09 lip 2023
DAN KRETANJA ZA ZDRAVLJE U subotu na Vidikovcu “Hodanjem do zdravlja”
Ostali sportovi

DAN KRETANJA ZA ZDRAVLJE U subotu na Vidikovcu “Hodanjem do zdravlja”

Povodom Svjetskog dana kretanja u subotu 13. svibnja s početkom u 18 sati na igralištu Mjesnog odbora Vidikovac održat će se aktivnost pod nazivom “Hodanjem do zdravlja”.

Nakon đira ovim zadarskim kvartom, u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 18:45 svi zainteresirani sudionici moći će se besplatno izmjeriti na Tanita analizatoru sastava tjelesne mase.

Pozivaju se svi sudionici da hodaju sa StepApp® besplatnom aplikacijom za brojanje koraka koja podiže svijest o karcinomima probavnog sustava diljem Europe. Također, sakupljanjem koraka doniraju se sredstva za borbu protiv raka – stoga se dobro pripremite i hodajte što više!

Preuzmite StepApp® besplatnu aplikaciju za brojanje koraka na sljedećoj poveznici: https://www.iget.hr.

Svjetska zdravstvena organizacija promiče zdrave stilove života i navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao jedan od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja. U tu svrhu je 2003. godine i pokrenula inicijativu da se oko 10. svibnja, na nacionalnoj razini, provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost. Taj dan je poznat kao Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, odnosno Dan kretanja za zdravlje, a odnosi se na provođenje tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta bez obzira na sadržaj, mjesto i vrijeme izvođenja te predstavlja izvrstan način povezivanja pojedinaca, zajednica i naroda u promicanju zdravlja i dobrobiti zdravih stilova života.

Upravo zbog toga Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove godine poziva pripadnike svih dobnih skupina da smanje svoje “sjedilačko” vrijeme i u svoj život uključe više tjelesne aktivnosti te tako učine veliki korak prema očuvanju i unaprjeđenju vlastitog tjelesnog i mentalnog zdravlja.

U subotu 13. svibnja, u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo planira se provedba aktivnosti Hodanjem do zdravlja u svim županijama u kojima je već započela provedba Nacionalnog programa Živjeti zdravo i gdje su već uspostavljene hodačke staze. Osnovni cilj je podizanje svijesti javnosti o važnosti i koristima redovite tjelesne aktivnosti pri očuvanju i unaprjeđenju zdravlja.

Obilježavanjem Dana kretanja za zdravlje pružit će se model poticanja građanstva da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine veliki korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način.

Ove godine želimo pružiti potporu Institutu za gastroenterološke tumore (IGET), koji je osnovan kao udruga struke i pacijenata kako bi promovirao dijalog o malignim bolestima gastrointestinalnog sustava koje su izlječive ako se nađu na vrijeme. IGET kroz promociju dijaloga o problemima vezanim uz svjesnost, dijagnostiku, liječenje, rehabilitaciju i palijaciju želi unaprijediti kvalitetu usluga i života oboljelih od malignih bolesti gastroenterološkog sustava. S obzirom da je učestalost raka u porastu vrijeme je da se podigne svijest o tome jer prevencija i rano otkrivanje pomažu u spašavanju života.

Kretanje je nužno za održavanje zdravlja, bolje podnošenje liječenja i konačno prognozu većine bolesti. Kao prevenciju tumora, posebno probavnog sustava, preporuča se svima u skladu s mogućnostima. Pokrenite se s nama i brojimo korake kako bi vidjeli koliko prolazimo zajedno!