27 ožu 2023
Sve je spremno za ANGT koji se idući vikend igra u Zadru
Košarka

Sve je spremno za ANGT koji se idući vikend igra u Zadru

Adidas Next Generation Tournament, službeni kvalifikacijski turnir za košarkaše do 18 godina, idućeg će se vikenda, točnije od 3.-5. ožujka, po prvi put u povijesti igrati u Zadru. Svi ljubitelji košarke u glavnoj će dvorani ŠC Višnjik imati priliku na djelu vidjeti neke od najboljih mladih košarkaša svijeta i Europe.

Uz Zadar gradovi domaćini turnira su još München, grčki Patras i Beograd, a samo će se dvije ekipe sa svakog turnira plasirati na završnicu koja se ove godine igra paralelno sa Final fourom Eurolige u litvanskom Kaunasu. Od klubova koji nastupaju na turniru u Zadru tu su Maccabi Tel Aviv, Barcelona, Casademont Zaragoza, Stellazzurra, Helsinki, Cedevita Olimpija, NGT Zadar, a po prvi put na turniru će sudjelovati i KK Zadar.

– Sanjali smo osam godina o ovome. To je bio jedan od motiva zbog kojeg smo organizirali i sve euroligaške turnire u Zadru i upravo na temelju tih šest turnira smo izborili domaćinstvo – rekla je na današnjoj konferenciji za medije organizatorica Zdenka Zrilić iz tvrtke Sport Event otkrivši pritom i kako će turnir u Zadru pratiti veliki broj medija uz izravne TV prijenose i prijenose koji će se vršiti putem službenih platformi Eurolige.

– Tu bi posebno istaknula platformu Eurohoops Organization u vlasništvu Theodorosa Papaloukasa, jednog od bivših najboljih igrača Eurolige. Do sada imamo registrirano i 70 skauta iz NBA ekipa poput LA Clippersa ili Atlanta Hawksa. Sam naziv turnira je Next Generation. Na njemu sudjeluju igrači koji će možda već iduću sezonu zaigrati u prvim ekipama ovih klubova i zato je posebno zanimljiv svim agentima koji dolaze u naš grad – zaključila je Zrilić.

Što se tiče tehničke izvedbe, za nju će biti zadužen ŠC Višnjik. Direktor Denis Karlović istaknuo je kako je sve spremno i kako mu je čast i zadovoljstvo što je tvrtak Sport Event na čelu sa Zdenkom Zrilić uspjela u naš grad dovesti ovako veliki turnir.

– Mi smo se zadnjih nekoliko godina kroz razne sportske događaje uistinu profilirali na karti svijeta i Europe. Samo prošle godine smo imali preko 400 manifestacija što je više nego sve dvorane u Hrvatskoj zajedno. Imamo i dugogodišnju uspješnu suradnju s tvrtkom Sport Event i ovo je zaista događaj koji će odjeknuti u svijetu i Europi i mi izražavamo veliko zadovoljstvo što će ŠC Višnjik biti njegov domaćin. Mi ćemo nastaviti u pravcu organizacije velikih svjetskih događaja s onim tvrtkama koje to mogu donijeti u Zadar koji kao grad košarke zaslužuje ovakve događaje.

Na 20. izdanju ANGT-a, na kojem sudjeluju klubovi i akademije iz 12 različitih zemalja, po prvi će put zaigrati i juniori KK Zadra. Očekivanja od turnira iznio je njihov trener, Roko Jurlina.

-Mi ćemo svakako biti spremni. Drago mi je da se to održava u našem gradu jer sam i sam igrao na nekim sličnim turnirima i znam koliko to djeci znači. Imamo ovdje možda najbolje uvjete u Europi i mislim da nijedan klub u Europi nema ovakve uvjete kao što ima Višnjik. Što se tiče protivnika na turniru, smatram kako će se nakon prvog kola biti lakše fokusirati na njih. Zasada smo fokusirani na nas i naš je zadatak da pružimo što bolje partije. Nadam se da će što više ljudi doći popratiti ovaj turnir. Izdvojio ne bi nikoga, jer po medijima se moglo vidjeti koji nam sve mladi igrači dolaze. Nisam čovjek koji bi pričao o pojedincima pa neka tako ostane i sada – rekao je Jurlina.

Ulaznice za ANGT u Zadru mogu se kupiti na blagajnama Višnjika po cijeni od 5 eura po danu. Za napomenuti je da se u petak i subotu igraju po šest utakmica, dok se u nedjelju igraju četiri za plasman. Završni dan na Višnjiku se očekuje i dolazak predsjednika Eurolige, Dejana Bodiroge.

Od popratnih događaja u subotu od 10;30 sati će se na Narodnom trgu, uz suradnju Udruge Dani Krešimir Ćosić, predstaviti besplatni košarkaški kampovi, a kojih će se ove godine organizirati 15 diljem Hrvatske. Na Narodnom trgu će se u subotu  moći prijaviti i za Kid’s day na kojem će u nedjelju moći sudjelovati zajedno i djeca i roditelji.