03 lis 2023
ROKO JURLINA: “Vratili smo Hrvatsku tamo gdje joj je mjesto, čestitke igračima”
Foto: FIBA
KK Zadar

ROKO JURLINA: “Vratili smo Hrvatsku tamo gdje joj je mjesto, čestitke igračima”

Nakon što je juniore Košarkaškog kluba Zadar odveo do naslova prvaka Hrvatske, Roko Jurlina sjajnu je 2023. godinu okrunio i reprezentativnim uspjehom. Kao izbornik je predvodio kadetsku reprezentaciju Hrvatske do osvajanja prvog mjesta na Europskom prvenstvu divizije B i povratka u diviziju A, među najbolje momčadi starog kontinenta u ovom uzrastu. Na prvenstvu u rumunjskom Pitestiju Hrvatska je ostvarila osam uvjerljivih pobjeda, od kojih nijedna nije bila manja od 17 razlike.

– Prije svega, čestitke mojim igračima. Bila mi je čast i zadovoljstvo surađivati s njima ovih 50 dana te onih nekoliko okupljanja koja smo imali tijekom godine. Dečki su odlični i svojim su trudom, zalaganjem, energijom i košarkaškim znanjem zaslužili ovaj pehar, čime smo na najbolji mogući način ostvarili naš cilj, a to je povratak Hrvatske tamo gdje joj je i mjesto, među najboljim momčadima Europe – u uvodu će Jurlina, koji se odmah nadovezao.

Foto: FIBA

– Hvala i cijelom stručnom stožeru, od mojih pomoćnika Romea Bilinovca i Edija Račkog, preko liječnika Šime Srzentića i fizioterapeuta Vlahe Šojke te instruktora HKS-a Zdravka Radulovića pa do Marija Mandira, koji nije bio s nama zbog obveza u seniorskoj reprezentaciji, ali je od samoga početka priprema bio svakodnevno prisutan kroz razgovore i planiranje treninga.

U Pitestiju je Hrvatska redom pobjeđivala Dansku 17 razlike, Luksemburga +22, Švicarsku +52, Češku +37, Irsku +33, Slovačku +50, Gruziju +17 te konačno Bugarsku u finalu 18 razlike i tako dokazala da je definitivno klasu iznad ove divizije u koju je ispala prošle godine.

– Već na pripremnim utakmicama protiv momčadi iz A divizije, koje smo dobili dosta uvjerljivo, dali smo naslutiti nešto takvo, međutim, znali smo da je prvenstvo druga priča i da moramo ostati maksimalno fokusirani. Tako je i bilo, uspjeli smo dobre pripreme prenijeti na turnir i od prve do posljednje utakmice vrlo dominantno odradili ono za što smo došli.

Foto: FIBA

Kada je o planovima za budućnost riječ, Jurlina nije htio gledati predaleko iako je, nakon ovogodišnjih rezultata, sasvim realno da i sljedeće godine vodi jednu mlađu reprezentativnu selekciju.

– Plan je prije svega nekoliko dana se odmoriti, jer je sezona bila zaista jako duga, a onda se posvetiti pripremama za novu sezonu s juniorima Košarkaškog kluba Zadar, kako bismo nastavili tamo gdje smo stali prošle sezone.

Za kraj, upitali smo zadarskog izbornika i osvrt na igru jedinog zadarskog igrača u ovoj reprezentaciji, Tonija Josipovića.

– Toni je momak na mjestu, koji 24 sata živi košarku i prije svega mu je stalo do timskog uspjeha, a onda mu se to vraća i kroz individualne partije. Odradio je odličan turnir i pokazao da je u vrhu u svom godištu. Na najvažnijim utakmicama je bio među najboljim igračima momčadi i drago mi je zbog njega. Samo treba nastaviti tako raditi i čeka ga svijetla budućnost, a priliku u KK Zadru će sigurno dobiti, jer svojim trudom i zalaganjem to zaslužuje – zaključio je Jurlina.