24 ruj 2023
ZADARSKA PJESMA NA GRIPAMA Fantastična četvrta četvrtina za vodstvo Zadra 1-0
KK Zadar

ZADARSKA PJESMA NA GRIPAMA Fantastična četvrta četvrtina za vodstvo Zadra 1-0

U prvoj utakmici finala doigravanja prvenstva Hrvatske košarkaši Zadra slavili su večeras na gostovanju kod Splita na punim Gripama rezultatom 76:85. Nakon vrlo izjednačenih tridesetak minuta, momčad Danijela Jusupa u završnoj dionici odigrala je naprosto fantastično i na krilima gromoglasne podrške svojih navijača došla do vodstva 1-0 u finalnoj seriji. Druga utakmica na rasporedu je u četvrtak u 20 sati ponovno na Gripama, a već sada je sigurno da je prednost domaćeg terena prebačena na zadarsku stranu!

Nakon prvih nekoliko minuta u egalu, Split se tricama Mavre i Shortera te košem Nelsona u međuvremenu prvi put malo odvojio, na +7 (14:7). No, bilo je to i praktički sve od “žutih” u prvoj četvrtini, jer su preostalih šest minuta postigli tek dva poena. A Zadar se za to vrijeme razgoropadio. Povukao je Ramljak sa šest poena, nadovezali su se Božić, Žganec, Mekić i Drežnjak, svi po malo, da bi četvrtinu zaključio Šantelj tricom za +8, 16:24. I to baš ispod tribine sa zadarskim navijačima, koja je proključala.

Međutim, taj zadarski nalet ipak nije prenesen u drugu četvrtinu. Domaći su preko Sullivana, Kalajžića i Runjića brzo uhvatili priključak i nadalje sve do poluvremena nije bilo značajnijih odvajanja. Tricama Mekića i Žganeca Zadar je u 17. minuti poveo +4 (33:37), no uslijedila je brza splitska serija. Vuko i Shorter, svak sa po četiri poena, preokrenuli su na 41:37. Božić je odlučio uzeti stvari u svoje ruke i realizirao dva napada, ali je nakon drugoga zaradio tehničku pogrešku zbog prosvjeda na odluku sudaca da protivničkom igraču ne dosude prekršaj. Splićani su to iskoristili i preko Shortera i Mavre zaostatak 41:42 pretvorili u prednost 46:42 na velikom odmoru.

Tricom Tišme Split je početkom drugog poluvremena poveo i +5 (49:44), da bi Lakić koš-faulom i Drežnjak tricom u 23. minuti ponovno prebacili vodstvo na zadarsku stranu, 49:50. Nakon toga sve do kraja treće četvrtine igralo se praktički koš na koš i nijedna momčad nije imala više od dva poena prednosti. U posljednjih deset minuta igre ušlo se s minimalnom prednošću Splita 59:58, nakon što je Lakić pogodio jedno od tri slobodna bacanja.

Ukić je prvoj akciji četvrte četvrtine zabio svoj jedini koš na utakmici, no dvice Božića i Ramljaka te trica Drežnjaka u međuvremenu za 61:65 nagovijestili su ono što će uslijediti. Nelson je nakratko prekinuo zadarski nalet, ali zaustaviti ga bilo je jednostavno nemoguće. Sjajno je igrao Žganec, koji je vezao još pet poena, a nakon novog koša Ramljaka u 37. minuti Zadar je prvi put poveo dvocifrenom razlikom, 63:73. Tricu je potom pogodio i Lakić za najvećih +13 (63:76), kada je na semaforu ostalo manje od tri minute. Splićani su se pokušali vratiti tricama iz očaja, neke su i pogodili, ali vratili se nisu.

Gripe su na kraju gorjele od gromoglasne pjesme zadarskih navijača.

Luka Božić susret je završio sa 22 poena, šest skokova i četiri asistencije, Karlo Žganec je uz 17 poena sakupio čak 13 skokova uz također četiri asistencije, a dvocifreni su bili i Dario Drežnjak sa 16 koševa i osam skokova te kapetan Marko Ramljak sa 13 poena i sedam skokova. Važan doprinos dao je i Arijan Lakić sa devet poena, a svoju “rolu” odigrali su i Adem Mekić te Leon Šantelj. Bila je to prava timska pobjeda. Kod Splita Shannon Shorter je zabio 17, Tyrell Nelson 14, a Dominik Mavra 13 poena. KOMPLETNA STATISTIKA

Kako god završila druga utakmica, koja je na rasporedu 1. lipnja u 20 sati na Gripama, jedno je sigurno: Papirić zvan ulaznica za nedjelju, 4. lipnja, kada je na rasporedu treća utakmica u Dvorani Krešimira Ćosića, ovih će dana biti najtraženija roba u gradu košarke.

LIVE BLOG DANAŠNJEG DANA

Uskoro izjave aktera…