09 lip 2023
ROKO JURLINA: “Ponosan sam na svoje igrače i suradnike, nadam se da ćemo ostati na okupu”
Foto: KK Zadar
KK Zadar

ROKO JURLINA: “Ponosan sam na svoje igrače i suradnike, nadam se da ćemo ostati na okupu”

Rijetko viđenom dominacijom na završnom turniru u Šibeniku juniori Košarkaškog kluba Zadar osvojili su naslov prvaka Hrvatske. U polufinalu su pobijedili Cedevitu rezultatom 90:75, a u finalu Cibonu s visokih 89:54. Bio je to zapravo “samo” trofejni završetak dominantne sezone ove sjajne mlade momčadi koju je prije nešto manje od godinu dana preuzeo trener Roko Jurlina.

– Prije svega, čestitke igračima na izvanrednoj sezoni. Činjenica da smo četiri najveća konkurenta, Split, Bosco, Cedevitu i Cibonu tijekom sezone pobijedili s ukupno 75 razlike dovoljno govori o našoj dominaciji, a titula državnog prvaka došla je kao šlag na tortu. Drago mi je zbog momaka i zbog kluba, a ono što mene kao trenera najviše veseli je napredak kojega smo ostvarili od početka priprema u kolovozu prošle godine pa do ovog završnog turnira, kako u momčadskom, tako i u individualnom pogledu. Izuzetno sam ponosan na sve njih, kako su igrali, ponašali se i borili se zajedno tijekom cijele sezone – kaže Jurlina.

Posebne zahvale trener Zadra uputio je svom stručnom stožeru.

– U košarci, kao i u svakom timskom sportu, ništa nije moguće ostvariti bez kolektiva, a ja sam ove sezone imao tu sreću da budem na čelu stručnog stožera složenog od doista sjajnih ljudi i profesionalaca. U prvom redu zahvale idu mom prvom suradniku Mariju Mandiru, koji je vrhunski kondicijski trener, ali i mnogo više od toga, čovjek koji živi košarku 0-24, maksimalno je posvećen svom poslu, a uz to vrhunski čovjek te definitivno velika vrijednost našega kluba. U prvom dijelu sezone s nama je bio i Toni Matešić, koji je također dao veliki obol uspjehu ove momčadi i jako mi je žao što nije mogao biti s nama drugi dio sezone. Na kraju, ali nipošto manje bitno, tu je naša liječnička služba u sastavu dr. Šime Srzentić i fizioterapeut Mladen Babić, također dva vrhunska profesionalca i čovjeka koji su odradili sjajan posao u svom dijelu. Imali smo odličnu suradnju i nadam se da će se to nastaviti i sljedeće sezone.

KK Zadar ima još jednu vrlo talentiranu generaciju mladih košarkaša, tim više ako se zna da su velika većina ovih igrača i sljedeće sezone juniori.

– Mislim da još nismo ni svjesni koliko je ovaj rezultat velik i koliko bi to mogao biti u kontekstu budućnosti. Moja najveća želja sada je da ova momčad ostane na okupu, s obzirom da su samo Karamarko i Njegovan juniori izlaznog godišta te da nastavimo zajedno raditi i sljedeće sezone. Nije tu riječ samo o ovom trofeju, već i o igranju Prve lige za Jazine koja nam je donijela mnogo toga dobroga i to je suradnja koju definitivno treba nastaviti. Samo kontinuitetom kvalitetnog rada te postepenim i dobro planiranim prijelazom u seniore možemo dobiti mlade igrače koji će kroz koju godinu biti nosioci igre prve momčadi, a to je ono što nam je glavni cilj. Potencijala definitivno ima i to velikog.

Natjecateljski dio klupske sezone je završen. Kakvi su planovi u sljedećem razdoblju?

– Tjedan dana odmora, a onda nastavak individualnih treninga. Potvrda dobroga rada i nadarenosti ove generacije je i činjenica da su petorica igrača pozvana u reprezentacije, Gabriel Karamarko u mladu U-20, a Roko Lukić, Vito Perković, Mihael Ružić i Jurica Zagoršak u juniorsku U-18. I mene očekuju reprezentativne obveze krajem lipnja kao izbornika kadetske U-16 reprezentacije, dok je Mario Mandir po drugi put imenovan kondicijskim trenerom seniorske reprezentacije Hrvatske, tako da nas sve očekuje radno ljeto. Vjerujem sam da će svima to biti još jedno veliko iskustvo i da ćemo sljedeće sezone nastaviti započeti posao – zaključio je Jurlina.