24 ruj 2023
MEDITERANSKE IGRE NA PIJESKU – HERAKLION Sara Žuvanić brončana u štafetnoj utrci Coastal beach sprinta
Veslanje

MEDITERANSKE IGRE NA PIJESKU – HERAKLION Sara Žuvanić brončana u štafetnoj utrci Coastal beach sprinta

Sara Žuvanić osvojila je brončanu medalju na Mediteranskim igrama na pijesku koje se održavaju u grčkom Heraklionu na otoku Kreti.

U štafetnoj utrci Coastal Beach Sprint u kojoj se vesla u dvojcima na pariće i samcima prilagođenim obalnom veslanju (C2xM/C1xW/C1xM/C2xW) Sara se natjecala zajedno sa Nikol Udovičićem, Ninom Varatom, Lovrom Puhom,Martinom Kaić i Paolom Girotto.

Sara je još nastupila i pojedinačno u samcu (C1xW) ali nije uspjela izboriti plasman za medalje već je svoj put završila u eliminacijskim utrkama.

Medalju su još osvajali Paola Girotto i Martina Kaić, srebrnu u dvojcu na pariće (C2xW), Nikol Udovičić i Nino Varat bili su brončani u dvojcu na pariće (C2xM).

Rowing Beach Sprint nova je veslačka disciplina koja će biti zastupljena u programu Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. Hrvatski veslački savez od ove sezone uključio se intenzivnije u praćenje ove nove discipline koja uključuje sprint na obali, zatim veslanje 500 metara sa okretanjem te opet povratak na obalu i sprint do cilja.

Coastal rowing je sve popularniji oblik veslanja, u kojem do izražaja dolaze karakteristike koje su potrebne i u klasićnom veslanju plus snalaženje u brodovima koji su veće mase iz razloga veslanja po većim valovima.