09 lip 2023
ZADAR UGASIO BALDEKIN Utakmicu riješio već u trećoj četvrtini
Foto: Milan Balaban / GKK Šibenka
KK Zadar

ZADAR UGASIO BALDEKIN Utakmicu riješio već u trećoj četvrtini

Puno lakše od očekivanog košarkaši Zadra  položili su ispit na gostovanju kod Šibenke u 7. kolu Lige za prvaka. Na Baldekinu je i ovog puta tristotinjak gledatelja priredilo pravu košarkašku atmosferu, ali ju je Zadar izvrsnom igrom u drugoj četvrtini uspio “pokvariti” te je na kraju slavio s uvjerljivih 55:78 (16:23, 12:24, 9:16, 18:15). Šibenka je dobrom završnicom malo popravila rezultat i dojam, ali ni u jednom trenutku nije uspjela ugroziti pobjedu gostiju.

Domaći su na početku Zadar pokušali zaustaviti udvajanjem Božića i puštanjem otvorenog šuta, a nakon uspješnog napada držati presing već od protivničkog koša. Prvi dio plana je uspio, ali je Zadar energijom lako razbijao plitku obranu, poentirao dugim dodavanjima “iz ofsajda”, a i brzo natjerao domaćine na čak pet prekršaja. Međutim, kako Zadru nije išao vanjski šut, domaćini su u 8. minuti još uvijek imali izjednačen rezultat. Dva uspješna napada Drežnjaka i trica Čampare napravila su razliku za vodstvo 16:23 na kraju prve četvrtine.

Foto: Milan Balaban / GKK Šibenka

Uspjela je Šibenka nakratko smanjiti zaostatak na otvaranju druge četvrtine (21:26), nakon čega slijedi velika Zadrova serija 15:2, kojom je već u ovoj fazi utakmice otišao na teško dostižnih +18 (23:41). Velike nade Šibenčani su polagali u povratnika Pavla Paića, ali on još uvijek nije bio na razini forme iz prvog dijela sezone. Kako je u Zadar bio dominantan u skoku, a sada domaćina nije išao vanjski šut, prednost je na poluvremenu porasla na 28:47.

U jednom trenutku treće četvrtine razlika je bila i +28 (32:60). Dobar dio treće i cijelu posljednju četvrtinu Zadar je odigrao mahom s igračima koji u pravilu imaju manju minutažu, a razliku su održavali Mekić, Sikirić, Čampara, Šantelj, Matulina pa i Drežnjak. Šibenčani su tricom Klarina  u 36. minuti stigli na -14 (53:67), ali to je bio “labuđi pjev” pred konačnu potvrdu pobjede Zadra.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Dario Drežnjak s 20 postignutih poena, a izvrsno je prvi dio odigrao Žganec (9 poena i 9 skokova). Trener Jusup može biti zadovoljan i s ulogom trojca mladih igrača (Sikirić, Klarica, Matulina), koji su utakmicu bez poteškoća priveli kraju. U redovima domaćina daleko je najbolji bio Antonio Klarin s 18 postignutih poena, odnosno trećinom cijele momčadi. STATISTIKA

U 8. kolu Lige za prvaka Zadar u srijedu 26. travnja od 18 sati gostuje kod Cedevite Junior.