21 lip 2024
KK ZADAR Predstavljen petogodišnji financijski plan za oporavak kluba. U idućim sezonama od Grada će se tražiti proračun od milijun eura bez rebalansa!
KK Zadar

KK ZADAR Predstavljen petogodišnji financijski plan za oporavak kluba. U idućim sezonama od Grada će se tražiti proračun od milijun eura bez rebalansa!

Uoči uzvratne utakmice četvrtfinala doigravanja HT Premijer lige, u kojoj igrači trenera Danijela Jusupa sutra gostuju u Zagrebu kod Dinama, predsjednik Nadzornog odbora KK Zadra Dino Martinović te članovi tog odbora Dario Kljaić, Davor Karlović i Siniša Pećanac, uz prisustvo v. d. direktorice Vane Dundov, danas su u press centru dvorane Jazine prezentirali petogodišnji financijski plan za oporavak ovog nekad velikog i značajnog košarkaškog kluba koji već više od desetljeća muku muči s financijama.

Martinović je rekao kako je jedna od ključnih točaka za ozdravljenje kluba hitna pozajmica u iznosu od 995 tisuća eura kako bi se sezona zaključila s minusom od 50-ak tisuća eura. No prvo će se tražiti pozajmica od Grada Zadra od 132 tisuće eura kao slamka spasa da se tekuća sezona privede kraju.

– Mi ćemo već u ponedjeljak tražiti pozajmicu od Grada Zadra od koga ćemo tražiti i jamstvo za kredit od 995 tisuća eura kako bi se ova sezona završila s minimalnim minusom nakon što se dug prema Višnjiku, vrlo vjerojatno, zatvori cesijom. Taj minus od 50-ak tisuća eura je blizu nule što je zdrava osnovica za planiranje sljedeće sezone. Ono što je bitno za naglasiti, sljedeću sezonu možemo planirati samo ako će klub imati podršku Grada kroz duži period- kaže Martinović.

Prezentirana su i tri scenarija za daljnje poslovanje i djelovanje Košarkaškog kluba Zadar. U prvom će se klub finacirati iz gradskog proračuna u iznosu od 1 milijuna eura, a dug, koji je na dan 22. lipnja 2022. godine sukladno nalazima revizije iznosio nešto više od 3 milijuna eura, od čega najveći dio otpada na ŠC Višnjik (1,2 milijuna) i Liburnija (113 tisuća), bi se vratio nakon dvije sezone.

Drugi scenarij je gradski proračun od 1 milijun eura uz jamstvo Grada za pozajmicu, a dug bi se vratio nakon tri sezone.

U trećem scenariju KK Zadar bi ostao na 5 milijuna kuna dugoročno te bi, prema predviđanjima, s najmanjim budžetom ispao iz ABA lige te bi se preselio u Jazine, dok bi naplata dugovanja ostala upitna.

Iznesen je i podatak kako su prihodi od sponzora iznosili 491 tisuću eura, dok je od kapitalne pomoći Grada Zadra ove godine zatvoren kredit OTP banci te pozajmica Gradu pa je klub realno imao 80 tisuća eura iz gradskog izvora.

Natječaj za novog direktora kluba planira se provesti najkasnije do kraja tekućeg mjeseca kako bi on/ona započeo s radom do 1. srpnja ove godine.