29 ožu 2024
CIBONA PRVAK HRVATSKE Zadar izgubio majstoricu “na 50 poena”
Foto: Marin Sušić / HKS
KK Zadar

CIBONA PRVAK HRVATSKE Zadar izgubio majstoricu “na 50 poena”

Košarkaši Zadra poraženi su u majstorici finala doigravanja za prvaka Hrvatske od Cibone rezultatom 56:51. Zagrepčani su tako dobili finalnu seriju s 3-2 i po 20. put u povijesti osvojili naslov prvaka.

Na +3 Cibone (51:48) pri napadu Nathana Reuversa jedan je sudac dosudio korake, a drugi prekršaj, da bi se nakon konzultacija odlučili za prekršaj. Amerikanac je zabio jedno bacanje za +4, da bi na drugoj strani Trevor Thompson tricom na ulasku u posljednju minutu igre smanjio na 52:51.

Strahovito važan i težak koš tada je postigao Amar Gegić doslovno s istekom napada za 54:51, 35 sekundi prije kraja. Zadarski napad nakon time-outa nije bio dobar, Gnjidić je iščupao loptu i otišao na liniju slobodnih bacanja. Promašio je oba, ali je Toni Nakić odgurao Darija Drežnjaka i uhvatio skok u loptu. I potom zabio dva bacanja za konačnih 56:51.

Ostalo je do kraja još 18 sekundi, ali Carter je promašio tricu i tu je praktički bio kraj.

KOMPLETNA STATISTIKA

Gotovo nevjerojatno bilo je prvo poluvrijeme. Otvaranje kao iz snova za Zadar, koji je u tri minute poveo 3:13. I to bez promašaja. Marčinković je zabio šest poena, Thompson pet, Mavra dva, a Gašper Okorn bio prisiljen pozvati minutu odmora. A onda kao da je krenula nova utakmica.

Zadrani su počeli srljati u napadu, gubiti lopte, a Cibosi smanjivati prednost i hrabriti se iz napada u napad. U život ih je vratio Toni Nakić s 11 poena (tri trice) za vodstvo 18:16 na kraju prve četvrtine. Što će reći da je Zadar u sedam minuta postigao samo tri poena (trica Cartera).

I na tome je ostao još četiri minute druge dionice, što će reći da je momčad Srđana Helbicha u tih 11 minuta imala jedan jedini ubačaj. I ne samo to, nego je do poluvremena došla već i do dvoznamenkastog broja izgubljenih lopti, što dovoljno govori o igri. Kod Cibone se razigrao i Roko Prkačin pa su nešto ubacili i Lovro Gnjidić i Amar Gegić i tako se od +10 za goste došlo do +10 za domaće, 26:16.

Tomislav Buljan je unio nešto energije u zadarske redove, ušavši umjesto indisponiranog Thompsona, koji je šepajući napustio teren, a nakon Mavrine trice razlika je prepolovljena na -5, 26:21. Ali to nije promijenilo sliku prvog poluvremena. Prkačin je nastavio svoju dobru dionicu, nadovezali su se Gegić i Krešimir Radovčić, dok su se gosti nastavili strašno mučiti u napadu. Epilog, +13 za Cibonu na velikom odmoru, 38:25.

Pet minuta trebalo je Ciboni da postigne prvi koš u drugom poluvremenu, ali za to se vrijeme Zadar nije približio onoliko koliko je možda mogao. Tek na -7, 38:31. Igra je postala sve tvrđa, sve se teže dolazilo do koševa na obje strane, a uoči posljednjih 10 minuta igre na semaforu je svijetlilo 46:37.

Novačić je početkom četvrte četvrtine opet odveo Cibonu na dvocifrenu razliku, 49:37 i tako je bilo do 33. minute. Ali Zadrani nisu pomišljali na predaju. Zabio je Thompson pa Marčinković za 49:42 pet minuta prije kraja, a sve veća nervoza uvukla se i u redove domaćih. Super-važnu tricu tada je pogodio Mavra, a onda je napokon zabio i Junaković za samo -2, 49:47, kada je na semaforu ostalo manje od četiri minute.

Carter je imao priliku izjednačiti s linije slobodnih bacanja, ali pogodio je samo jedno, dok je na drugoj strani Nakić pogodio oba za 51:48. Carter i Mavra promašili su trice za izjednačenje i Cibona je tako u samu završnicu ušla s tih +3, nakon čega je uslijedio već opisani završni scenarij.