18 tra 2024
MIRKO LIVERIĆ: “Bila je čast igrati s Peleom, najvećim svih vremena”
Pele i Mirko Liverić (Foto: Privatna arhiva)
Nogomet

MIRKO LIVERIĆ: “Bila je čast igrati s Peleom, najvećim svih vremena”

Svijet se oprašta od jednoga od najvećih nogometaša svih vremena – Pelea. U Zatonu kraj Zadra kolege s Radio Zadra pronašli su idealnog sugovornika da nas malo vrati u prošlost i prisjeti kakav je igrač bio legendarni Brazilac. Danas 69-godišnji Mirko Liverić bio je igrač New York Cosmosa kada je u taj klub 1975. iz Santosa stigao Pele, tada već trostruki prvak svijeta.

– I danas se dobro sjećam njegovog dolaska u klub. Suigrači i ja nismo bili sigurni dolazi li Pele ili George Best. Prvo što je napravio kada je došao, kao veliki džentlmen, svima nam je pružio ruku i zagrlio nas – u uvodu će Liverić.

– Bio je pravi profesionalac i jako dobar suigrač, vrlo strpljiv i smiren na terenu i uvijek spreman pomoći. Naglasio bih da Pelea nije učinilo Peleom samo ono što je on bio na terenu, već i ono što je bio izvan njega. Dobro se sjećam njegova odgovora na pitanje jednog novinara što ga čini najboljim igračem na svijetu. Pele je odgovorio da je to dar od dragoga Boga. Bio je veliki vjernik i svoj je talent pripisivao Božjem daru.

A na terenu je bio…

– Apsolutno najveći nogometaš svih vremena. S loptom je mogao sve, a izvedbu škarica je doveo do toga da su za njega bile normalan udarac, a ne nešto što igračima slučajno pođe za nogom kao danas. Tko ga je imao čast gledati, zna da je on bio najveći, ali mene je najviše oduševilo to koliko je, unatoč planetarnoj popularnosti, bio jednostavan i dobar čovjek. Upravo je u tome bila njegova veličina. Puno sam naučio od njega i na terenu i van njega.

Ispričao nam je šjor Mirko ili Mark kako su ga zvali u SAD-u nekoliko anegdota.

– Na jednoj gostujućoj utakmici u Seattleu Pele je ponio ribičku opremu te je kroz prozor hotelske sobe bacio udicu. Uspio je uhvatiti ribu i to sigurno od tri kilograma. Također, uvijek je sa sobom nosio gitaru te nam je svirao sa stražnjeg sjedala autobusa dok smo putovali na gostujuće utakmice.

 Posljednji susret s Peleom Liverić je imao 2008. godine.

– Nakon završetka karijere u Cosmosu nismo ostali u kontaktu, a posljednji put sam ga vidio 2008. kada smo se slučajno sreli u jednom restoranu u New Yorku. Sjećam se da su mediji pisali da je 2005. trebao doći u Split na prijateljsku utakmicu Hrvatska – Brazil, ali je zbog privatnih razloga, nažalost, bio spriječen.

Za kraj šjor Mirko je istaknuo i sljedeće.

– U svojoj knjizi Pele je napisao: “Život je igra i prolazna stvar. Jedino je važno ono što ću ostaviti iza sebe i da budem primjer onima koji dolaze poslije mene.” Tako je i bilo. Cijelom svijetu je ostavio za primjer kako biti veliki čovjek te je bio i zauvijek će ostati inspiracija milijunima nogometaša i ljubitelja nogometa. Meni osobno je bila čast što sam imao priliku biti njegov suigrač. Počivaj u miru, Kralju – zaključio je Liverić.

Pele i Mirko Liverić (Foto: Privatna arhiva)