03 lis 2023
ZADARSKA ZLATA Veslači Jadrana prvaci Hrvatske u osmercu juniora i mlađih juniora
Foto: VK Jadran
Veslanje

ZADARSKA ZLATA Veslači Jadrana prvaci Hrvatske u osmercu juniora i mlađih juniora

Veslači Jadrana nastupili su u Zagrebu na Hrvatskom veslačkom prvenstvu za juniore i kadete i osvojili ukupno šest medalja, od čega su najvrjednije pobjede u osmercima juniora i mlađih juniora.

Osmerac mlađih juniora Lovre Kolega, Marino Hrboka, Roko Bubić, Frane Vulelija, Bartol Cuković, Luka Kraljić, Rafael Brkić, Mateo Matešić i kormilar Vito Filipi

Izvrsni su prvog dana finalnih utrka bili mlađi juniori, koji su dominirali u utrci osmeraca, te drugu godinu za redom osvojili naslov prvaka Hrvatske u ovoj disciplini. Osmerac mlađih juniora veslali su Lovre Kolega, Marino Hrboka, Roko Bubić, Frane Vulelija, Bartol Cuković, Luka Kraljić, Rafael Brkić, Mateo Matešić i kormilar Vito Filipi. Bio je to osamnaesti naslov prvaka Hrvatske za veslače Jadrana u osmercu mlađih juniora, u 33 održana Hrvatska veslačka prvenstva od neovisnosti.

Osmerac juniora Antonio Višić, Niko Škarpona, Duje Kanjer, Bartol Cuković, Luka Kraljić, Roko Skočić, Rafael Brkić, Mateo Matešić i kormilar Vito Filipi

Isto su drugog dana ponovili juniori u osmercu, vodeći utrku od početka do kraja i vrativši naslov prvaka u osmercu juniora u Zadar nakon devet godina, točnije od 2014. godine. Bio je to trinaesti naslov prvaka Hrvatske u osmercu juniora za veslače Jadrana, u 33 održana Hrvatska veslačka prvenstva od neovisnosti. Osmerac juniora veslali su Antonio Višić, Niko Škarpona, Duje Kanjer, Bartol Cuković, Luka Kraljić, Roko Skočić, Rafael Brkić, Mateo Matešić i kormilar Vito Filipi.

Dvojac na pariće kadeta Filip Matešić i Davor Božajić

Srebrne medalje su osvajali Mara Bencun u samcu lakih juniorki, Davor Božajić i Filip Matešić u dvojcu na pariće kadeta, dok su brončani bili u četvercu sa kormilarom mlađih juniora Roko Bubić, Lovre Kolega, Frane Vulelija, Marino Hrboka i kormilar Vito Filipi te Augustina Mihatov u samcu lakih juniorki.

Četverac s kormilarom mlađih juniora Lovre Kolega, Roko Bubić, Frane Vulelija, Marino Hrboka i kormilar Vito Filipi

Nažalost, promijenjivo vrijeme sa bočnim vjetrom na regatnoj stazi Jarun u subotu i nedjelju, koje je dovelo pojedine pruge u položaj u kojem su bili, u osjetno neravnopravnijem položaju već prije starta, odnijelo je još poneku moguću medalju, prije svega u juniorskom četvercu s kormilarom, četvercu na pariće mlađih juniorki i samcu kadetkinja.

Mara Bencun i Augustina Mihatov u lakom samcu juniorki

Žal za svim tim medaljama nadoknadila je pobjeda u najdražoj disciplini, osmercu juniora, pa je bilo lakše preboljeti tih nekoliko medalja. Na kraju, izvrstan rezultat i ukupni plasman na peto mjesto od 27 sudjelujućih klubova konačnog poretka Hrvatskog veslačkog prvenstva.

Plasmani posada koji nisu osvojili medalje: četverac sa kormilarom juniora Roko Skočić, Antonio Višić, Niko Škarpona, Duje Kanjer i kormilar Vito Filipi zauzeo je peto mjesto, četverac na pariće mlađih juniorki u sastavu Viktorija Aleta, Dora Turčinov, Augustina Mihatov i Lana Marijačić zauzeo je peto mjesto, četverac bez kormilara juniora Teo Meštrović, Adrian Vidović, Pavle Vukojević i Luka Petković bio je šesti, Toni Čurković osmi u lakom samcu juniora.

Viktorija Aleta i Dora Turčinov četvrte u dvojcu na pariće mlađih juniorki, Teo Meštrović, Adrian Vidović, Niko Kovač, Luka Čoban u četvercu na pariće mlađih juniora sedmi, Rahela Marcelić šesta u samcu kadetkinja, četverac na pariće kadeta Marko Dinarina, Mikula Bobić, Marko Mišulić, Teo Škarpona deveti, dok je druga posada dvojca na pariće kadeta Teo Valjin i Frane Medić bila dvanaesta.

U Zagrebu su s veslačima bili treneri Branimir Vujević, Danijel Bajlo i Petar Milin, a vođa puta bio je Gordan Marinović, predsjednik Nadzornog odbora Jadrana.

Prvi dio sezone je završen je za veslače Jadrana, vrlo uspješan, uz devet medalja sa juniorskog i seniorskog Hrvatskog veslačkog prvenstva, te osvojeno prvo mjesto u poretku za Kup Veslačkog saveza Dalmacije. Slijedi kratka pauza, te nastavak priprema za jesenski dio sezone.