27 srp 2024
SVEUČILIŠTE U ZADRU Paula Bačić: “Ženski nogomet postaje sve popularniji”
Foto: Unisport HR
Futsal

SVEUČILIŠTE U ZADRU Paula Bačić: “Ženski nogomet postaje sve popularniji”

Predstavljamo Paulu Bačić, igračicu nogometne i futsal ekipe Sveučilišta u Zadru, koja je na završnici UniSport HR u sezoni 2021./22. bila najbolji strijelac završnice te je u istoj sezoni osvojila dvije brončane medalje u nogometu i futsalu.

Kada si počela trenirati nogomet i zašto baš nogomet?

– Počela sam trenirati nogomet sa 16 godina. Prije toga sam bila u atletici i smatram da me taj sport izgradio u tih 9 godina treniranja, kako fizički tako i mentalno, ali nogomet je oduvijek bio prva ljubav. Sport koji nosi toliko lijepih stvari sa sobom i jednostavno daje tu neku nadu i vjeru da je moguće sve što poželimo, kako u sportu, tako i životu.

Za koji nogometni klub igraš i na kojoj poziciji?

 – Trenutno igram za ŽNK Vrčevo koji se natječe u 2. HNLŽ i igram u napadu, ovisno o protivniku i sustavu igre, najčešće polušpicu. Isto tako bila sam i članica ženske nogometne reprezentacije Hrvatske U-19.

Što studiraš na Sveučilištu u Zadru?

– Kulturu i turizam na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti te završavam drugu godinu preddiplomskog studija.

Osvojila si dvije brončane medalje nastupajući za sveučilišnu ekipu na državnom prvenstvu u futsalu i nogometu u sezoni 2021./22.

– Žao mi je što ove sezone nisam mogla nastupiti zbog ozljede, a za tu sezonu sam ponosna kada smo donijele te medalje kući gdje su utakmice bile zanimljive i neizvjesne, posebno u futsalu kada su nijanse odlučivale o pobjedniku. Atmosfera je stvarno bila nevjerojatna i finale je bilo baš blizu, ali nema veze, biti će još prilika ja se nadam.

Kakva iskustva nosiš s međunarodnog studentskog turnira u Barceloni gdje si ove sezone nastupala s futsal ekipom?

– Predivno iskustvo koje je teško opisati riječima. Nismo predstavljale samo svoje sveučilište već i Hrvatsku. Toliko doživljaja, emocija i novih iskustava. Stvarno lijepa priča i sretna sam što sam bila dio nje.

Što ti je lakše igrati, nogomet ili futsal?

– Volim nogomet više od futsala, ali na studentskim prvenstvima mi je lakše igrati futsal jer zahtjeva samo pet igračica na terenu, a na nogometu više te je teško pronaći toliko kvalitetnih  igračica koje studiraju. Na futsalu je manji teren pa je i lakše pokriti prostor ako imamo nekoga sa malo lošijim vještinama.

Budućnost ženskog nogometa i futsala u Zadru?

– Ženski nogomet je sve popularniji iz godine u godinu i u Zadru se radi dobar posao. Imamo prvoligašice u nogometu i futsalu što nije mala stvar. Smatram da ide na bolje, ali ima tu još mnogo posla. Potrebno je još mnogo ulaganja i rada da bi se ženski nogomet digao na neku veću razinu, ne samo u Zadru već u cijeloj Hrvatskoj – za kraj će Paula.