16 kol 2022
DAVID GUNJEVIĆ O POVRATKU U JAZINE “KK Zadar je Višnjiku dužan 12 milijuna kuna, ne možemo nastaviti tu praksu”
KK Zadar

DAVID GUNJEVIĆ O POVRATKU U JAZINE “KK Zadar je Višnjiku dužan 12 milijuna kuna, ne možemo nastaviti tu praksu”

Kakva je situacija ovih dana u Košarkaškom klubu Zadar, što se događa i kakvi su planovi? David Gunjević, direktora kluba, o tim temama govorio je za Radio Zadar.

– Svaki dan je novi izazov. Posla je puno, ali nije to ništa što nisam očekivao. Znam da prema vani možda ne izgleda kao da se nešto događa, ali vjerujte, svaki dan je nešto novo, radi se punom parom i vjerujem da će se rezultati vrlo brzo vidjeti. Potrebno je samo malo strpljenja.

Pa krenimo redom. Revizija?

– Revizija je u tijeku. Imamo problem što nam nedostaje nemali broj faktura i ugovora, što nas dosta troši na dnevnoj bazi, ali mislim da ćemo unutar 45 dana zaključiti taj posao. To će onda biti temelj za transparentnije poslovanje Košarkaškog kluba Zadar u budućnosti.

Predstečajna nagodba?

– Tu je stvar potpuno jasna. Točno se zna koliko je kome klub dužan po predstečajnoj nagodbi i to je sada u dospijeću, odnosno, ovisimo o dobroj volji vjerovnika hoće li se naplaćivati ili neće. Dokle god se ne isplate sve tranše, vodit će se da je klub u postupku predstečajne nagodbe. Što se same revizije tiče, predstečajna nagodba na nju neće utjecati u tehničkom smislu.

Je li previđeni budžet za prvu momčad od 350.000 eura potrošen?

– Tako je, sastav je kompletiran i mislim da treba podržati ovu momčad. Vjerujem da će, kada uđe u trenažni proces, izgledati bolje nego što to mnogi sada misle. S druge strane, Zadar se odavno nije našao u situaciji sa 28. srpnja ima zatvoren kompletan roster prve momčadi, što je svakako pozitivno. Sve ostalo prepušteno je sportskom direktoru, koji ima nadležnost nad prvom momčadi, a na kraju krajeva i odgovornost pred Nadzornim odborom. Što se financija tiče, ništa iznad ovoga se neće trošiti.

Hoće li KK Zadar tražiti nove kredite?

– Sve ovisi o reviziji, koja će u lipu, odnosno u cent pokazati koliko je klub dužan. Dok se taj proces ne završi ne bi davao ni izjave po pitanju kredita. Klub je u fazi financijske konsolidacije, a sva dugovanja iz prošlosti, odnosno troškove koji nam stvaraju probleme u likvidnosti pokušavamo zatvoriti na razuman način. Ponavljam, nakon revizije će mnogo toga biti jasnije.

I za kraj još jedno “goruće” pitanje. Vraća li se omladinski pogon KK Zadra u Jazine?

– Mislim da je vrlo važno da demistificiramo tu suradnju između Kluba i Višnjika. Oba subjekta su trgovačka društva, a u sadašnjoj situaciji KK Zadar jednostavno nije sposoban ispunjavati svoje obveze prema Višnjiku. Dosta sam o tome razgovarao s direktorom ŠC Višnjik Denisom Karlovićem. Višnjik je u dijelu menadžmenta i organizacije trenutačno debelo ispred nas. Osobno, ja bi bio najsretniji da sam svaki dan na Višnjiku i da koristimo tu dvoranu 24/7 te da se možemo ponositi s uvjetima kakve ima malo tko u Europi. Međutim, mi smo trenutačno u velikim financijskim dubiozama, a velik dio našeg ukupnog duga se odnosi upravo na Višnjik. Sa 30. lipnja riječ je otprilike oko 12 milijuna kuna duga, što je ogroman iznos kojega treba zatvoriti.

Mislim da ne bi bilo odgovorno nastaviti dosadašnju praksu, gdje se stvari rješavaju cesijama ili izvanrednim uplatama iz gradskog proračuna, što u konačnici opet plaćaju građani grada Zadra. Zato smo odlučili da ćemo do daljnjega rezati troškove što je više moguće i omladinski pogon ćemo sigurno prebaciti u Jazine. Naravno da ne želimo otići s Višnjika, želimo se tamo vratiti u punom sastavu, ali pod ovakvim uvjetima to jednostavno nije moguće. Znam da postoji briga i od strane roditelja, ali mogu im obećati da ćemo Jazine dovesti na razinu da se nitko neće sramiti ni treniranja ni igranja u njima. To je dvorana na koju imamo koncesiju, dok smo na Višnjiku u najmu i to nam je trenutačno jednostavno neisplativo – za kraj će Gunjević.