27 ožu 2023
Zdenka Zrilić: “ANGT je izvrsna prilika za pokazati kako se radi s mladima u Zadru!”
Foto: noviradio.hr
Košarka

Zdenka Zrilić: “ANGT je izvrsna prilika za pokazati kako se radi s mladima u Zadru!”

Treći od četiri kvalifikacijska Adidas Next Generation Tournamenta igrat će se u Zadru od 3. – 5. ožujka i to po prvi put u povijesti u organizaciji tvrtke Sport Event. Uz Zadar gradovi domaćini su još München, grčki Patras i Beograd.

– Jako sam sretna što smo uspjeli dobiti ovo prestižno natjecanje Turkish Airlines Euroleague. Ovo je službeni kvalifikacijski turnir do 18 godina za direktan plasman dvije ekipe na završni turnir koji se ove godine igra u litvanskom Kaunasu – kaže nam Zdenka Zrilić, vlasnica tvrtke Sport Event i jedna od najpoznatijih žena usko vezanih uz košarku.

Foto: noviradio.hr

– Put za dovesti ovaj turnir u Zadar je bio jako dug s obzirom da smo još 2015. godine počeli lobirati za ovo natjecanje. Međutim, trebalo je odraditi sve ono što smo odradili prije ovoga da bi uopće bili u mogućnosti dobiti ovu manifestaciju u Zadru.

Ove sezone je 20. izdanje natjecanja u kojem sudjeluju klubovi i akademije iz 12 različitih zemalja. Momčadi do 18 godina dolaze iz 14 klubova Turkish Airlines Euroleague i pet 7DAYS EuroCup klubova. Oni će se boriti za naslov  kontinentalnog juniorskog klupskog prvaka, a čiji će se finalni turnir igrati paralelno s Final Fourom Eurolige Turkish Airlines. U cijelu je priču uključen i KK Zadar. Naime, juniori Zadra će također nastupiti na ovom turniru. Uz Casademont Zaragoza, Barcelonu, Maccabi Tel Aviv, Cedevita Olimpiju, Stellazzurra Roma i Helsinki Basketball Academy.

– Meni je posebno drago da se vraća izraelski Maccabi, ovaj put sa juniorskom ekipom. To su naši prijatelji i dugogodišnji suradnici. Napokon imamo i španjolske predstavnike. Dolazi nam velika Barcelona i Zaragoza, tu je i jedna talijanska i jedna finska ekipa, a posebno mi je drago da smo uspjeli izlobirati da i KK Zadar sudjeluje na ovom natjecanju bez obzira na to što on nema predstavnika na europskoj košarkaškoj sceni. Dečkima želim svu sreću i smatram da je ovo velika prilika da se pokaže kako se radi s mladima u našem gradu. Svi znamo da imamo puno talenata i zašto se netko od njih jednog dana ne bi plasirao tamo gdje je sada Luka Dončić i njemu slični.

Iako je informacija još uvijek neslužbena, postoji mogućnost da se u Zadru u vrijeme trajanja turnira pojavi i jedan od najboljih košarkaša Europe, danas predsjednik Eurolige i košarkaška legenda, Dejan Bodiroga.

– Dejana poznajem od malena s obzirom da je i igrao u Zadru. Najveći od najvećih ikada Krešimir Ćosić ga je doveo u naš grad i Dejan nije zaboravio što je Zadar za njega napravio. Rekao mi je da će napraviti sve da bude ovdje na turniru i mi se svi skupa nadamo da će tako i biti.

Foto: noviradio.hr

Gledajući imena klubova, Adidas Next Generation Tournament jedan je od najvećih košarkaških događaja u Hrvatskoj. Uz bok Zadar Basketball Tournamentu kojeg je tvrtka Sport Event u dvorani Krešišmira Ćosića uspješno provodila šest godina uzastopce do pojave pandemije koronavirusa. Uz same timove, u Zadru će u danima turnira boraviti brojni agenti, skauti, novinari, ali i obitelji. Turnir je samim time i vrhunska platforma za promidžbu sporta i turizma Zadra i Hrvatske u inozemstvu.

– Razlika između ANGT-a i ZBT-a je u tome što je ovo službeno natjecanje Euroleague koje će privući veći broj i skauta i agenata kao i svih ostalih poslovnih suradnika koji imaju interes doći u Zadar. Naš grad ima što za pokazati i mislim da ako se ovo odradi kako treba da ćemo ovu manifestaciju imati svake godine – zaključila je Zdenka koja je maštu svih ljubitelja košarke zagolicala najavom idućeg Zadar Basketball Tournamenta o čemu će više riječi biti u travnju.