22 ruj 2023
IZVUČENE SKUPINE KOŠARKAŠKE LIGE SREDNJIH ŠKOLA David Pavin i Roko Lukić najavili novu sezonu
Košarka

IZVUČENE SKUPINE KOŠARKAŠKE LIGE SREDNJIH ŠKOLA David Pavin i Roko Lukić najavili novu sezonu

Ždrijebom održanim jutros u dvorani Ekonomsko-birotehničke škole Zadar najavljena je nova sezona košarkaške lige Zadarske županije srednjih škola za mladiće u organizaciji Županijskog saveza školskog športa Zadarske županije. Riječ je o organizaciji i provedbi školskih natjecanja u skladu s osnovnim ciljevima djelovanja Saveza pod pokroviteljstvom Zadarske županije.

– Krenuli smo s osam ekipa da bi sada imali njih 12. U međuvremenu odjek školaraca je bio fantastičan kao i izbor dvorane na Višnjiku koja je na svakoj utakmici uvijek dobro popunjena. Puno se u srednjoškolskim kuloarima priča o ovom natjecanju koje se uistinu pokazalo kao sjajan projekt za animaciju učenika za sport. Nadam se samo da se ovo natjecanje neće kositi s njihovim obvezama u klubovima i nastavom  u školi i da će se naći razumijevanja kod njihovih trenera, profesora i ravnatelja da sve skupa odradimo na najbolji mogući način jer njima to puno znači – kaže Frane Kardum, koordinator natjecanja pri Županijskom savezu školskog športa Zadarske županije.

Čast da ove godine odrede koja će školska ekipa u koju skupinu pripala je Roku Lukiću iz Gimanzije Jurja Barakovića i Davidu Pavinu iz Ekonomsko-birotehničke škole. U skupini A tako su se našle Pomorska škola Zadar, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanko Ožanić Zadar, Gimnazija Vladimira Nazora, Prirodoslovno grafička škola, Medicinska škola Ante Kuzmanića i Ekonomsko-birotehnička škola Zadar, dok Skupinu B tvore Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar, Gimnazija Jurja Barakovića, Klasična gimnazija Ivana Pavla II Zadar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Gimnazija Franje Petrić i Tehnička škola Zadar.

– Braniti boje škole je odličan osjećaj. Prošle godine sam također igrao za školu ali je zbog korone bilo drugačije nego sada. Puno mi se više sviđa ovako kada su dvije grupe po šest ekipa. Mislim da će biti zanimljivije i da će biti više uzbuđenja. Mi se smatramo favoritima i želimo biti prvi, a kakvi smo u odnosu na druge to ćemo tek vidjeti. Grupe su onako ravnomjerno raspoređene i teško je reći tko su glavni konkurenti za naslov. Od favorita bi izdvojio Ekonomsko-birotehničku školu i Gimnaziju Vladimira Nazora – kaže Roko.

– I ja više volim da se igra na ovaj način jer ako netko od favorita i kiksa u nekoj utakmici u grupi ima šanse da se vrati u borbu za polufinale i finale. Sigurno će biti zanimljivo i ja pozivam sve učenike i profesore da nas podrže. Protivnici u grupi su jako i nemam nekih prognoza, vidjet ćemo što će biti. Nadamo se najboljem i da ćemo uspjeti doći do naslova. Što se tiče naših zajedničkih treninga odrađujemo ih u dogovoru s trenerom, profesorima i ravnateljicom. Trening ubacimo negdje između dvije školske smjene i na taj način se spremamo za ovo natjecanje. Slažem se s Rokom oko favorita, uz nas i njih svakako je tu Gimnazija Vladimira Nazora, a po meni u krugu favorita je i Tehnička škola – kaže David.

Prve utakmice grupne faze na rasporedu su 16. siječnja iduće godine, dok će sve kulminirati 9. veljače utakmicama za treće mjesto i finale. Svi susreti igrat će se u dvorani 3 ŠC Višnjik. Naslov prvaka od prošle sezone brani Gimnazija Vladimira Nazora.

Svrha projekta je predstavljanje lige ciljanoj populaciji, stvaranje interesa javnosti i podizanje svijesti o važnosti sporta. Želja je kroz ovakvu vrstu programa animirati mlade kroz sport, pozitivno utjecati na rast i razvoj te kroz sportske manifestacije poticati interes za zdravim načinom života u toj ključnoj i senzibilnoj fazi razvoja.