24 ruj 2023
OSTAJE LI KK ZADAR BEZ NAJVEĆEG TALENTA? Denis Pleslić: “Michael Ružić je još uvijek član kluba”
Foto: Šime Zelić/ KK Zadar
KK Zadar

OSTAJE LI KK ZADAR BEZ NAJVEĆEG TALENTA? Denis Pleslić: “Michael Ružić je još uvijek član kluba”

Ostaje li Košarkaški klub Zadar bez jednog od najtalentiranijih mladih igrača u posljednjih podosta godina? Prema neslužbenim informacijama 16-godišnji Michael Ružić, koji je protekle sezone igrao važnu ulogu u osvajanju kadetskog i juniorskog naslova prvaka Hrvatske i za kojega je interes već iskazao niz europskih klubova, a zapazili su ga i NBA skauti, mogao bi otići put Španjolske, točnije u Joventut Badalonu, gdje je iz Zadra nedavno otišao i talentirani centar Tomislav Buljan, javlja Radio Zadar. U samom KK Zadru nikakvu službenu informaciju o tome još uvijek nemaju.

– Klub službeno ništa nije dobio, tako da računamo da je Michael još uvijek član KK Zadra – na prvu će Denis Pleslić, sportski direktor kluba.

Michael Ružić (Foto: Marija Vuruna / KK Igokea)

A ako do toga dođe?

– To je individualna stvar svakoga igrača. Mislim da u klubu postoji i volja i stručnost i dobar put za igrača, što se vidi i po vrhunskim rezultatima prošle sezone u svim kategorijama. To nam daje za pravo da tvrdimo da svaki mladi igrač može pronaći svoj put u našem klubu – ističe Pleslić.

Osim Ružića, spominje se i mogući odlazak Jurice Zagoršaka, Roka Lukića, Gabrijela Karamarka, sve redom talentiranih momaka. Ima li u tome istine?

– Ivan Njegovan ima ugovor sa Zadrom, kao i Gabriel Karamarko, dok se s ostalima razgovara. Oni će ući u selekciju i želim da postignu maksimum. Inače se dosta paušalno sve to gleda, često isključivo kroz minute u igri. No, ima tu dosta stvari koje mladi igrač mora naučiti kroz prijelaz iz juniora u seniore. Prva godina je i učenje o profesionalizmu i odnosima unutar momčadi, zatim trenažni proces koji je na mnogo višoj razini, kao i odgovornost u igri u oba smjera. To je jedan kompletan proces koji se izvana možda ne vidi, ali kada igrač prođe taj dio, na kraju sezone je sigurno mnogo kvalitetniji. Zato treba biti strpljiv, vjerovati u sebe i raditi maksimalno – poručuje Pleslić dodajući još nešto.

– Uzet ću za primjer proteklu sezonu. Kada mladi igrači vide Luku Božića koji dođe na trening dva sata ranije i ostane sat kasnije, a onda na parketu pokazuje ono što je Luka pokazao, dobiju potvrdu da takav odnos prema radu donosi velike stvari, ne samo za košarku nego i za život općenito. Mi smo tu da pomognemo mladim igračima radom, savjetom, da ih podignemo na višu razinu, a do koje će razine u konačnici doći ovisi i o njima samima. Tu je naravno i trener Jusup koji dobro poznaje taj proces i daje sve od sebe da oni pokažu maksimum svojih mogućnosti. Važno je da se svaki mladi igrač ne uspoređuje s drugima, nego da vjeruje da je on taj i s takvim pristupom radu i treningu može napraviti puno.

Denis Pleslić u društvu Roka Stipčevića (Foto: KK Zadar)

Zabrinjava li sportskog direktora trenutačna, još uvijek neizvjesna situacija u klubu?

– Mislim da financijska situacija ide prema pozitivnom rješenju. Postoji volja i stručnost ljudi koji kontroliraju financije da klub i u sljedećim godinama bude stabilan uz kontrolirani budžet. Činjenica da će Gradsko vijeće imati žurnu sjednicu i da bi se trebala riješiti prošla sezona daje nam za pravo da budemo optimisti.

Kuju li se već sportski planovi za sljedeću sezonu? Ostaje li trener Danijel Jusup?

– Trener Jusup ima ugovor na još godinu dana, a moja je želja da se produži na još dvije. U tom smjeru treba ići i s višegodišnjim ugovorima za sve stožerne igrače. Važno je zadržati nosioce igre iz prošle sezone kako bi se zadržao kontinuitet i automatizmi koje su oni postigli na terenu i u odnosima s trenerom, a onda se i igra može dizati na višu razinu pa samim time i rezultati. Vidjeli smo da je upravo to ono što naši navijači žele, kvalitetna košarka koja će donositi rezultat. Hvala im na podršci koju su nam pružili prošle sezone i nadam se da će tako biti i sljedeće te da ćemo im pružiti još razloga za zadovoljstvo i veselje – kaže Pleslić.

Nastavlja li se suradnja s Košarkaškim klubom Jazine po pitanju razvojne momčadi?

– Imamo interes za razvojnom momčadi u Prvoj muškoj ligi, jer se ona pokazala punim pogotkom. I prošle sezone su se svi mladi igrači podigli na višu razinu, jer su bili maksimalni sudionici na terenu i direktno odlučuvali utakmice, dok su im oni iskusniji tu prvenstveno bili kao podrška. To je za njih veliko iskustvo.

U klub se nedavno vratio Rajko Vidaković i to kao voditelj omladinskog pogona.

– To je bila moja želja i odluka. Kada je odlazio iz kluba, izjavio sam da je on jedan od najboljih stručnjaka za mlađe kategorije u Hrvatskoj. Ima i košarkaško i pedagoško znanje, a mi u klubu trebamo zadržavati kvalitetne ljude i stručnjake, jer oni su ti koji klub čine boljim. Rajko je maksimalno predan i stručan u poslu i zaslužio je priliku na tako odgovornoj funkciji kakva je voditelj omladinskog pogona. Mislim da je on pravi izbor i siguran sam da će opravdati povjerenje – zaključio je sportski direktor KK Zadra.

Vezano za slučaj odlaska Michaela Ružića kontaktirali smo i njegova oca Tomislava, pomoćnog trenera u prošlosezonskoj šampionskoj momčadi KK Zadra, koji nam je kratko kazao.

– Trenutno vam mogu reći samo da će se uskoro sve znati.