27 srp 2024
UZDIGNUTA ČELA Zadar porazom od Zvezde zaključio lijepu sezonu u ABA ligi
Foto: Zvonko Kucelin / KK Zadar
KK Zadar

UZDIGNUTA ČELA Zadar porazom od Zvezde zaključio lijepu sezonu u ABA ligi

U drugoj utakmici četvrtfinala doigravanja AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra poraženi su večeras od Crvene zvezde u Dvorani Krešimira Ćosića rezultatom 63:74 (12:19, 21:16, 11:18, 19:21). Zadrani su tako završili svoju ovosezonsku avanturu u regionalnom natjecanju, koju su započeli s nadom da će izboriti ostanak, a završili je visoko uzdignute glave nakon ulaska među osam najboljih. Povratak u Beograd na eventualnu majstoricu protiv moćnog euroligaša ipak je bio nemoguća misija.

Prije početka utakmice minutom šutnje odana je počast stradalima u tragičnim događajima u Srbiji te legendi hrvatske košarke Damiru Šolmanu (Foto: Zvonko Kucelin)

Pet minuta igre i 10 promašenih napada trebalo je igračima Danijela Jusupa da prvi put poentiraju. Vrhunskom obranom i uz nekoliko pogođenih šuteva Zvezda je povela 0:7, nakon čega je Božić zakucavanjem uspio “očistiti paučinu” iz koša. Teško su ulazili poeni, Čampara je uspio ubaciti tricu i rezultat 12:19 na isteku prve četvrtine bio je bolji nego se u jednom trenutku moglo naslutiti.

I drugu četvrtinu gosti su otvorili serijom 7:0, a rezultat 12:26 nije nudio nadu da će se Zadar boriti za bilo što više od pristojnog poraza. Razočarani Jusup na time-outu je očitao bukvicu igračima, najavivši da će sjesti na klupu i prestati se živcirati ako ne počnu igrati košarku. A oni su na parketu odmah pokazali da ne žele živcirati svog trenera. Odigrali su vrhunske dvije i pol minute, napravili seriju 13:0 i ekspresno izjednačili na 28:28. Campazzo je izgubio nekoliko lopti, iz kontri su poentirali Ramljak i Čampara, a Davisova trica donijela je Zadru i prvo vodstvo na utakmici 33:30. Na poluvrijeme je s prednošću od dva poena (33:35) ipak otišla Zvezda.

Nekoliko brzo izgubljenih lopti u drugom poluvremenu ponovno je Zadar gurnulo u veći zaostatak. Velikom boljkom još se jednom pokazao šut za 3 poena (6-29 na kraju utakmice), a on je bio uglavnom iz forsiranih situacija, nakon što bi propale sve opcije za gradnju napada. Nakon mršave treće četvrtine sa samo 11 postignutih poena, Zadar je zaostajao devet poena (44:53), ali još uvijek sačuvao tračak nade da bi nekim novim bljeskovima mogao do pobjede.

Nudila se Zvezda u posljednjoj četvrtini i samo nekoliko izgubljenih lopti manje u naizgled čistim situacijama ostavilo bi Zadar sasvim sigurno u igri do samoga kraja. No, nekoliko zadarskih neopreznosti u bitnim trenucima utakmice pa onda i dvije trice Markovića definitivno su usmjerile utakmice na mlin gostiju. Dvadesetak sekundi prije kraja lopta je spuštena na pod, igrači su izmijenili pozdrave, a oko 4.000 navijača nagradilo ih je velikim pljeskom.

Najefikasniji u zadarskim redovima bili su Luka Božić sa 17 poena, sedam skokova i pet asistencija te Sani Čampara sa 15 koševa, dok ej Juan Davis postigao 11. Zvezdu su do pobjede predvodili Luka Mitrović sa 13 poena, Facundo Campazzo sa 12 i Filip Petrušev s 11. STATISTIKA

Zadar se sada može potpuno posvetiti obvezama u završnici prvenstva Hrvatske, koje započinju već u srijedu prvom utakmicom četvrtfinala doigravanja protiv Dinama na Višnjiku.

Uoči utakmice Luka Božić primio je trofej za MVP igrača ovogodišnjeg izdanja AdmiralBet ABA lige (Foto: Zvonko Kucelin)