21 lip 2024
MARKO SELIN: “Nadam se da će klub znati iskoristiti blago koje ima u omladinskom pogonu”
Foto: KK Zadar
KK Zadar

MARKO SELIN: “Nadam se da će klub znati iskoristiti blago koje ima u omladinskom pogonu”

Treću godinu zaredom Marko Selin, trener u omladinskom pogonu Košarkaškog kluba Zadar, sezonu je završio s medaljom, od čega su dvije bile one najsjajnije – zlatne. S juniorima je 2021. osvojio naslov prvaka Hrvatske, prvi za klub u toj kategoriji nakon 20 godina, prošle godine s istom dobnom kategorijom broncu, da bi se ove godine s kadetima ponovno popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Gledajući samo rezultatski, svojevrsna je to satisfakcija za neosvojeni naslov u istom uzrastu 2020. godine, kada je Zadar bio jedan od glavnih favorita, ali je sve prekinula korona. Međutim, navikli smo već da je Selinov pogled na košarku dosta širi od samih rezultata pa nas nije iznenadilo ni ono što je rekao vrlo brzo nakon uvoda u intervju povodom novog velikog uspjeha. Naravno, prvo čestitke.

Toni Vidaić i Marko Selin

– Čestitam igračima na ostvarenom rezultatu, bili smo dominantni, igrali odlično, ne samo na završnom turniru, nego i tijekom cijele sezone i mislim da smo apsolutno zasluženo osvojili naslov prvaka. Hvala mom stručnom stožeru, Toniju Vidaiću i Jakovu Borčiću na odličnoj suradnji kroz cijelu sezonu – kaže Selin pa dodaje.

– Tijekom cijele sezone dečki su se zaista trudili, zalagali i ponašali onako kako se sportaši trebaju ponašati i mislim da svi u klubu pa i naši navijači mogu biti ponosni na njih. Ovaj naslov je kruna jedne lijepe sezone i nadam se da će im poslužiti kao motivacija da u budućnosti budu još bolji i vrijedniji.

Juniori prvaci, kadeti prvaci, pretkadeti viceprvaci Hrvatske u 2023. godini. Što to znači za KK Zadar?

– I puno i ništa, mislim da ćete shvatiti što želim reći. KK Zadar je klub koji uvijek mora težiti najvišim ciljevima i na neki način odgajati djecu u tom pobjedničkom mentalitetu. U tom kontekstu su ovi rezultati velika stvar, a vjerujem da su itekako dobro došli i u ovim vremenima kada klub žudi za pozitivnim vijestima. Čestitam svojim kolegama trenerima Roku Jurlini, Ivanu Baisu, kondicijskom treneru Mariju Mandiru, medicinskoj službi i svima koji su dali svoj obol ovim rezultatima pa i onima koji više nisu u klubu poput Rajka Vidakovića i Tonija Matešić. Sa svima sam imao zaista odličnu suradnju i mislim da je to zajedništvo u omladinskom pogonu također odigralo važnu ulogu u svemu ovome. Ne mogu pritom ne istaknuti i čovjeka koji je prije nekoliko godina udario temelje jednom drugačijem načinu promišljanja u omladinskom pogonu, a to je Branimir Login. I njemu sigurno pripada dio zasluga za sve ovo.

A sad onaj drugi dio…

– Ono što ponavljam već godinama, a mislim da to i nije neka prevelika mudrost, jest da svi rezultati omladinskog pogona neće vrijediti ništa ako ne budu kapitalizirani kroz promociju tih igrača u seniore. U tom kontekstu napravljena je odlična suradnja sa Košarkaškim klubom Diadora, za kojega su igrali moji kadeti i KK Jazine, za koje su igrali juniori, ali konačan cilj je da vidimo te momke kako igraju značajnu ulogu u seniorima našega kluba. Naravno, ne možemo očekivati da će zaigrati svi, ali uvjeren sam da među ovim igračima postoji nekolicina njih od kojih bi KK Zadar u skoroj budućnost mogao i morao imati itekakve koristi. Nadam se da će klub znati prepoznati i iskoristiti to blago koje ima u omladinskom pogonu.

Kako?

– Nije na meni da to govorim. Vjerujem da u klubu imamo odgovorne ljude, koji su dugo godina u košarci i koji već imaju plan i program za svakoga od ovih nadarenih igrača. Ja sam tu u funkciji trenera kadeta, ali naravno, kao i uvijek, na raspolaganju za razgovor i suradnju sa svima, no te stvari se ipak trebaju rješavati “unutar četiri zida.”

Sezona je službeno gotova, no rad ne prestaje.

– Nastavljamo s individualnim radom, koji je ključan za napredak mladih igrača, kako na košarkaškom, tako i na fizičkom planu. Neki od njih će uskoro i put reprezentativnih selekcija, što je također potvrda njihovog talenta i kvalitetnog rada u klubu. Svakako, vremena za odmor u sportu nema puno ni za igrače ni za trenere, jer samo se predanim radom i maksimalnom povećenošću može postići izvrsnost.

Na kraju, Selin je htio iskoristiti ovu priliku za još dvije misli.

– Želim čestitati mom prijatelju Ivi Ivanovu i nekadašnjem suigraču Roku Stipčeviću na izvanrednim karijerama koje su imali. Upravo su njih dva odlični primjeri ovoga što sam malo prije spomenuo i nadam se će obojica u budućnosti imati neku ulogu u zadarskoj košarci, jer mogu toliko toga dobroga prenijeri na mlade igrače. Osim toga, želim još poželjeti sve najbolje našoj seniorskoj momčadi na putu do naslova prvaka, jer znam koliko bi to značilo za klub, za naše navijače i sve nas koji smo od malih nogu emotivno vezani za sveti plavo-bijeli dres – zaključio je Selin.