03 lis 2023
MISLAV LUČIĆ Mladi zadarski stručnjak ima važnu ulogu u stožeru hrvatske odbojkaške reprezentacije
Odbojka

MISLAV LUČIĆ Mladi zadarski stručnjak ima važnu ulogu u stožeru hrvatske odbojkaške reprezentacije

Hrvatska odbojkaška reprezentacija, s jednim Zadraninom na terenu, a drugim na klupi, danas od 19:30 u bugarskoj Varni igra prvu utakmicu Europskog prvenstva protiv Finske.

Važnu ulogu u pripremi za taj, ali i preostale četiri utakmice u skupini, odradio je Mislav Lučić (1997.), nekadašnji igrač OK Zadar (primač-pucač), koji je nakon odlaska s Višnjika dvije godine igrao za Medicinar iz Zagreba, a posljednje tri je član Centrometala iz Nedelišća. U ovoj akciji Lučića je izbornik Cedric Énard pozvao u stručni stožer u kojem je zadužen za statistiku.

– Već sam u nekoliko akcija bio u mladim reprezentacijama, a zadnju sam imao ovo ljeto kada sam bio pomoćni trener u juniorskoj selekciji, koju vodi Tomislav Ćošković. Iako planiram igrati još najmanje godinu dana za Centrometal, već neko vrijeme sam usmjeren prema trenerskom poslu, a s njim ide i statistika bez koje se danas teško može dobro pripremiti utakmica. Poziv u seniorsku reprezentaciju je možda došao prerano, a možda i nije. Ne znam, ali takvu priliku nisam mogao odbiti – ističe Lučić koji je statističar i nekoliko hrvatskih klubova.

Slaganje mozaika

– Naš je savez propisao da klubovi u Superligi i Prvoj ženskoj ligi 24 sata nakon utakmice moraju imati službenu statistiku. Rijetki to rade uživo, odnosno dok traje utakmica, već statistiku ispunjavaju gledajući snimku. Tako me dio klubova angažirao da im radim statistiku i polagano sam krenuo s tim poslom koji me uvijek zanimao.

Mislav Lučić

Za klubove se radi osnovna statistika, no posao u reprezentaciji je puno zahtjevniji.

– U reprezentaciji se ide do najsitnijih detalja, počevši od servisa, bloka, napada, rotacije igrača, a naš izbornik jako puno pažnje daje reakcijama protivničkog tehničara. Pritom ne radim samo ja statistiku već i preostala tri pomoćnika, kao i izbornik. Svatko analizira svoj dio i nakon toga polagano slažemo taktiku.

Finska i Španjolska, naši prvi suparnici, su već arhivirani, a jučer se Lučić bavio s Ukrajinom, s kojom će Hrvatska igrati u trećem kolu.

– Ako je nešto očito kad spojimo svaki segment igre koji smo analizirali nemamo što razmišljati, a ako suparnik puno toga mijenja tražimo najbolji način kako mu se suprotstaviti. Pritom treba voditi računa o igračima da ih previše ne opterećujemo brojkama, već da mogu uživati u igri i dati najbolje od sebe. Nije cilj statistike sputavati kvalitetne reakcije igrača niti ona može predvidjeti što se sve u igri može dogoditi.

Proći skupinu

Važna je i suradnja statističara.

– Međusobno se dobro poznajemo i razmjenjujemo podatke, što značajno olakšava posao. Tako su prije Europskog prvenstva reprezentacije igrale trening utakmice. Svatko od nas je pratio svoju momčad i sada možemo razmijeniti neke osnovne podatke.

Minimalni cilj Hrvatske na EP-u je prolazak skupine, odnosno ulazak u osminu finala, koju će izboriti četiri od šest reprezentacija u skupini.

– Nadamo se što boljem nastupu. za početak bilo bi odlično ući među 16 najboljih reprezentacija, a kada krene eliminacijski dio sve je moguće… – podvukao je Lučić, koji je u mlađim uzrastima igrao za sve nacionalne odbojkaške selekcije. Bio je tako i član reprezentacije do 22 godine, a sada je dogurao i do seniora. Ne kao igrač, već pomoćni trener. Kad je riječ o parketu tamo će boje Hrvatske braniti standardni reprezentativac Filip Šestan.