07 srp 2024
ZADAR CHESS FESTIVAL P. Levačić: “Uživajmo u kreativnosti, u tome je bogatstvo i svi su pobjednici”
Šah

ZADAR CHESS FESTIVAL P. Levačić: “Uživajmo u kreativnosti, u tome je bogatstvo i svi su pobjednici”

Od danas do 23. srpnja u novom studentskom domu u Zadru igra se najveći otvoreni međunarodni šahovski turnir u Hrvatskoj, Zadar Chess Festival. Nagradni fond je 10 000 eura, a prva nagrada je 1600 eura. Suorganizatori su Sveučiliste u Zadru i Šahovski klub Casper, jedan od glavnih pokrovitelja je grad Zadar.

Prijavljeno je 231 igrača iz 29 zemalja. Zadar je privukao šahiste čak iz dalekih zemalja poput SAD-a, Mongolije, Indije.

-To je tradicija koja je počela još početkom devedesetih godina u Zadru kada smo imali u vrijeme božićnih blagdana međunarodni turnir Zadar Open. Sada smo to prebacili u ljetni period jer imamo vrhunski spoj šaha i turizma i ovo je sada jedan od najmasovnijih turnira. Iznenadio nas je sve broj prijavljenih i ovaj turnir samo može rasti i to je ono što nas posebno veseli – zamjenik direktora turnira, Patrick Levačić.

– Za svakog će biti ponešto, bit će tu u chess korner, popularizacija, povezanost s kulturom, znanošću i studentima, zato se i zove festival jer nije samo šah u prvom planu. Uloga Sveučilišta je ogromna i sretni smo što je ovo početak jedne lijepe priče na jednom predivnom mjestu.

Očekivanja?

– Ja se nadam, nije floskula neka boljI pobjedi, ima više sreće, ja mislim da ćemo svi pobijediti ako uživamo u svojoj kreativnosti. Neka svi uživaju, u tome je bogatstvo i tu smo svi pobjednici – zaključio je Levačić.

Susreti će se igrati svakog dana s početkom u 17 sati.