24 ruj 2023
U Zadru se održava besplatni Sportski kamp za svu djecu i mlade s oštećenjem sluha
Foto: Marko Lorenzo Blaslov
Sport osoba s invaliditetom

U Zadru se održava besplatni Sportski kamp za svu djecu i mlade s oštećenjem sluha

Od 22. – 25. lipnja, više od 70 djece i članova njihovih obitelji kroz četiri dana družit će se, trenirati i natjecati, a svi programi kao i smještaj u potpunosti su besplatni

I ove godine Hrvatski sportski savez organizira potpuno besplatan četverodnevni Sportski kamp za svu djecu i mlade s oštećenjem sluha u Zadru.

Prijaviti su se mogla djeca s oštećenjem sluha, ali i njihova braća i sestre između 6 i 18 godina. Za sve sudionike pripremljen je sportsko rekreacijski program koji uključuje dva treninga dnevno, brojne sportske edukacije i radionice važne za razvoj djeteta s oštećenjem sluha u sportu i natjecanja.

Više od sedamdesetoro djece, koja zajedno s braćom i sestrama, roditeljima, trenerima, prevoditeljima, studentima Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i volonterima s osječkog kineziološkog fakulteta čine brojku od preko 150 osoba od 22. do 25. lipnja družit će se, rekreirati i natjecati uz sadržaje pod vodstvom trenera, magistara kineziologije. Za sve koji se koriste isključivo hrvatskim znakovnim jezikom, osigurani su komunikacijski posrednici.

„Sretni smo i ponosni što i ove godine organiziramo kamp za djecu i mlade s oštećenjem sluha, a s obzirom na odaziv, vjerujemo da će ovo postati jedna lijepa tradicija. Ovom prilikom zahvalio bih Ministarstvu turizma i sporta uz čiju smo pomoć pokrenuli Program ‘Uključivanja djece i mladih s oštećenim sluhom u redovan sustav sporta’ neizmjerno važan za razvoj djece s oštećenim sluhom, ne samo zbog njihove integracije u društvo već i zbog savladavanja životnih prepreka koje ih očekuju, a to i jest najveća vrijednost sporta. Ne odustajati, ići dalje, boriti se. Jednako tako zahvalio bih i roditeljima naših polaznika koji nam ukazali povjerenje koje se trudimo opravdati, a vjerujem da im je najveća nagrada za to osmijeh na licima njihove djece. Baš kao i nama. Sigurni smo da se među ovom dječicom nalaze i budući vrhunski sportaši koji će ispunjavati srca ponosom, ne samo svojim bližnjima nego i cijeloj Hrvatskoj“ – zaključio je predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver Lušić.

Program uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha pokrenut od strane Hrvatskog sportskog saveza uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta ulazi u četvrtu godinu i u njega je uključeno preko 100 djece s oštećenjem sluha od 4 do 18 godina. Program se trenutno provodi na području Zagreba i Splita, a cilj Hrvatskog sportskog saveza gluhih je proširiti u potpunosti program na cijelu Hrvatsku.  Organiziraju se sportski programi plivanja, gimnastike, atletike, nogometa, rukometa i mnogih drugih, a pokrenuta je i univerzalna sportska škola za one najmlađe, djecu s oštećenjem sluha od 4 do 7 godina. 

Osim što se redovito održavaju u Zagrebu i Splitu, Sportski dani se od ove godine organiziraju i diljem Hrvatske s ciljem usmjeravanja i uključivanja gluhe djece i mladeži u sport, pružajući im tako mogućnost kvalitetnije socijalizacije, edukacije, mentalnog i fizičkog razvoja.