16 kol 2022
PRIJE 50 GODINA Na današnji dan u Zadru je počelo Europsko juniorsko prvenstvo u košarci
Foto: Muzej zadarske košarke
Košarka

PRIJE 50 GODINA Na današnji dan u Zadru je počelo Europsko juniorsko prvenstvo u košarci

Muzej zadarske košarke neprestalno nas časti sjajnim pričama iz povijesti koje bi, da nije vrijednog i neumornog Krešimira Butića, vrlo vjerojatno s vremenom pale u zaborav.

Na današnji dan prije točno 50 godina, 15. srpnja 1972. godine u Zadru je počelo Europsko juniorsko prvenstvo u košarci, koje je trajalo do 23. srpnja.

Grad Zadar bio je prepoznat od čelnih ljudi FIBA-e kao jedna od metropola košarke i njihov izbor domaćina ovog prvenstva imao je itekakve logike.

Mnoge su zvijezde s ovih prostora na tom prvenstvu zasjale, a navest ćemo samo neke: Kičanović, Delibašić, Jerkov te nama ipak najdraže ime, ono Čedomira Ćire Perinčića.

Velik je to uspjeh za Zadar bio. A pored trenera Mirka Novosela, kao pomoćnik, stajala je još jedna naša trenerska legenda, Ivo Učo Pulanić.

Zapisnik s finalne utakmice Italija – Jugoslavija

Da Zadar ima “ono nešto” govori i rezultat. Uz odličnu organizaciju i praćenost publike, reprezentacija Jugoslavije je po prvi put osvojila zlatnu juniorsku medalju.

Korist svega toga je imao i Košarkaški klub Zadar, koji je dobio prigodu da se dvorana Jazine dodatno uredi.

Unikatan, jedinstven amblem prvenstva koji je godinama krasio jugoistočni zid zadarskih Jazina izradio je priznati umjetnik Ivo Govorčin – Picaso.