29 ožu 2024
MARIN TOMASOV: “Osjećam se odlično i spreman sam za nove izazove”
Nogomet

MARIN TOMASOV: “Osjećam se odlično i spreman sam za nove izazove”

Dva mjeseca prošla su otkako je Marin Tomasov s Astanom osvojio svoj četvrti naslov prvaka Kazahstana u šest sezona koliko igra u toj zemlji. U tom razdoblju, “uzeo” je i tri Superkupa te dvaput bio najbolji igrač i strijelac prvenstva. I prošle sezone 35-godišnji zadarski nogometaš bio je jedan od najboljih igrača lige, postigavši 15 golova uz 10 asistencija.

– Zadovoljan sam, sezona je završila odlično, iako nije bila nimalo lagana. Dosta dugo smo bili u bodovnom zaostatku, ali smo drugi dio sezone odigrali puno bolje i s pet uzastopnih pobjeda na kraju zasluženo osvojili titulu. U klubu su sretni, jer smo vratili naslov prvaka u Astanu nakon dvije godine – kaže Tomasov, čija je momčad sezonu završila s bodom prednosti ispred Aktobea.

U posljednjem kolu Zadranin je zabio dva pogotka u pobjedi na gostovanju kod Šahtara iz Karagandija 2:3 i tako zaokružio još jednu individualno odličnu sezonu. Osim u prvenstvu, zabio je i dva gola uz tri asistencije u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, gdje Astana ipak nije uspjela izboriti grupnu fazu.

– Nažalost, na samom početku sezone imali smo određene probleme koji su se odrazili na te kvalifikacije pa nismo uspjeli dulje ostati u Europi. No, za klub je puno važnije da je naslovom prvaka ponovno izborio priliku za nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone. Što se mene osobno tiče, zadovoljan sam prije svega jer sam cijelu sezonu bio zdrav i u dobroj formi, a rezultati toga su se vidjeli na terenu.

Šest sezona u Kazahstanu. Kako ih rezimirati i je li došlo vrijeme za oproštaj od te zemlje?

– Kada negdje provedete toliko vremena, to znači da vam je tamo dobro. Meni je u Kazahstanu bilo zaista lijepo i zadovoljan sam s onime što sam ostvario igrajući za Astanu. Ugovor mi je sada istekao, ponuda ima više, a moguće je i da ostanem u Astani, ali ne žurim s odlukom.

Neizbježno je pitanje o interesu Hajduka, o čemu se proteklih dana moglo pročitati u medijima. Tomasov je član splitskoga kluba već bio od 2009. do 2012., a s “bijelima” je 2010. osvojio Hrvatski nogometni kup.

– Ne bih komentirao špekulacije. Sigurno da Hajduk kao klub ima posebno mjesto u mojoj karijeri iz mnogo razloga. Tamo sam proveo lijepe tri godine i želim mu sve najbolje bez obzira igrao ja ili ne. A što će donijeti budućnost, vidjet ćemo.

Sa 35 godina razmišljate li o tome da vam se igračka karijera bliži kraju ili ste još uvijek spremni za velike izazove, kao što bi eventualno bio Hajduk?

– Nikada nisam gledao na godine na takav način. Fizički se osjećam odlično, ništa slabije nego u nekoj ranijoj fazi karijere i namjeravam igrati dokle god bude tako. Mogu reći da su mi godine donijele samo određeno iskustvo, koje mi sada itekako koristi u nekim situacijama na terenu i van njega. U svakom slučaju, nisu mi na teret i spreman sam za nove izazove.

Davno je Tomasov otišao iz rodnoga grada, još tamo 2009. nakon što je sa NK Zadrom godinu ranije izborio povratak u Prvu HNL. Nažalost, zadarska nogometna sadašnjost daleko je od prvoligaških terena. Koliko pratite situaciju na lokalnoj razini?

– Pratim koliko stignem, čujem se s nekim bivšim suigračima, ali ne bi bilo korektno od mene da komentiram nešto u što nisam uključen. Veseli me kada vidim pozitivne projekte koji su usmjereni ka razvoju djece i mladih nogometaša, kao što su Nogometni klub Zadarnova ili moj NŠK Sv. Mihovil. Najvažnije je da se djeci omoguće najbolji uvjeti za treniranje i da ona uživaju u igri, a što se profesionalnog nogometa tiče, to je ipak jedna sasvim druga priča. Sigurno da Zadar kao grad zaslužuje imati prvoligaša i nadam se da će se jednom u budućnosti to ponovno realizirati – zaključio je Tomasov.