09 pro 2023
PREMINUO MARIO ĆUTUK Bio je član jedne od najslavnijih generacija NK Zadra
NK Zadar 1985. - Mario Ćutuk peti u gornjem redu (Foto: Zvonko Kucelin)
Domaći nogomet

PREMINUO MARIO ĆUTUK Bio je član jedne od najslavnijih generacija NK Zadra

Sinoć je nakon teške bolesti u 63. godini života preminuo Mario Ćutuk, objavio je HNK Hajduk, čiji je Ćutuk bio nekadašnji igrač i trener. Rođen je u Mostaru 28. rujna 1960. godine. Igračku karijeru započeo je u pionirima Hajduka, gdje je prošao sve mlađe dobne kategorije i zaigrao za seniore.

Igrao je na poziciji lijevoga beka i predviđala mu se sjajna nogometna budućnost, no kada se ustalio u momčadi, stigao je poziv za odlazak u vojsku, a kada se vratio započele su ozljede. Ispao je iz kruga prvotimaca tako da je bilo neophodno napustiti Hajduk i sreću potražiti u drugoj sredini.

A ta druga sredina bila je Nogometni klub Zadar, kojemu je Ćutuk, zajedno s bratom Vladom te još nekoliko zvučnih imena pristupio uoči sezone 1983./84. U toj sezoni Zadranima je malo nedostajalo za plasman u Drugu ligu bivše države, no pošlo im je to za rukom godinu dana kasnije. A upravo je Mario Ćutuk bio jedan od junaka te generacije – definitivno jedne od najslavnijih zadarskog nogometa.

U onoj toliko puta opjevanoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Zagreba za plasman u Drugu ligu, igranoj 29. lipnja 1985. na prepunim Stanovima, Mario Ćutuk pucao je pretposljednji jedanaesterac za Zadar. Zabio je za izjednačenje na 7:7, nakon čega je Zagrebov Pavković pogodio vratnicu, a Neven Gagić golom za konačnih 8:7 bacio Stanove u trans.

Ćutuk je u Zadru proveo tri sezone, a igrao je još i za Osijek, Borac iz Banja Luke, Split te Posušje. Kasnije je radio kao trener.

Foto: HNK Hajduk

“Bio je dosta miran, povučen, samozatajan. Nije bio od onih koji je izjavama punio novinske stupce. Takav je bio kao igrač, a takav je bio i kao trener. Mnogi nogometaši koji su ostvarili značajniju igračku karijeru od Ćutuka, sanjaju doći blizu trenerske klupe Hajduka. To se Mariju Ćutuku ostvarilo, bio je pomoćnik trojice trenera, a u povijest je, mada s jednom utakmicom, ušao kao trener koji je i samostalno vodio Hajduk”, stoji na službenim stranicama splitskoga kluba.

A sasvim je sigurno da će njegovo ime zlatnim slovima ostati zapisano i u povijesti zadarskog nogometa.

Počivao u miru.