29 ruj 2022
MARIO MANDIR: “Predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu za mene je bilo neprocjenjivo iskustvo”
Foto: Igor Kolarić
KK Zadar

MARIO MANDIR: “Predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu za mene je bilo neprocjenjivo iskustvo”

Eurobasket 2023. završio je pobjedom reprezentacije Španjolske, koja je u finalu svladala Francusku rezultatom 88:76 i tako osvojila svoj četvrti naslov prvaka Starog kontinenta. Za Hrvatsku ni ovaj Eurobasket nije donio ništa što bi značajnije promijenilo košarkašku sliku u našoj zemlji. Ispadanje u osmini finala od Finske samo je još jedan u nizu reprezentativnih rezultata za zaborav.

Iz zadarske perspektive dvije će osobe ipak pamtiti ovo Europsko prvenstvo i po nečemu lijepome. To su Dominik Mavra i Mario Mandir, kojima je ovo bilo prvo veliko natjecanje sa seniorskom reprezentacijom. Dominiku, dakako, u ulozi igrača, gdje je imao dvije zapažene partije protiv Velike Britanije i Ukrajine, a Mariju u ulozi kondicijskog trenera.

– Za mene osobno bilo je to neprocjenjivo iskustvo. Iako nažalost nije završilo onako kako smo svi negdje u dubini naših misli priželjkivali, predstavljati Hrvatsku na Eurobasketu za mene je nešto što ću sigurno pamtiti cijeli život – na prvu će Mario.

Kako je to izgledalo iznutra? Što možete podijeliti s nama?

– Od početka priprema do posljednjeg dana osjetilo se veliko zajedništvo, uzajamno poštovanje svih igrača i stručnog stožera i ogromna želja da napravimo nešto veliko. Mislim da smo dali sve od sebe, ali nažalost, nismo uspjeli. Unatoč tome, mogu reći da sam ponosan na ove momke, jer su pokazali veliku radnu etiku, profesionalnost i maksimalno poštovanje prema dresu kojeg su nosili. Ispunjavali su sve ono što se od njih tražilo, bez i najmanjeg ekscesa i iz moje perspektive kondicijskog trenera to je ono najvažnije.

Ipak, rezultat je opet izostao.

– Košarka je takav sport da na konačan rezultat utječe bezbroj detalja. Teško mi je sada ulaziti u to zašto rezultat nije bio onakav kakav smo željeli niti je to moj posao. Imali smo boljih i lošijih utakmica i ponovno se sve svelo na tu jednu eliminacijsku, koju nismo uspjeli preskočiti. Znam da mnogima to zvuči ružno, izgubiti od Finske, ali tko god je dublje u košarci zna da je to danas jedna itekako ozbiljna reprezentacija i moramo prihvatiti konačan ishod.

Kako ste zadovoljni kondicijskim dijelom odrađenog posla?

– Nije bilo ozbiljnijih ozljeda i to je ono što je za mene najvažnije i gdje se vjerojatno i mom radu može pripisati dio zasluga. Dosta smo radili na tom preventivnom dijelu, koji je igračima često dosadan, ali prihvatili su ga maksimalno ozbiljno i bio je užitak raditi s njima. Naravno, svi su oni vrhunski profesionalci, koji tijekom cijele sezone vode računa o radu i prehrani, tako da su svi došli dobro pripremljeni, a i ovaj dio koji smo odradili u reprezentaciji bio je na vrlo visokoj razini.

Je li hrvatska ključne utakmice prvenstva dočekala u pravoj sportskoj formi?

– Kako sam već i rekao, na ishod jedne košarkaške utakmice utječe mnogo detalja. Mislim da u našem slučaju sportska forma nije bila problem. Imam dosta iskustva s turnirskim tipom natjecanja kroz rad s mladim reprezentativnim selekcijama i znao sam da se i kroz utakmice u skupini moramo na neki način dizati. Što se toga tiče, uvjeren sam da smo bili spremni za odigrati još četiri utakmice na visokoj razini, ali eto, nije se dogodilo.

Foto: Šime Zelić / KK Zadar

Slijedi povratak u Košarkaški klub Zadar, ovoga puta u omladinski pogon.

– Raditi u KK Zadru za mene je oduvijek bila privilegija, neovisno o kojoj kategoriji se radi. I dok sam bio dio stručnog stožera seniorske momčadi, uvijek sam radio individualno s mladim, talentiranim igračima tako da samo nastavljam taj dio posla. Imam odličnu suradnju sa svim trenerima u omladinskom pogonu i veselim se poslu koji je pred nama. Razvijati mlade igrače i usmjeravati ih u tom zahtjevnom prelasku u seniorsku košarku za mene je uvijek poseban izazov.

A reprezentacija?

– Vidjet ćemo što nosi budućnost, s obzirom na promjene koje su se dogodile. Svakako, ja sam uvijek na raspolaganju, jer u sportu nema veće časti nego predstavljati svoju zemlju. Ovim putem želim se zahvaliti i izborniku Damiru Mulaomeroviću na ukazanom povjerenju i odličnoj suradnji, kao i svima ostalim članovima stožera i HKS-a koji su bili uz nas te Veljku Mršiću koji me prvi pozvao u seniorsku reprezentaciju i otvorio mi ta vrata – za kraj će Mandir.