19 kol 2022
ODLAZAK LEGENDE KK ZADAR Preminuo Velimir Vele Čubrić
Foto: Facebook / Zadarski Portal Kanal
KK Zadar

ODLAZAK LEGENDE KK ZADAR Preminuo Velimir Vele Čubrić

U 84. godini života preminuo je Velimir Vele Čubrić, legendarni bivši igrač Košarkaškog kluba Zadar.

Vijest je to koju je sinoć objavio Muzej zadarske košarke, a šokirala je i rastužila mnoge Zadrane.

– Legenda našeg kluba i grada, čovjek pun duha i vica, uvijek spreman na zafrkanciju. Šjor Vele, zadužili ste nas mnogo. Hvala vam za sve. Sućut obitelji. Počivali u miru Božjem – stoji u objavi Muzeja.

Isti je prvi dojam o njemu u svojoj knjizi “40 godina Jazina” iznio i legendarni Čedomir Ćiro Perinčić.

– Biti s Velom 10 do 15 minuta, moraš se nasmijati, a biti s njim dva do tri sata, nasmijat će vas do suza. Jer, Vele je, možda, najveći “zafrkant” u povijesti KK Zadra – napisao je Ćiro.

Foto: Muzej zadarske košarke

Naravno, nije Velimir Čubrić bio samo vrhunski “zafrkant”, već i odličan košarkaš. Rođen je 18. rujna 1938. godine, a košarku je počeo igrati 1953. Bio je važna karika u momčadi Zadra koja je osigurala povratak u Prvu ligu 1957. godine.

Iz godine u godinu igrao je sve bolje, ali kada je trebao nastupiti na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. dobio je poziv za vojsku. Najbolju sezonu odigrao je 1963. godine, kada je Zadar (bez Pina Giergie koji je tada bio u vojsci) prvenstvo završio na drugom mjestu.

Bio je, dakako i član slavne momčadi koja je 1965. godine Zadru donijela prvi naslov prvaka Jugoslavije, a u klubu se zadržao do 1967. No i nakon toga košarka i KK Zadar za njega su bili “doručak, ručak i večera”. Sve do kraja.

Adio barba Vele i hvala Vam na svemu!