo imali 9-10 igrača koji mogu ozbiljnije participirati, nećemo moći držati intenzitet igre i onda će se ona usporiti.

Foto: Danail Petrovic

Zdravstveno stanje u momčadi za sada je zadovoljavajuće.

– Imali smo neke mikrotraume i problem Žganeca s preponom, ali nije bilo većih problema. Roster je takav da bilo koja ozljeda igrača drastično umanjuje naše šanse za boljim rezultatom i zato je maksimalna pozornost od početka posvećena prevenciji.

Na upit gleda li na ABA Superkup kao na borbu za trofej ili dio priprema, Jusup je odgovorio:

– ABA liga je izuzetno teško natjecanje pa tako i Superkup. Prošle sezone je Zadar za cilj imao borbu za dva domaća trofeja i ostanak u ABA ligi. Momčad je slična kao prošle sezone pa ne vidim razloga zašto bi se ciljevi mijenjali – zaključio je trener Zadra.