09 lip 2023
JOSIP MILIŠA: “Jako sam zadovoljan sezonom u VTB ligi”
Košarka

JOSIP MILIŠA: “Jako sam zadovoljan sezonom u VTB ligi”

Iza Josipa Miliše, 36-godišnjeg zadarskog kondicijskog trenera, druga je sezona provedena u Rusiji. Njegov Jenisej Krasnojarsk, u kojemu je radio zajedno s glavnim trenerom Draženom Anzulovićem, sezonu u VTB ligi završio je na devetom mjestu s omjerom pobjeda i poraza 14-18. Prošle godine kada su tek došli u klub bili su najveće iznenađenje, zauzeli su sedmo mjesto te su se plasirali u doigravanje. Kada podvuče crtu, dojmovi su, kaže nam Josip, jako dobri.

– Naš klub je po budžetu bio jedan od slabijih u ligi pa možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima, pogotovo jer je kvaliteta VTB lige na vrlo visokoj razini. Naravno, s obzirom na uvjete u Hrvatskoj to je i dalje desetak puta veći iznos, koji omogućuje klubu da se pojača sa pet-šest kvalitetnih stranih igrača. S osobne strane sam također zadovoljan, jer sam imao priliku raditi s dobrim igračima i napredovati zajedno s njima – kaže zadarski kondicijski stručnjak.

Dražen Anzulović i Josip Miliša

Prije dolaska u Rusiju Miliša i Anzulović nisu se poznavali, no radeći zajedno u klubu izgradili su odličan odnos.

– Imamo zaista sjajnu suradnju. Trener mi je od početka ukazao ogromnu količinu povjerenja, što mi puno znači. Osim toga, puno mi je pomogao i s ljudske strane u aklimatizaciji na ruske prilike, s obzirom na njegovo veliko iskustvo. Upravo radi tog odnosa i povjerenja od lani smo i nastavili suradnju na još jednu sezonu a i sada skupa idemo u novi klub, nove izazove i to me čini posebno sretnim.

A sljedeća sezona ovaj dvojac vodi u drugi ruski klub – Samaru.

– To je klub po budžetu i ambicijama malo ozbiljniji od Jeniseja i zaista se veselim tom novom izazovu.

Josipove sportske ambicije za sada su prvenstveno vezane za inozemstvo, ali…

– Srce uvijek vuče Zadru i nadam se da ću jednoga dana, kada situacija bude nešto drugačija, imati priliku odraditi barem jednu profesionalnu sezonu u svom gradu. Dok se to ne realizira, skupljat ću iskustvo vani, raditi na sebi i nastojati dati sve od sebe klubu u kojem radim. Najveća razlika koju trenutačno mogu istaknuti je da se vani, nažalost, mnogo više cijeni struka nego kod nas. Nadam se da će se to jednoga dana promijeniti na dobrobit naše košarke pa i sporta općenito.

Put Rusije Miliša je prije dvije godine otišao iz Puntamike, za koju ga vežu lijepe uspomene.

– Bila je to jako draga sezona za mene s trenerom Hrvojem Vlašićem za kojega me vežu lijepe uspomene. Nakon toga otvorila mi se ta prilika u Rusiji. Pristao sam s velikim oduševljenjem, ali godinu kasnije zbog situacije s ratom, dosta sam razmišljao o tome da li se opet vratiti u Rusiju. Jesam, i nakon dvije godine provedene tamo, mogu reći da mi jako drago da sam to i napravio – zaključio je Josip.