03 lis 2023
KENDO KLUB OUKA Počinje nova sezona treninga i natjecanja!
Foto: Nenad Opačić/ŠC Višnjik
Borilački

KENDO KLUB OUKA Počinje nova sezona treninga i natjecanja!

Kendo kluba Ouka službeno djeluje u Zadru od 2004. godine. Što se od tada promijenilo?

– Od samih početaka postojanja kluba pa sve do danas, mnogo toga se izmijenilo, od kvalitete rada, metodologije, ljudi, kao i sveopće prisutnosti unutar šire društvene zajednice našega grada. Klub je od svojih začetaka neprestano rastao, nastojeći pritom okupiti što veći broj novih polaznika različitih uzrasta, ali istovremeno i omogućiti postojećim polaznicima što kvalitetnije uvjete rada, usavršavanja i konačnici rasta. Danas kendo klub Ouka broji preko dvadeset članova s više međunarodno obrazovanih instruktora, te svake godine sudjeluje u radu hrvatske kendo reprezentacije s nekoliko svojih članova u različitim kategorijama – ističe Marko Lukić, trener i predsjednik Kendo kluba Ouka i Hrvatskog Kendo saveza.

Koje je značenje naziva kluba (Ouka)?

– Klub posuđuje svoje ime od japanskog izraza Ouka koji se upotrebljava za cvjetove stabla trešnje u punom cvatu, koji otpuštaju svoje latice stvarajući pritom prizor uzvišene ljepote. Odabir naziva Ouka za naš klub vezan je upravo za ljepotu pokreta koji krasi pad latica, podsjećajući svojom jednostavnošću i neumitnošću na pokrete unutar vještine kenda. Značenje se tim više produbljuje ukoliko uzmemo u obzir simboliku trešnjinog cvijeta u sklopu bushida (samurajskog kodeksa) gdje označava spremnost bushija (samuraja) da u najvećem naponu snage i životne energije podari svoj život za život gospodara ili cara. Težeći takvoj predanosti unutar okvira vještine članovi nastoje pristupiti umjetnosti kenda svakodnevno je usavršavajući. Navedeno pojašnjenje naziva kluba jest svakako pomalo romantizirano, no i to je u skladu s japanskom kulturom, ili u ovom slučaju samurajskim naslijeđem, koje njeguje estetiku uz praktičnost.

Koji su uvjeti za pridruživanje Vašem Klubu, postoje li donja ili gornja dobna granica, ili pak neko drugo ograničenje?

-Jedna od posebnosti ove borilačke vještine jest to da ne postoje fiksna ograničenja kako bi se netko njome bavio. Svi trenutni članovi kluba različitih su dobnih uzrasta, ali i fizičkih predispozicija, no unatoč tome bez ikakvih problema usvajaju osnove, razvijaju motoriku i muskulaturu potrebnu za bavljenje navedenom vještinom. Postoji naravno razlika između rekreativnog bavljenja kendom, i onog natjecateljskog, no i članovima koji se požele okušati u natjecanju omogućeni su zasebni treninzi posvećeni isključivo tom aspektu vještine. Primjera radi, gotovo od njegovih začetaka u klubu treniraju članovi koji su uslijed svoga rada i truda postali članovi hrvatske kendo reprezentacije, i kao takvi predstavljali Hrvatsku na europskim i svjetskim prvenstvima u Francuskoj, Finskoj, Makedoniji, ali i u Japanu te u Koreji. Dakle pozivamo svih da nam se pridruže, dođu pogledati trening i ukoliko to požele okušaju se u ovoj borilačkoj vještini.

Kako izgleda jedan tipičan trening?

– Struktura normalnog treninga je poprilično jednostavna. Započinje se vježbama zagrijavanja poput laganog trčanja i istezanja, nakon čega se prelazi na određene vježbe karakteristične za samu vještinu – poglavito vježbe izvođenja različitih tipova rezova čiji je cilj razvoj specifičnih motoričkih obrazaca, odrađenih mišićnih skupina, kao i samo zagrijavanje te priprema za idući segment. Ono što slijedi jesu ili kondicijski treninzi ili pak tehnički treninzi, u sklopu kojih polaznici usavršavaju određene tehnike napada, kretanje, protunapade ili nešto tome slično. Treća i posljednja faza usmjerena je na borbe gdje polaznici mogu nastavit usavršavati prethodno usvojena tehnička znanja unutar konteksta prave borbe. Spomenuta struktura treninga može naravno varirati sukladno potrebama grupe. Naime, pripremni treninzi za recimo neki turnir ili polaganje za više zvanje/pojas razlikuju se od osnovnih svakodnevnih treninga prvenstveno po kompleksnosti i intenzitetu, no recimo da se osnova struktura rada pretjerano ne mijenja.

Spomenuli ste međunarodno osposobljavanje instruktora. Na koji način se to osposobljavanje odigrava, i u kojoj mjeri ste povezani sa međunarodnom kendo scenom?

– Posebnost kenda i same kendo zajednice počiva na jakoj internacionalizaciji. Članovi hrvatskog saveza, kao i članovi pojedinih klubova, treniraju naravno u Hrvatskoj, no konstantno su izloženi, putem seminara ili pak natjecanja, široj međunarodnoj kendo zajednici. Svaki član zadarskog kluba je barem jedanput godišnje izložen instrukcijama vrhunskih međunarodnih instruktora, te se najčešće u više navrata natječe na turnirima diljem Europe. Ovakav pristup osigurava ne samo kvalitetno usavršavanje svih uzrasta, već i usavršavanje sportaša i natjecatelja u skladu s najrecentnijim trendovima i spoznajama. Ovo je posebno važno za naše zadarske instruktore koji uz aktivnosti u klubu i unutar europskog konteksta, redovito putuju u Japan na dodatna usavršavanja. S obzirom da se radi o japanskoj borilačkoj vještini povezanost s njenim izvorom osigurava vrhunsku kvalitetu zadarskih instruktora.

Kendo je prepoznatljiv po svom egzotičnom izgledu. Što je sve potrebno početnicima kako bi započeli trenirati?

– Početnicima je u početku potrebna jedino želja da se okušaju u nečem novom. Novi članovi prvi trening odrađuju u laganoj sportskoj odjeći i bosi, a svi dodatni potrebni rekviziti dobiju se na korištenje od kluba. Za početak koristi se drvena sablja – bokuto, a nešto kasnije prelazi se na korištenje bambusove sablje koja se koristi i za borbe – shinai. Jednom kada polaznici usvoje osnove kretanja, rezanja i napada, dobivaju uniformu koja se sastoji od dva dijela – pamučna/sintetska jakna (kendo gi) i široke pamučne/sintetske hlače (hakama), te cijeli oklop neophodan za borbu. Oklop se naziva bogu, i sastoji se od 4 elemenata – men (kaciga), kote (debele zaštitne rukavice), do (štitnik za abdomen) i tare (pojas koji štiti prepone).

Još jedno od posebnosti ove vještine jest disciplina. Zbog čega je ona bitna i na koji način doprinosi samom sportu?

-Jedan od prvih i ključnih koncepata koji se podučavaju na treningu jest «reiho». Reiho, ili etiketa i pravila ponašanja, igraju važnu ulogu u kendo vještini. Reiho je bitan iz nekoliko razloga – prije svega polaznici razvijaju vlastiti osjećaj poštovanja. Reiho naglašava važnost poštovanja prema drugim polaznicima, učiteljima i samoj vještini. Kroz reiho, praktikanti izražavaju poštovanje prema protivnicima, sudcima, trenerima i svima prisutnima na treningu ili natjecanju. Tome se pak nadovezuje duhovni razvoj u smislu vrijednosti, kao što su pristojnost, skromnost, samodisciplina i strpljenje. Kroz pravilno ponašanje, polaznici uče kontrolirati svoje emocije, razvijati smirenost i pokazivati poštovanje prema drugima. Nakon toga reiho služi kao sredstvo osiguranja sigurnosti za sve sudionike treninga ili natjecanja. Pravila ponašanja osiguravaju odgovarajući prostor i poštovanje između sudionika kako bi se smanjila mogućnost ozljeda. I u konačnici, reiho ima duboke korijene u japanskoj tradiciji i kulturi. Polaznici nasljeđuju ove vrijednosti i tradiciju kroz poštivanje reihoa. Time se održava duh i povijest kendo vještine.

Suvremeni kendo posebno naglašava svoju sportsku dimenziju, poglavito sudjelovanje na turnirima i natjecanja. Ima li zadarski klub velik broj natjecatelja?

-Natjecanje nije nužan dio kendo iskustva i treniranja. Osobe se mogu baviti kendom čisto iz rekreativnih pobuda. No, unatoč tome svi se prije ili kasnije požele okušati u nekom natjecateljskom kontekstu. Kendo pritom nudi svima priliku za tako nešto. Trenutno postoji niz mogućnosti vezanih za natjecanja te se bilo koji od polaznika može odlučiti okušati u nekom od ponuđenih domaćih ili međunarodnih turnira. Raspon je pritom izuzetno velik – počevši od striktno početničkih natjecanja, majstorskih natjecanja, pa do izuzetno kompetitivnih europskih i svjetskih prvenstava na kojima nastupaju članovi reprezentacije. Iako ovaj natjecateljski aspekt nije nužno neophodan, klub nastoji usmjeriti sve svoje članove da steknu i takvo iskustvo s obzirom da ono dugoročno vrlo pozitivno utječe na razvoj pojedinaca koji su se odlučili posvetiti kendu. Trenutno u klubu gotovo da i nema osobe koja se nije okušala makar na nekom od turnira organiziranih u Hrvatskoj, a kao što sam i ranije spomenuo zadarski klub svake godine ima po nekoliko članova hrvatske kendo reprezentacije iz svojih redova.

Zadarski kendo klub se često puta spominje u kontekstu suradnje sa Sveučilištem u Zadru. O kakvom se tipu suradnje radi i koji su planovi za budućnost rada kluba?

-Klub trenutno sudjeluje u čitavom nizu aktivnosti. Uz svoje redovite treninge klub već godinama surađuje sa Sveučilištem u Zadru u sklopu kojega je razvio i kolegij pod nazivom Kendo, te ga nudi svim zadarskim studentima. Ova suradnja se dodatno proširila uspostavljanjem akademskih i kendo odnosa sa Sveučilištem Kansai u Japanu. Suradnja između Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Kansai u Japanu omogućuje intenzivnu kulturnu razmjenu među studentima i akademskim osobljem. Kendo, tradicionalna japanska borilačka vještina, igra ključnu ulogu u toj suradnji. Kroz kolegij Kendo studenti obiju sveučilišta sudjeluju u treninzima, razmjenjuju iskustva te se sklapaju prijateljstva. Kendo promiče vrijednosti poput samodiscipline, poštovanja i hrabrosti te potiče međusobno poštivanje i sportski duh. Osim kenda, organiziraju se i razni kulturni događaji (na Sveučilištu, ali i izvan njega) usmjereni prema popularizaciji japanske kulture unutar hrvatskih okvira. Sudjelovanje u tim aktivnostima omogućuje studentima produbljivanje razumijevanja japanske kulture i načina života.

-Nadalje, potpisivanjem ugovora o suradnji, i putem različitih programa stipendiranja studentima je omogućeno posjećivanje partnerskih institucija, te sudjelovanje u nastavi/studijskim programima. Putem navedene razmjene studenti stvaraju međunarodna prijateljstva, razvijaju interkulturalne kompetencije i grade mostove između dvaju sveučilišta. Suradnja između Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Kansai pruža studentima jedinstvenu priliku za širenje njihovih horizonta, stjecanje međunarodnog iskustva i razvijanje interkulturalnih vještina kroz kendo i druge kulturne aktivnosti.

-Uz sve ove aktivnosti klub organizira i jedan od najvećih europskih kendo seminara. Svakog ljeta se u Zadru tako organizira seminar pod nazivom Iadera Gasshuku (gasshuku u izravnom prijevodu znači «dodatni trening») na kojemu sudjeluje u prosjeku oko 150 sudionika. Ovogodišnji seminar okupio je ljude i 14 zemalja, među kojima je bio Japan, Novi Zeland, Finska, Južnoafrička Republika, Austrija, Mađarska, Poljska, kao i mnoge druge.


-Ovo naravno nisu jedini planovi kluba za predstojeće razdoblje. Trenutno klub aktivno radi na predstavljanju kenda djeci izvan samog okvira grada koja nemaju u sklopu svojih škola infrastrukturnu mogućnost za tako neki oblik treninga. Nada nam je dodatno popularizirati ovu vještinu izvan samog okvira grada. Uz to, naravno, ključni plan za budućnost kluba su svakako juniorske generacije i sama djeca. Kao i kod svih klubova, naša budućnost ovisi gotovo pa isključivo o djeci i njihovom interesu za ovu borilačku vještinu odnosno sport. Svjesni smo da kendo nema naglašenu poziciju unutar našeg društva kao što je to slučaj sa košarkom ili nogometom. Unatoč tome, nadamo se i radimo na tome da razvijemo jedno kvalitetno i oplemenjujuće sportsko okruženje i za onu djecu koja se nužno ne pronalaze u ovim ustaljenim sportskim aktivnostima. Svi koji nam se žele priključiti neka nam se jave, upisi su u tijeku, kontakt broj je 098/665/752 – zaključio je Lukić.