03 lis 2023
NOVI VELIKI USPJEH Braća Fantela ponovno izborili Olimpijske igre!
Foto: Sailing World Championships
Jedrenje

NOVI VELIKI USPJEH Braća Fantela ponovno izborili Olimpijske igre!

Na Svjetskom prvenstvu za klasu 49er u nizozemskom Den Haagu Šime i Mihovil Fantela plasirali su se u plov za odličja, tzv. Medal Race, u kojega sutra ulaze sa 7. mjesta. Ono što je mnogo važnije, dosadašnji rezultat garantira im da više ne mogu biti slabije plasirani od 10. mjesta, čime su osigurali plasman na Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine.

– Ispunili smo glavni cilj koji smo si postavili za ovo prvenstvo, a to je kvalifikacija na Olimpijske igre u Parizu. Dijelilo se 10 viza i naša je sada u džepu. Iznimno smo ponosni i sretni zbog tog uspjeha – kaže Šime.

Starijem bratu, kao i ocu Edi bit će to pete Olimpijske igre, mlađem bratu druge, a treneru Petru Cupaću čak šeste.

– Kada sam kao klinac ušao u jedrenje, san mi je bio doći na Olimpijske igre, ali nisam mogao ni zamisliti da ću ih ići na čak pet, na svim dosadašnjima biti u top 10, a jedne i osvojiti. Baš sam ponosan na taj uspjeh, pogotovo kada znam koliko sam truda uložio i još uvijek ulažem. I Miho je sada iskusniji za nastup na prošlim Igrama, gdje smo bili posada koja je najkasnije počela jedriti u ovoj klasi u odnosu na druge i nadam se da će nam to iskustvo pomoći u borbi za medalje u Parizu.

Šansa za medalju na ovom Svjetskom prvestvu je ipak izmakla.

– U Medal Raceu možemo doći najviše do četvrtog mjesta, tako da nemamo šanse za medalju. Ostaje mala žal, ali takvo je jedrenje i s obzirom na to kakav je tjedan bio, moramo biti zadovoljni. Najvažnije je da smo ispunili glavni cilj.

A tjedan na moru nije bilo nimalo lagan.

– Bilo je dosta teško i u zraku se osjetilo da je svim posadama glavni cilj bila olimpijska norma. Bilo je mnogo protesta, incidenata, diskvalifikacija i dosta se ljudi vrtilo na moru. Drago mi je da smo preživjeli sve to skupa. Regata je baš imala jedan poseban naboj, jer su svi htjeli biti među 10, kako bi se onda mogli u miru sljedećih godinu dana pripremati za OI, bez nekog pritiska i razmišljanja kada je iduća šansa za plasman. Uvjeti na Sjevernom moru su dosta specifični, Engleski kanal ima dosta kurenta i vala, a mi nismo proveli previše vremena tamo, jer smo se više fokusirali na Marseille i mediteranske uvjete. No, solidno smo se snašli i možemo biti zadovoljni – zaključio je Šime.