18 tra 2024
ŠOKANTAN PORAZ Zadar vodio cijelu utakmicu pa prosuo +10 u posljednje dvije minute
Foto: Šime Zelić/ KK Zadar
KK Zadar

ŠOKANTAN PORAZ Zadar vodio cijelu utakmicu pa prosuo +10 u posljednje dvije minute

U 7. kolu AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Dvorani Krešimira Ćosića poraženi od Budućnosti rezultatom 103:104. I to nakon nevjerojatne, rijetko viđene završnice, koju je riječima teško opisati.

Manje od dvije minute prije kraja Zadar je vodio 10 razlike, 102:92, a trener Budućnosti je gotovo iz očaja pozvao time-out i dao posljednje upute svojim igračima, koji su tijekom cijele utakmice bile u podređenom položaju. Bell-Haynes je po povratku na teren lagano položio pa nakon zadarskog promašaja zabio i dva bacanja za 102:96.

U posljednju minutu ušlo se s jednim Jordanovim bacanjem za +7, da bi na drugoj strani Popović opet prelako položio za -5, 103:98. Sljedeće napade Zadra nisu realizirali Božić i Drežnjak pa je Bell-Haynes zabio tricu na -2, 103:101. Na semaforu je ostalo 15 sekundi, ali Zadrani su u panici izgubili loptu, koja je zatim došla do Reynoldsa na trici, a ovaj je hladno zabio za 103:104. Ostalo je Zadru još sedam sekundi za posljednji napad, ali Žganec je promašio tricu i bodovi su otišli put Podgorice.

Tako je završila utakmica koja će se zasigurno dugo, dugo, vrtjeti po mislima zadarskih igrača, trenera i navijača koji su im i večeras pružili fanatičnu podršku. A sve je počelo serijom od čak šest trica, po tri sa svake strane. Za Zadar su zabili Lakić, Drežnjak i Davis, a za Budućnost Bell-Haynes, White i Popović. Egal je potrajao do sedme minute (15:13), a onda su domaći ponovno ušli u sjajnu napadačku seriju, koju gosti ovaj put nisu uspjeli ispratiti. Otvorio je Lakić koš-faulom pa su nove trice pogodili Žganec i Jordano, da bi opet Žganec bacanjima zaključio prvu četvrtinu za lijepih +11, 26:15.

Foto: Šime Zelić/ KK Zadar

Budućnost se trgnula u drugoj četvrtini te se dvjema vezanim tricama Popovića i Reynoldsa približila na samo -3 (31:28), no to nije previše uznemirilo Zadrane. U pravi čas stigla je nova trica Jordana, zatim sjajan koš-faul Božića pa onda još jedan ubačaj riječkog snajpera iza linije 6,75 za povratak dvocifrene prednosti, 40:30. Sjajno poluvrijeme Zadra okrunio je Drežnjak devetom momčadskom tricom iz 16 pokušaja i kada se podvuče crta gosti su mogli biti itekako zadovoljni što su na veliki odmor otišli sa samo devet poena zaostatka, 52:43.

Drugo poluvrijeme otvoreno je Jordanovom četvrtom, a zadarskom jubilarnom 10. tricom, no uslijedila je brza reakcija Podgoričana. Lazić je u kratkom razdoblju vezao osam poena (dvije trice), a Popović smanjio na -4 (57:53) i u 23. minuti natjerao Jusupa na time-out. Prišli su gosti potom i na -2, ali su Jordano i Božić sredinom treće četvrtine prekinuli nalet protivnika. Tako je Zadar vratio stabilnost, koju je malo kasnije iskoristio za novi bijeg na dvocifrenu razliku. Davis i Božić vezali su trice za +11 (72:61), razliku koju su domaći, zahvaljujući koševima Drežnjaka i Ramljaka te trima bacanjima Jordana, prenijeli i u završnu dionicu, 81:70.

Naravno, nitko u tim trenucima nije pomišljao da je utakmica gotova. Budućnost je jednostavno prekvalitetna momčad da bi se predala nakon 30 minuta igre. I to je pokazala ekspresnom serijom Reynoldsa i Bell-Haynesa 8-0 za povratak na -3, 81:78 u 32. minuti. Nedugo zatim Reynolds je zabio i tricu za -1 (82:81), ali uzvratio je na isti način Ramljak pa je Drežnjak povisio na +5, 87:81. A onda je sve u svoje ruke uzeo nezaustavljivi Božić, koji je zabijao kako god je htio. Između njegovih čarolija, koje su raspametile zadarske navijače, smjestila se nova trica Davisa iz kornera i u 38. minuti Zadar je ponovno imao +10, 102:92.

Sve je do tog trenutka izgledalo kao iz snova za Zadrane. A onda… Onda je u već opisanoj nevjerojatnoj, šokantnoj završnici Budućnost došla do svog prvog vodstva na utakmici i konačne pobjede.

Luka Božić je susret završio sa 34 poena, sedam skokova i šest asistencija, Antonio Jordano pridodao je 23 koša, Juan Davis 13, a Dario Drežnjak 12. Kod Budućnosti najefikasniji su bili Trae Bell-Haynes sa 28 koševa i Cameron Reynolds sa 19, dvojac koji je na kraju i prelomio susret.

STATISTIKA