03 lis 2023
SVJETSKO PRVENSTVO Braća Fantela osmi s vizom za Olimpijske igre
Foto: Marjan Radović / Red Bull
Jedrenje

SVJETSKO PRVENSTVO Braća Fantela osmi s vizom za Olimpijske igre

Šime i Mihovil Fantela u nizozemskom Scheveningenu završili su Svjetsko prvenstvo za olimpijske klase.

U plovu za medalju klase 49er, koji je izborilo deset najboljih od 83 posade, koliko ih se natjecalo na SP-u, Zadrani su bili treći. Nedovoljno za značajniji napredak u ukupnom redoslijedu pa su SP zaključili na osmom mjestu.

Svjetski prvaci postali su Nizozemci Bart Lambriex i Floris van de Werken. Završnom dvoboju prethodilo je 15 plovova, tijekom kojih su se članovi Sv. Krševana stalno držali među najboljima te su uoči zadnjeg dana potvrdili nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine. Bit će to njihov drugi zajednički odlazak na najveće svjetsko natjecanje, nakon što su prije dvije godine u Tokiju bili osmi. Šime je prije toga triput nastupao na Igrama s Igorom Marenićem u klasi 470, u kojoj je 2016. bio zlatni u Rio de Janeiru.

Uskokova posada na SP-u u klasi 49erFX, sestre Anđela i Mihaela de Micheli Vitturi završile su SP na 44. mjestu.

– Ponosni što smo izborili nastup na Olimpijskim igrama, za što je bilo potrebno plasirati se među prvih deset nacija na Svjetskom prvenstvu. Nažalost, u plovu za odličja nismo imali izgleda za medalju, ali najvažnije je bilo osigurati vizu za Igre u Parizu, u čemu smo i uspjeli – podvukao je Šime.