03 lis 2023
SVEUČILIŠNI SPORT Domagoj Pernjak i Rajko Marinović: “Uz dobre pripreme nadamo se i dobrom rezultatu na ESP u odbojci na pijesku u Malagi”
Odbojka

SVEUČILIŠNI SPORT Domagoj Pernjak i Rajko Marinović: “Uz dobre pripreme nadamo se i dobrom rezultatu na ESP u odbojci na pijesku u Malagi”

Predstavljamo dvojicu odbojkaša Sveučilišta u Zadru, a to su Domagoj Pernjak i Rajko Marinović.

Domagoj Pernjak i Rajko Marinović spadaju u sam vrh najtrofejnih sportaša Sveučilišta u Zadru u povijesti. Na državnim natjecanjima ukupno su osvojili čak devet medalja ( Domagoj 5, Rajko 4 ) kako u dvoranskoj odbojci, tako i u odbojci na pijesku braneći boje Sveučilišta u Zadru.

Posljednje odličje i to srebrnu medalju gdje su postali studentski viceprvaci Hrvatske u odbojci na pijesku osvojili su protekli vikend na završnici UniSport Finals u Poreču te ih uskoro očekuje nastup na Europskom sveučilišnom prvenstvu u odbojci na pijesku koje će se održati u Malagi u Španjolskoj.

Kada ste se počeli baviti odbojkom i zašto baš odbojka?

Domagoj: Odbojkom sam počeo baviti u sedmom razredu osnovne škole na nagovor trenera Antonija Suraća koji je držao pokazne treninge u mojoj školi. Prije toga sam trenirao nekoliko sportova, ali u odbojci sam se pronašao.

Rajko: Odbojkom sam se počeo baviti u petom razredu osnovne škole. U Kaštel Lukšiću trenirati odbojku sasvim je normalna stvar i mogu slobodno reći da je to određena vrsta tradicije kakva se rijetko gdje pronalazi. Drugi razlog bi bio taj što na svakog odbojkaša, dolazi minimalno pet odbojkašica i onda ste naravno uvijek u prednosti i popularni u društvu, ha, ha.

Koju poziciju igrate u odbojci i koliko dugo igrate u prvom rangu hrvatske odbojke?

Domagoj: Igram na poziciji tehničara i u prvom rangu hrvatske odbojke igram dosta dugo. Ušao sam u seniorski sastav sa 16 godina i trenutno sam kapetan Odbojkaškog kluba Zadar koji se natječe u Superligi.

Rajko: Igram poziciju tehničara, a prvi rang hrvatske odbojke igram još od kadetskih dana u Kaštelima.

Što studirate na Sveučilištu u Zadru?

Domagoj: Na studiju sam Primijenjene ekologije u poljoprivredi na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

Rajko: Trenutno sam pri završetku diplomskog studija Primijenjena geografija, smjer Geografsko modeliranje prostora na Odjelu za geografiju.

Osvajali ste medalje za Sveučilište u Zadru nastupajući u dvoranskoj odbojci i odbojci na pijesku?

Domagoj: Osvojio sam pet medalja što u dvoranskoj, a što u odbojci na pijesku. I sebe vidim kao jednog od začetnika odbojke na Sveučilištu u Zadru jer prije mog dolaska nije bilo nekih većih uspjeha, ha, ha.

Rajko: Da, jako sam ponosan na sve osvojene medalje. Svaka je posebna na svoj način i za svaku je uloženo mnogo truda i energije.

Uskoro vas očekuje nastup na Europskom sveučilišnom prvenstvu u odbojci na pijesku u Malagi u Španjolskoj gdje ćete braniti boje Sveučilišta u Zadru?

Domagoj: Očekujem na Europskom prvenstvu u Malagi prvenstveno neko iskustvo koje do sada nisam imao priliku doživjeti jer ipak je to mala veća razina odbojke i organizacije, a uz to je lokacija odlična i željno iščekujem nastup.

Rajko: Na takvom jednom velikom događaju san svakog sportaša je ostvariti što bolji rezultat i naravno da ćemo probati dogurati što dalje. Ovo ljeto ćemo maksimalno iskoristiti za pripremu, trening i uigravanje, da što spremniji dočekamo odlazak na španjolsku sunčanu obalu.

Koliko vam je sport pomogao da se dodatno izgradite kao osobe?

Domagoj: Sport mi je puno pomogao da se izgradim i uvijek kažem da odbojka možda nije sport gdje se može zaraditi i od kojeg možeš živjeti, ali te uspomene i iskustva koja su mi pomogla da se izgradim kao osoba nitko mi nikada neće moći platiti.

Rajko: Postoji mnogo priča i razgovora na ovu temu, ali ja mogu samo reći da je bavljenje sportom jedno veliko bogatstvo. Naime, kroz mnogobrojne utakmice, turnire i događanja, proputovao sam mnoge države i upoznao veliki broj ljudi i prijatelja, kojima se uvijek možete javiti, pitati za pomoć, našaliti se i popiti piće. Taj osjećaj je ono što sport zapravo čini jedinstvenim i posebnim.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Domagoj: Planovi u sportu su mi da se nastavim i dalje baviti odbojkom i očekujem da napredujem u svom poslu.

Rajko: Što se tiče budućnosti, planovi su uglavnom vezani uz napredovanja i ostvarivanja u akademskoj, odnosno znanstvenoj razini, ali usprkos tomu, sport će uvijek biti odmah pored.