24 ruj 2023
FUTSAL Promjene u upravljačkoj strukturi Udruge za mali nogomet Zadarske županije
Foto: Futsal Zadar
Futsal

FUTSAL Promjene u upravljačkoj strukturi Udruge za mali nogomet Zadarske županije

Udruga za mali nogomet Zadarske županije ima novo vodstvo. Tako je dosadašnjeg predsjednika Tonija Kruneša zamijenio Stipe Bjeliš, dok je Marko Marin preuzeo dužnost tajnika, koju je u prethodnom mandatu Udruge obavljao Željko Jurica. Izabran je i novi Upravni odbor, Disciplinsko povjerenstvo te povjerenici za natjecanje.

– Kako je dogovoreno u mandatu prethodne Uprave, od ove sezone kreće se s Četvrtom ligom. Prva, Druga i Treća imat će 14 klubova, a tome koliko će ih biti u Četvrtoj ovisit će broj prijavljenih klubova – ističe Bjeliš, koji je i vratar veterana Puntamike.

– Održana je skupština Udruge, na kojoj se dosadašnje vodstvo povuklo s dužnosti. Prihvatio sam se ove uloge budući da dobro poznajem situaciju s futsalom u Zadarskoj županiji, u kojem sam aktivan 15-ak godina. Imamo kvalitetan Upravni odbor, u kojem su osobe s prepoznatljivim radom u futsalu. Tako su Frane Volpi Kobal i Dino Kevrić prošle zime bili u organizaciji Futsal winter festa, koji je odigran u dvorani Krešimira Ćosića i potvrdio se kao odličan turnir, kojeg naša Udruga želi podržati. Volpi Kobal je i u ekipi koja vodi turnir Antonio Jurjević.

Četiri točke

Bjeliš je ambiciozno najavio novo četverogodišnje razdoblje.

– Naš plan smo saželi u četiri točke. To su pokretanje juniorske i veteranske lige. S time da liga veterana već postoji i vodi je Drago Dražević, a mi bismo željeli da i to natjecanje bude u sklopu Udruge. Treća točka je uključivanje minimalno jednog kluba u natjecanje HNS-a, a četvrta je rad na izgradnji futsalskog centra u Zadru.

Foto: Mateo Smolić Ročak / Futsal Winter Fest

Poznata je futsalska problematika u Zadarskoj županiji budući da liga, a to znači i klubovi nisu u sustavu HNS-a. Točnije, samo Pakoštane i Gauni iz Biograda igraju u natjecanju pod okvirom krovne nogometne organizacije.

– Bilo bi idealno kada bismo najbolje igrače okupili u jedan klub, koji već postoji, i prijavili ga HNS-u, što bi otvorilo put prema Drugoj hrvatskoj ligi, a onda i dalje od toga. Osim toga, taj bi klub dobio i podršku Grada Zadra. Za sada je opcija da se jedan klub najprije uključi u ligu Šibensko-kninske županije i tek onda može ići dalje. To je put koji su prošli u Pakoštanima, a prošlu jesen i Gauni. Drugo, i nama puno draže rješenje, bila bi formiranje lige pod HNS-om u našoj županiji, za što je potrebno minimalno šest klubova. Tada bi prvak tog natjecanja mogao igrati kvalifikacije za Drugu hrvatsku ligu. Rješenja dakle postoje i u kontaktu su s klubovima oko toga što je najbolja opcija.

Čista igra

Zanimanje za mali nogomet/futsal u Zadarskoj županiji je veliko. Tako se u tri lige koje vodi Udruga natjecalo čak 56 klubova.

– Zna se koliki je potencijal futsala, i baš zato treba raditi na odnosu s HNS-om kako bismo imali klubove u nacionalnim ligama. Poteškoća je u tome što HNS ne dopušta da jedan igrač nastupi na dvije utakmice u jednom danu, a velika većina igrača se osim malim nogometom bavi i nogometom, uglavnom u Prvoj ŽNL, a neki i u Trećoj NL Jug. Osim toga dio njih nastupa i za klubove iz Šibensko-kninske županije u Drugoj HMNL. To je i glavni razlog što mali nogomet u županiji nije u sustavu HNS-a jer su igrači ovako slobodniji i, primjerice, mogu poslijepodne igrati Prvu ŽNL, a navečer u Mocirama mali nogomet.

Kad je riječ o sustavu natjecanja uvedene su male promjene.

– Većina onoga što smo imali do sada bit će i ubuduće. To znači da u doigravanje za prvaka ulazi šest momčadi, od toga prva i druga idu izravno u polufinale. Novost je da će se za plasman u viši rang razigravati u mini ligama s četiri kluba, onako kako to radi HNS, dok su se su se do sada igrale dvije utakmice istih klubova. Sada bi se natjecali svatko sa svakim. Novost je i da će posljednja minuta biti »čista igra«. Za više »čiste igre« za sada nemao mogućnost zbog manjka termina u dvoranama Mocire i Bili brig.

Hrvoje Čulina (Foto: Zadar.tv)


Udruga ZMNZŽ

Upravni odbor
Predsjednik: Stipe Bjeliš. Dopredsjednik: Đani Milin, Članovi: Frane Volpi Kobal, Dino Kevrić, Krešimir Zrilić, Giovanni Perinić, Stipe Čirjak, Lovre Fabijanić.
Tajnik: Marko Marin.
Disciplinska komisija: Tihomir Tomčić, Stella Dunić, Drago Dražević.
Povjerenik Prve i Druge lige: Josip Bralić.
Povjerenik Treće i Četvre lige: Branko Mičić.

Marketing i odnosi s javnošću: Alen Juričić.Godišnji trošak klubova oko 1200 eura

Poznato je i koliki su troškovi klubova za nastup u četiri lige koje vodi Udruga.

– Kotizacija za svaku momčad prema Udruzi je 200 eura. Dodatni troškovi za klubove su plaćanje dvorane u utakmicama u kojima su domaćini te službenih osoba, odnosno dva suca i delegata. Kotizacija i cijena dvorane je za svih ista, dok se svaki sudac u Prvoj ligi plaća 18 eura, u Drugoj 16, u Trećoj 14, a u Četvrtoj 12. Tako trošak svake momčadi na godišnjoj razini iznosi oko 1100 do 1200 eura, ovismo o tome sudjeluje li u doigravanju, odnosno koliko će domaćih utakmica odigrati – ističe Bjeliš.

Puntamika odustala od Prve lige

Prijave klubova traju do petka 8. rujna, a već je sada poznato da je Puntamika odustala od Prve lige, odnosno uopće neće imati seniorsku, već samo veteransku momčad. To znači da je jedno mjesto ostalo upražnjeno u Prvoj ligi. Prema trenutačnim prijavama za popunu tog mjesta igrat će Futsal Murvica i Kontra, klubovi koji su poraženi u prošlogodišnjem doigravanju za Prvu ligu.